Boom Supersonic се приближава към създаването на свръхзвуков авиолайнер

19 прочитания

Компанията Boom Supersonic е успяла да събере инвестиции в размер на $100 млн. от различни фондове и инвеститори от Силициевата долина, което я приближава към целта ѝ да създаде свръхзвуков авиолайнер. Това съобщава Forbes.

С новите инвестиции, компанията Boom е успяла да събере общо $141 млн., което обаче е едва началото, предвид, че компанията ще се нуждае от милиарди долари за да създаде свръхзвуковия авиолайнер, който планира.

В момента още две компании, Aerion и Spike, работят по създаването на свръхзвуков граждански самолет, но те целят построяването на свръхзвукови бизнесджетове, докато Boom има по-сериозни планове – 55-местен тридвигателен авиолайнер. Името на машината е Overture.

Всички места в този самолет ще са бизнес класа и ще целят привличането на пасажерите, които ползват тази услуга и при дозвуковите лайнери. На тях обаче ще се предлага много по-висока скорост на пътуване – M 2,2 и цени, които не трябва да се различават съществено.

Изпълнителният директор на Boom Блейк Шол заявява за Forbes, че цели пътуването със свръхзвукова скорост да стане нормална част от авиацията в бъдещето. По негови сметки около 65 млн. души пътуват в бизнес класа при презокеанските полети, което ще е достатъчно да натовари около 1000 – 2000 броя Overture в края на следващото десетилетие.

Компанията планира първият Overture да полети през 2023 г. и да има единична цена от $200 млн.

Шол смята, че ако в последствие регулаторните органи в САЩ и други страни решат да вдигат забраната за свръхзвукови полети над сушата, това би значило, че пазарът ще е два или три пъти по-голям.

Американският авиационен анализатор Майк Бойд казва за Forbes, че вижда сериозен бизнес за Boom, но само в случай, че успеят да доставят самолетите с обещаните характеристики и на обещаната цена.

Съдбата на Overture обаче виси, тъй като Boom все още няма подходящ двигател за самолета. Шол казва, че компанията му разговаря с всички големи производители на авиационни двигатели.

Ричард Абулафия, авиационен анализатор, заявява за Forbes, че двигателостроителите гледат много внимателно на Boom, Aerion и Spike, тъй като не вярват на 100% на техните планове и не смятат за момента, че риска за създаването на двигатели за свръхзвукови самолети в момента си заслужава. Абулафия смята, че в крайна сметка Boom ще реши да плати за адаптацията на съществуващ двигател.

Boom в момента се е устремила към създаване на технологичен демонстратор, който да полети до края на годината. Той ще има същата аеродинамика, както Overture, но ще бъде 1/3 от неговия размер.

Абулафия смята, че основната задача на технологичния демонстратор ще е да докаже, че Boom са достатъчно сериозни за да получат цялото финансиране от което ще се нуждаят за създаването на самолета си.

През 2017 г. Japan Airlines и Virgin Atlantic запазиха съответно 20 и 10 опции за Overture, като компаниите инвестираха малки суми в компанията и помагат при дефинирането на конструкцията на машината.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал
Следваща публикация
Airbus получи 120 поръчки за A220
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Европа и САЩ в спор за нивата на шум при свръхзвуковите самолети

САЩ и Европейския съюз са в спор за това какви стандарти за шум да бъдат въведени за бъдещите свръхзвукови самолети, които могат да навлязат в търговска експлоатация през следващото десетилетие. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Lockheed Martin ще си сътрудничи с Aerion за създаването на свръхзвуков бизнесджет

Аерокосмическият гигант Lockheed Martin обяви сътрудничеството си с Aerion за стартиране на проучване около възможността за създаване на свръхзвуков бизнесджет, който да бъде задвижван от три реактивни двигателя.

50 години от първия полет на Concorde

Преди точно 50 години, на 2 март 1969 г., първия си полет изпълнява френско-британският свръхзвуков пътнически самолет Concorde.

Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет

Boeing показа концепция за създаване на хиперзвуков пътнически самолет, който да развива скорост от порядъка на M 5 и да може да прелита Атлантика за около 2 часа. Концепцията бе показана по време на конференция в Атланта през тази седмица.

Меню