Европа и САЩ в спор за нивата на шум при свръхзвуковите самолети

17 прочитания

САЩ и Европейския съюз са в спор за това какви стандарти за шум да бъдат въведени за бъдещите свръхзвукови самолети, които могат да навлязат в търговска експлоатация през следващото десетилетие. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Според Reuters, в момента САЩ настоявали за въвеждане на по-леки правила за шумово замърсяване, що се отнася до свръхзвуковите граждански самолети, с цел подпомагане на няколкото американски проекта в областта.

„Политиците в Европа са много загрижени за нивата на шум около летищата и нямат причина да пипат сегашните регулации, защото европейската авиационна индустрия не разработва свръхзвукови граждански самолети”, заявява източник на Reuters.

В същото време, в момента в САЩ има три компании – Aerion Supersonic, Boom Supersonic и Spike Aerospace, които работят сериозно по създаването на свръхзвукови граждански машини и е много вероятно поне една от тях да може да предложи сериен самолет през следващото десетилетие.

Спорът между американската цивилна авиационна агенция FAA и европейската EASA в момента се е пренесъл в агенцията на ООН по гражданската авиация ICAO. САЩ настояват за въвеждане на нови шумови норми за свръхзвуковите граждански самолети, докато от EASA смятат, че свръхзвуковите машини трябва да отговарят на същите стандарти, като дозвуковите си събратя.

Ако на ниво ICAO не бъда постигнато съгласие, то FAA ще трябва да въведе отделни стандарти за шум. От FAA са готови за подобно нещо, особено на фона на новите изследвания в областта. От EASA заемат много по-консервативна позиция и не очакват да въведат каквито и да е промени в стандартите пред 2025 г.

„Няма как да вкарате свръхзвуков самолет в същите стандарти за шум, каквито има за дозвуковите машини”, твърди Майк Хиндербергер, вицепрезидент Aerion Supersonic за Reuters.

Източниците на Reuters посочват, че за компаниите, които в момента разработват свръхзвукови граждански самолети, може да се окажат в изключително сложна ситуация, ако няма единни световни правила за тях, което може да забави процесите по проектиране и изпитание.

Aerion Supersonic смята, че към 2025 г. може да вкара в търговска експлоатация своя 12-местен свръхзвуков бизнесджет AS2. Boom Supersonic пък планира 55-местен пътнически самолет за влизане в серийно производство около същата дата.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение
Следваща публикация
Пакистан взима T129
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

50 години от първия полет на Concorde

Преди точно 50 години, на 2 март 1969 г., първия си полет изпълнява френско-британският свръхзвуков пътнически самолет Concorde.

Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет

Boeing показа концепция за създаване на хиперзвуков пътнически самолет, който да развива скорост от порядъка на M 5 и да може да прелита Атлантика за около 2 часа. Концепцията бе показана по време на конференция в Атланта през тази седмица.

Lockheed Martin ще си сътрудничи с Aerion за създаването на свръхзвуков бизнесджет

Аерокосмическият гигант Lockheed Martin обяви сътрудничеството си с Aerion за стартиране на проучване около възможността за създаване на свръхзвуков бизнесджет, който да бъде задвижван от три реактивни двигателя.

Boom Supersonic се приближава към създаването на свръхзвуков авиолайнер

Компанията Boom Supersonic е успяла да събере инвестиции в размер на $100 млн. от различни фондове и инвеститори от Силициевата долина, което я приближава към целта ѝ да създаде свръхзвуков авиолайнер. Това съобщава Forbes.

Меню