EgyptAir иска да вземе CSeries

11 прочитания

EgyptAir смята до края на годината да финализира поръчка за 12 броя Bombardier CS300 и с това да стане стартов оператор на типа за Северна Африка и Близкия изток. Това разкри канадският самолетостроител по време на авиоизложението, което е провежда в момента в Дубай.

От Bombardier заявиха, че египетската авиокомпания EgyptAir, която е член на Star Alliance, е подписала предварително споразумение за 12 броя от модела CS300 и си е запазила правата за покупка на още 12 подобни самолета. Каталожната стойност на сделката, ако тя се реализира в пълен обем е $2,2 млрд.

От EgyptAir са отказали да дадат точен срок за вкарване на самолетите в търговска експлоатация, но са заявили, че това ще се случи преди другите компании от Близкия изток (Al-Qahtani Aviation и Gulf Air) да получат самолетите си.

Откакто през октомври Bombardier заяви, че продава 50,01% от проекта CSeries на Airbus са събрани вече 85 нови заявки за типа, включително и тези на египетската авиокомпания. Сделката с Airbus се очаква да се финализира преди края на 2018 г.

От EgyptAir твърдят, че приветстват сделката на Bombardier с Airbus, но това не било повлияло на финалното им решение.

EgyptAir в момента реализира стратегия за сериозен растеж. 130-местният CS300 ще може да се оперира и по вътрешните линии и по международни линии в Близкия изток и Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000
Следваща публикация
Boom ще избере двигатели за своя свръхзвуков авиолайнер догодина
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100

Департаментът (министерство) по търговия на САЩ е предложило облагането с 80% мито при внос на канадския пътнически самолет Bombardier CS100. Решението е предварително.

Меню