EgyptAir иска да вземе CSeries

7 прочитания

EgyptAir смята до края на годината да финализира поръчка за 12 броя Bombardier CS300 и с това да стане стартов оператор на типа за Северна Африка и Близкия изток. Това разкри канадският самолетостроител по време на авиоизложението, което е провежда в момента в Дубай.

От Bombardier заявиха, че египетската авиокомпания EgyptAir, която е член на Star Alliance, е подписала предварително споразумение за 12 броя от модела CS300 и си е запазила правата за покупка на още 12 подобни самолета. Каталожната стойност на сделката, ако тя се реализира в пълен обем е $2,2 млрд.

От EgyptAir са отказали да дадат точен срок за вкарване на самолетите в търговска експлоатация, но са заявили, че това ще се случи преди другите компании от Близкия изток (Al-Qahtani Aviation и Gulf Air) да получат самолетите си.

Откакто през октомври Bombardier заяви, че продава 50,01% от проекта CSeries на Airbus са събрани вече 85 нови заявки за типа, включително и тези на египетската авиокомпания. Сделката с Airbus се очаква да се финализира преди края на 2018 г.

От EgyptAir твърдят, че приветстват сделката на Bombardier с Airbus, но това не било повлияло на финалното им решение.

EgyptAir в момента реализира стратегия за сериозен растеж. 130-местният CS300 ще може да се оперира и по вътрешните линии и по международни линии в Близкия изток и Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Boom ще избере двигатели за своя свръхзвуков авиолайнер догодина
Следваща публикация
Мега поръчка за Airbus
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Bombardier продава модела Dash 8

Канадският самолетостроител Bombardier заяви, че продава модела Dash 8 на Longview Aviation Capital Corporation за $300 млн., с което компанията ще напусне бизнеса с производството на турбовитлови регионални самолети.

Delta Air Lines получи първия си Airbus A220

Delta Air Lines получи своя първи Airbus A220. Това стана вчера, 26 октомври 2018 г., с което приключва сагата около доставката на типа за Северноамериканския авиопревозвач.

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100

Департаментът (министерство) по търговия на САЩ е предложило облагането с 80% мито при внос на канадския пътнически самолет Bombardier CS100. Решението е предварително.

Меню