EgyptAir иска да вземе CSeries

10 прочитания

EgyptAir смята до края на годината да финализира поръчка за 12 броя Bombardier CS300 и с това да стане стартов оператор на типа за Северна Африка и Близкия изток. Това разкри канадският самолетостроител по време на авиоизложението, което е провежда в момента в Дубай.

От Bombardier заявиха, че египетската авиокомпания EgyptAir, която е член на Star Alliance, е подписала предварително споразумение за 12 броя от модела CS300 и си е запазила правата за покупка на още 12 подобни самолета. Каталожната стойност на сделката, ако тя се реализира в пълен обем е $2,2 млрд.

От EgyptAir са отказали да дадат точен срок за вкарване на самолетите в търговска експлоатация, но са заявили, че това ще се случи преди другите компании от Близкия изток (Al-Qahtani Aviation и Gulf Air) да получат самолетите си.

Откакто през октомври Bombardier заяви, че продава 50,01% от проекта CSeries на Airbus са събрани вече 85 нови заявки за типа, включително и тези на египетската авиокомпания. Сделката с Airbus се очаква да се финализира преди края на 2018 г.

От EgyptAir твърдят, че приветстват сделката на Bombardier с Airbus, но това не било повлияло на финалното им решение.

EgyptAir в момента реализира стратегия за сериозен растеж. 130-местният CS300 ще може да се оперира и по вътрешните линии и по международни линии в Близкия изток и Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Boom ще избере двигатели за своя свръхзвуков авиолайнер догодина
Следваща публикация
Мега поръчка за Airbus
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus прекръсти CSeries на A220

Европейският самолетостроител Airbus прекръсти семейството CSeries, което наскоро придоби, на A220. Това бе обявено днес, 10 юли 2018 г. и по такъв начин компанията се опитва да покаже, че самолетът, който оригинално е проектиран от Bombardier, вече е част от европейската фамилия на Airbus.

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Mitsubishi се споразумя за покупката на CRJ

Канадската компания Bombardier съобщи днес, 25 юни 2019 г., че се е споразумяла с японците от Mitsubishi Heavy Industries за покупката на семейството регионални джетове CRJ. Това съобщава Reuters.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Меню