Lockheed Martin ще си сътрудничи с Aerion за създаването на свръхзвуков бизнесджет

3 прочитания

Аерокосмическият гигант Lockheed Martin обяви сътрудничеството си с Aerion за стартиране на проучване около възможността за създаване на свръхзвуков бизнесджет, който да бъде задвижван от три реактивни двигателя.

Споразумението е пореден епизод в продължаващата вече 14 годишна сага за създаване на свръхзвуковия бизнесджет, който се нарича AS2. Машината трябва да превозва до 12 пасажера.

До сега Aerion си сътрудничеше с Airbus Defence and Space, но това партньорство се оказа безплодно. Сега Lockheed ще направят проучване, което трябва да посочи дали е възможно да се създаде свръхзвуков бизнесджет, който да има нормална икономика на експлоатация и разработка.

В споразумението има и трети партньор – двигателостроителят General Electric, който ще осигури мотори с голяма степен на двуконтурност. Компанията планира да използва готови технологии от CFM56, като ще създаде двигател оптимизиран за ниски свръхзвукови скорости.

Планира се първият полет на прототипа на AS2 да се състои през 2023 г., а влизането в търговска експлоатация да стане две години по-късно.

След обявяването на сътрудничеството межди трите компании бе показана и нова визуализация на AS2, която включва променено крило и нова позиция на двигателите.

Планира се AS2 да има крайсерска скорост от M 1,4, която ще осигурява осезаемо по-бързо прелитане над Тихия и Атлантическия океан. За сега свръхзвуковите полети над САЩ и Европейския съюз са забранени.

Интересно е, че през миналата година NASA сключи договор с Lockheed за създаване на технологичен демонстратор, който да показва възможността от свръхзвукови полети с минималена ударна вълна.

Свързани теми

Предишна публикация
Ще се търси ремонт на Су-25
Следваща публикация
МО призна, че има грешки в документацията за ремонта на Ми-17 и Ми-24
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

50 години от първия полет на Concorde

Преди точно 50 години, на 2 март 1969 г., първия си полет изпълнява френско-британският свръхзвуков пътнически самолет Concorde.

Бизнесджет излезе от пистата в Бургас

Бизнесджет Cessna Citation Sovereign излезе от пистата на летище Бургас днес, 31 август 2018 г. При инцидента няма пострадали, но летището бе затворено за около час.

Boom Supersonic се приближава към създаването на свръхзвуков авиолайнер

Компанията Boom Supersonic е успяла да събере инвестиции в размер на $100 млн. от различни фондове и инвеститори от Силициевата долина, което я приближава към целта ѝ да създаде свръхзвуков авиолайнер. Това съобщава Forbes.

Меню