Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

28 прочитания

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

Висер е отговорила на парламентарен въпрос от депутат от долната камера на холандския парламент. В отговора си тя е посочила, че в момента няма да има достатъчно средства за покупката на всички 37 планирани F-35A и по всичко личи, че страната ще трябва да се откаже от три от машините за да се впише в планирания бюджет.

Военният министър е посочил, че ако еврото поскъпне спрямо долара, този процес може да се промени и че след 2019 г. отново ще се прегледа финансовата обстановка около проекта.

Още през миналата година Сметната палата на Холандия предупреди, че покупката на F-35 е силно уязвима от промените в курса на долара и това може неочаквано да оскъпи програмата.

Холандия първоначално планираше да се сдобие с 85 броя F-35A, които да заменят сега експлоатираните F-16 MLU. През септември 2013 г., обаче количеството планирани за поръчка изтребители бе заковано на 37, поради бюджетни ограничения. Холандия планира да вложи €4,5 млрд. в покупката на нов изтребител.

В момента Кралските холандски ВВС експлоатират около 70 броя F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters спира производството на H120
Следваща публикация
Узбекистан купува Ми-35М
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16

В броя от днес, 30 юли 2019 г., на Държавен вестник са обнародвани договорите и споразуменията по сделката за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70. Указите за обнародване са подписани от президента Румен Радев.

Меню