Сингапур смята да замени F-16 с F-35

32 прочитания

Сингапур смята да замени своите изтребители F-16C/D с бойния самолет от пето поколение F-35, но на първо време ще купи малък брой, с който да извърши задълбочени изпитания. Това е съобщил военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Министърът на отбраната на Сингапур е заявил, че в продължение на пет години са вървели изследвания, които са заключили, че F-35 е най-подходящ за замяна на флота от изтребители F-16C/D, с които разполага в момента страната.

Сингапур обаче няма да направи веднага голяма поръчка за F-35, а вместо това ще купи малък брой от изтребителя и ще проведе по-задълбочени изпитания на място. Едва след това ще последва голяма поръчка, която да замени целия флот.

За сега, не се дава информация, кога ще започнат преговорите за покупка на първата партида F-35.

Решението на Сингапур не е изненадващо, тъй като страната имаше статус на наблюдател в програмата F-35 и се очакваше, че в крайна сметка този изтребител ще бъде избран да замени наличните около 60 броя F-16C/D, които се очаква да бъдат пенсионирани след 2030 г.

Поради малките размери на Сингапур се очаква част или дори всички от поръчаните F-35 да бъдат от версията с вертикално кацане и скъсано излитане F-35B.

Свързани теми

Предишна публикация
Появи се снимка на руски нискозабележим безпилотен апарат
Следваща публикация
Франция уточни бъдещите способности на Rafale F4
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80

Секретарят (министърът) по отбраната на САЩ Джим Матис е заповядал процентът боеготова бойна авиационна техника да достигне 80, до края на септември 2019 г. Това съобщава Defense News.

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко F-35A за сметка на F-15X

ВВС на САЩ ще поръчват по-малко изтребители от следващо поколение F-35A, но за сметка на това ще се сдобият с повече от новите-стари F-15X. Това показва петгодишния бюджетен план на Пентагона, цитиран от Bloomberg.

Меню