Airbus Helicopters спира производството на H120

9 прочитания

Airbus Helicopters спира производството на своя най-лек модел – еднодвигателният вертолет H120 Colibri. Това съобщава Flightglobal.

Вертолетостроителят е заявил, че последният вертолет от този тип е бил сглобен през септември и с това е била изпълнена последната поръчка за машината с максимална излетна маса от 1,7 тона.

От 1998 г. насам са били произведени 701 вертолета за цивилни и военни клиенти.

От Airbus Helicopters заявяват, че ще се съсредоточат в произвеждането на високотехнологични продукти, които имат по-голяма добавена стойност, но и че нямат намерение да изоставят лекия еднодвигателен клас и производството и развитието на моделите H125 и H130 ще продължи.

Продажната цена на H120 бе около $2 млн. и в последните години машината страдаше от много силна конкуренция от модела Robinson R66, чиято продажна цена е около $900 000. През миналата година бяха доставени едва шест H120 срещу близо 70 R66.

Реално H120 бе „убит” от Bell 505 Jet Ranger X, който предлага практически същите летателни характеристики, но при цена от малко над $1 млн. за вертолет. Моделът на Bell Helicopter получи типова сертификация през декември 2016 г.

H120 първоначално бе известен като EC120 и изпълнява дебютния си полет през юли 1995 г. Моделът бе замислен като заместник на Aérospatiale Gazelle и Aérospatiale SA 315B Lama, но не успя да достигне тяхната популярност.

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят летателните изпитания на най-големия реактивен двигател
Следваща публикация
Две фирми искат да поддържат българските L-39
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа с хърватски OH-58D

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Меню