Airbus Helicopters спира производството на H120

80 прочитания

Airbus Helicopters спира производството на своя най-лек модел – еднодвигателният вертолет H120 Colibri. Това съобщава Flightglobal.

Вертолетостроителят е заявил, че последният вертолет от този тип е бил сглобен през септември и с това е била изпълнена последната поръчка за машината с максимална излетна маса от 1,7 тона.

От 1998 г. насам са били произведени 701 вертолета за цивилни и военни клиенти.

От Airbus Helicopters заявяват, че ще се съсредоточат в произвеждането на високотехнологични продукти, които имат по-голяма добавена стойност, но и че нямат намерение да изоставят лекия еднодвигателен клас и производството и развитието на моделите H125 и H130 ще продължи.

Продажната цена на H120 бе около $2 млн. и в последните години машината страдаше от много силна конкуренция от модела Robinson R66, чиято продажна цена е около $900 000. През миналата година бяха доставени едва шест H120 срещу близо 70 R66.

Реално H120 бе „убит” от Bell 505 Jet Ranger X, който предлага практически същите летателни характеристики, но при цена от малко над $1 млн. за вертолет. Моделът на Bell Helicopter получи типова сертификация през декември 2016 г.

H120 първоначално бе известен като EC120 и изпълнява дебютния си полет през юли 1995 г. Моделът бе замислен като заместник на Aérospatiale Gazelle и Aérospatiale SA 315B Lama, но не успя да достигне тяхната популярност.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия преговаря за още Ми-17
Следваща публикация
Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пенсионираха TH-67

Учебно-тренировъченият вертолет TH-67 Creek, който се използва от армейската авиация на САЩ, бе пенсиониран на…

Нова книга – „Ми-24 в България“

Първата книжка от поредицата „Библиотека АЕРО“, наследник на специалните броеве, посветени на отделни бойни летателни…

Гърция е близо до взимането на употребявани OH-58D

Гърция вече е получила оферта за взимането на употребявани разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior и най-вероятно страната ще даде положителен отговор. Това съобщава гръцкия сайт defence-poin.gr.

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

Меню