Airbus Helicopters спира производството на H120

83 прочитания

Airbus Helicopters спира производството на своя най-лек модел – еднодвигателният вертолет H120 Colibri. Това съобщава Flightglobal.

Вертолетостроителят е заявил, че последният вертолет от този тип е бил сглобен през септември и с това е била изпълнена последната поръчка за машината с максимална излетна маса от 1,7 тона.

От 1998 г. насам са били произведени 701 вертолета за цивилни и военни клиенти.

От Airbus Helicopters заявяват, че ще се съсредоточат в произвеждането на високотехнологични продукти, които имат по-голяма добавена стойност, но и че нямат намерение да изоставят лекия еднодвигателен клас и производството и развитието на моделите H125 и H130 ще продължи.

Продажната цена на H120 бе около $2 млн. и в последните години машината страдаше от много силна конкуренция от модела Robinson R66, чиято продажна цена е около $900 000. През миналата година бяха доставени едва шест H120 срещу близо 70 R66.

Реално H120 бе „убит” от Bell 505 Jet Ranger X, който предлага практически същите летателни характеристики, но при цена от малко над $1 млн. за вертолет. Моделът на Bell Helicopter получи типова сертификация през декември 2016 г.

H120 първоначално бе известен като EC120 и изпълнява дебютния си полет през юли 1995 г. Моделът бе замислен като заместник на Aérospatiale Gazelle и Aérospatiale SA 315B Lama, но не успя да достигне тяхната популярност.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия преговаря за още Ми-17
Следваща публикация
Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35
83 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Меню