Airbus Helicopters спира производството на H120

7 прочитания

Airbus Helicopters спира производството на своя най-лек модел – еднодвигателният вертолет H120 Colibri. Това съобщава Flightglobal.

Вертолетостроителят е заявил, че последният вертолет от този тип е бил сглобен през септември и с това е била изпълнена последната поръчка за машината с максимална излетна маса от 1,7 тона.

От 1998 г. насам са били произведени 701 вертолета за цивилни и военни клиенти.

От Airbus Helicopters заявяват, че ще се съсредоточат в произвеждането на високотехнологични продукти, които имат по-голяма добавена стойност, но и че нямат намерение да изоставят лекия еднодвигателен клас и производството и развитието на моделите H125 и H130 ще продължи.

Продажната цена на H120 бе около $2 млн. и в последните години машината страдаше от много силна конкуренция от модела Robinson R66, чиято продажна цена е около $900 000. През миналата година бяха доставени едва шест H120 срещу близо 70 R66.

Реално H120 бе „убит” от Bell 505 Jet Ranger X, който предлага практически същите летателни характеристики, но при цена от малко над $1 млн. за вертолет. Моделът на Bell Helicopter получи типова сертификация през декември 2016 г.

H120 първоначално бе известен като EC120 и изпълнява дебютния си полет през юли 1995 г. Моделът бе замислен като заместник на Aérospatiale Gazelle и Aérospatiale SA 315B Lama, но не успя да достигне тяхната популярност.

Свързани теми

Предишна публикация
Предстоят летателните изпитания на най-големия реактивен двигател
Следваща публикация
Две фирми искат да поддържат българските L-39
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

Хърватска има намерение да вземе Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два вертолета UH-60 Black Hawk, които да бъде използвани от силите за специални операции на страната. Това е заявил хърватският военен министър Дами Кръстичевич в телевизионно интервю.

Нов вариант на Ми-8/171 в изпитания в Улан Уде

Най-новият вариант на семейството Ми-8/171 преминава в момента летателни изпитания в завода в Улануденския авиационен завод (У-УАЗ) в Русия. Той е създаден за експорт, основно за държавни и военни клиенти, като в него са въплътени много от техническите новости на граждански сертифицирания в Русия вариант Ми-171А2, който е пуснат вече в серийно производство. Засега новата машина носи старото означение Ми-171Е, използвано за фамилията вертолети, предназначени за чужди държавни и военни клиенти, което е в производство в У-УАЗ от близо 15 години. При влизане в производство тя най-вероятно ще получи промененото означение Ми-171Е2, за да се отличава от предшествениците си.

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

Меню