Узбекистан купува Ми-35М

21 прочитания

Узбекистан е сключила договор с „Рособоронэкспорт” за доставката на 12 щурмови вертолети Ми-35М. Това съобщава агенция ТАСС.

„Договорът за доставка на 12 щурмови вертолети вече е подписан, а доставките ще започнат през 2018 г. Дълго продължилите преговори по точните условия приключиха наскоро при скорошната визита в Узбекистан на премиера на Русия Дмитри Медведев”, заявява източник на ТАСС, запознат с процесите.

В Узбекистан в момента се намирали специалисти на „Рособоронэкспорт”, които подготвят пристигането на вертолета и спомагат за реализация на договора.

Узбекистанските ВВС днес разполагат с около 25 броя щурмови вертолети Ми-24 от различни модификации, които са наследени от времената на СССР.

Ми-35М е последното развитие на семейството Ми-24. Този модел има нова прицелно-обзорна система, която позволява да се извършват бойни задачи ефективно и през нощта. Машината има и 23-mm автоматично оръдие ГШ-23Л във въртяща се установка в носа, както и има интегрирана управляемата ракета „Атака-В”.

Вертолетът също така има нови двигатели ВК-2500, нов опашен и носещ винт, скъсено крило и неприбираемо шаси.

В последните години Ми-35М се продава като по-евтино решение за страни, които искат да имат бойни вертолети, но не могат да си позволят по-тежките руски модели Ми-28 и Ка-52.

До момента са произведени над 120 вертолета за осем оператора.

Свързани теми

Предишна публикация
Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35
Следваща публикация
Филипините купуват шест Super Tucano
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Роствертол – поглед на живо

„Роствертол” – най-големият производител на вертолети в Русия се радваше на добри години през последното десетилетие. Това стана възможно благодарение на големите поръчки на руското руското военно министерство и силните продажби в чужбина.

Румъния взима H215M

Румънското правителство обяви, че ще купи вертолети Airbus Helicoters H215M, които ще се експлоатират от въоръжените сили на страната, както и от МВР на Румъния.

Меню