Швейцария получи финални оферти за нов изтребител

237 прочитания

Швейцарската агенция за покупка на въоръжение Armasuisse е получила вчера, 18 ноември 2020 г. финалните оферти за покупката на нов многоцелев изтребител за ВВС на страната.

Пристигнали са оферти за Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Boeing F/A-18 Super Hornet и Lockheed-Martin F-35A. Тъй като се цели договор „правителство – правителство”, офертите са дошли от съответните правителствени агенции на Германия, Франция и САЩ.

От всички участници се иска ценово предложение за 36 и 40 броя изтребители, с включена логистика и въоръжение. На базата на тази оферта ще се извършват бъдещите точни договорки, в случай че кандидатът бъде избран.

Освен това се изисква план за кооперация между въоръжените сили на страната-доставчик и Швейцария, както и план за офсетно споразумение, което да достигне 60% от цената на сделката.

В края на септември в страната се проведе референдум, на който на косъм бе одобрено правителственото решение за покупка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега експлоатираните типове F-5E/F и F/A-18C/D (на снимката).

Швейцария избира паралелно и нова наземна зенитно-ракетна система. Там конкуренцията е между Eurosam SAMP/T и Raytheon Patriot. Там се иска избраната система да може да прикрива територия с площ от 15 000 km2, като също се иска сътрудничество с въоръжените сили на страната-доставчик и офсет.

И по двете програми, чиято обща стойност ще достигне $9 млрд., ще бъде изготвен финален доклад, в който ще се оценят получените оферти, като под внимание ще се вземат множество фактори, включително финансови, икономически, технически и геополитически. Докладите ще са готови в първото тримесечие на 2021 г., а финалното решение ще бъде взето от Федералния съвет на Швейцария.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови стъпки към блокирането на сделката с ОАЕ за F-35
Следваща публикация
Lockheed Martin е намерил клиент за олекотения контейнер Legion
237 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Меню