Швейцария получи финални оферти за нов изтребител

240 прочитания

Швейцарската агенция за покупка на въоръжение Armasuisse е получила вчера, 18 ноември 2020 г. финалните оферти за покупката на нов многоцелев изтребител за ВВС на страната.

Пристигнали са оферти за Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Boeing F/A-18 Super Hornet и Lockheed-Martin F-35A. Тъй като се цели договор „правителство – правителство”, офертите са дошли от съответните правителствени агенции на Германия, Франция и САЩ.

От всички участници се иска ценово предложение за 36 и 40 броя изтребители, с включена логистика и въоръжение. На базата на тази оферта ще се извършват бъдещите точни договорки, в случай че кандидатът бъде избран.

Освен това се изисква план за кооперация между въоръжените сили на страната-доставчик и Швейцария, както и план за офсетно споразумение, което да достигне 60% от цената на сделката.

В края на септември в страната се проведе референдум, на който на косъм бе одобрено правителственото решение за покупка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега експлоатираните типове F-5E/F и F/A-18C/D (на снимката).

Швейцария избира паралелно и нова наземна зенитно-ракетна система. Там конкуренцията е между Eurosam SAMP/T и Raytheon Patriot. Там се иска избраната система да може да прикрива територия с площ от 15 000 km2, като също се иска сътрудничество с въоръжените сили на страната-доставчик и офсет.

И по двете програми, чиято обща стойност ще достигне $9 млрд., ще бъде изготвен финален доклад, в който ще се оценят получените оферти, като под внимание ще се вземат множество фактори, включително финансови, икономически, технически и геополитически. Докладите ще са готови в първото тримесечие на 2021 г., а финалното решение ще бъде взето от Федералния съвет на Швейцария.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови стъпки към блокирането на сделката с ОАЕ за F-35
Следваща публикация
Lockheed Martin е намерил клиент за олекотения контейнер Legion
240 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

МиГ-21 в България – Началото

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас. С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.

Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

Меню