САЩ блокираха продажбата на израелски F-16 за Хърватска

56 прочитания

САЩ са блокирали продажбата на употребявани израелски F-16 за Хърватска. Това съобщава на 6 декември 2018 г., израелската телевизия Arutz Eser, като новината по-късно бе потвърдена и от хърватската страна.

Според Arutz Eser, напрежението между САЩ и Израел, във връзка със сделката, в последните месеци се покачвало, като Съединените щати непрестанно създавали пречки за финализиране на договора между Израел и Хърватска.

Въпросът бил дори повдигнат при среща в началото на седмицата между израелския премиер Бениямин Нетаняху и американския държавен секретар Майк Помпео. На нея станало ясно, че част от американската администрация, включително секретаря по отбраната Джим Матис са против сделката.

Американската страна твърдяла, че Израел няма право да продава изтребителите си F-16 на трети страни и няма право да ги продава, докато те са модифицирани без разрешение от оригиналния производител Lockheed Martin.

Arutz Eser съобщава, цитирайки израелски официални лица, че хърватската страна вече започвала да губи търпение, тъй като подписването на договора не се очертавало в скоро време.

Вчера, 7 декември 2018 г., хърватския премиер Андрей Пленкович потвърди, че в момента САЩ не разрешават да се финализира договора между страната му и Израел за покупката на 12 употребявани изтребители F-16C/D.

Пленкович е заявил още, че Хърватска няма отношение към настоящите спорове и те са между САЩ и Израел, като всичко, което е било искано от страната му е било изпълнено навреме. Той е изразил надежда, че всички спорове ще бъдат евентуално разрешение.

В същото време МО на страната е съобщило, че Израел е бил предоставил документация, според която САЩ дават разрешение за експорт на изтребителите F-16 за Хърватска.

Посолството на САЩ в Хърватска също излезе вчера с официално съобщение, в което се казва, че повече от година между Съединените щати и Израел вървят разговори за експорта на F-16 в Хърватска и американската страна ясно е заявила при какви условия ще бъде дадено разрешение за сделката.

Хърватска избра израелската оферта за доставка на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak в края на март 2018 г. Тогава се съобщаваше, че сделката ще е на стойност €420 млн., договорът ще бъде подписан скоро, а първите самолети ще бъдат получени в средата на 2020 г.

По сделката бързо започнаха да се появяват пречки от страна на САЩ. Страната отказа да предоставя на Израел класифицирано оборудване, като Link-16 и криптомодулите на комуникационната система и системата за опознаване. Американската позиция бе, че това оборудване може да се монтира на бившите израелски самолети само в Съединените щати.

След това Lockheed Martin отказа да даде разрешение за извършване на програма за удължаване на техническия ресурс на бившите израелски F-16. Според компанията производител, въпросната програма трябва да бъде изработена и приложена само от тях.

Според израелския канал Arutz Eser, сега е възникнал нов проблем – по израелските F-16 са правени много модификации, като Lockheed Martin са поискали всички те да бъдат премахнати, самолетите да бъдат докарани в оригиналния им вид и едва тогава компанията би дала благословия за сделката.

Хърватският военен портал Defender.hr посочва, че възраженията на Lockheed Martin най-вероятно са мотивирани от желанието на компанията да поеме поддръжката на изтребителите F-16 в Хърватска до края на жизнения им цикъл, което се смята за най-печелившата част от подобна сделка. В същото време, една от причините за избора на Израел, бе обещанието на страната, че поддръжката на употребяваните F-16 ще се извършва от израелската държава на много по-ниски цени и при гарантиране на доставките, независимо от политическата конюнктура.

Defender.hr съобщава и че ако американската страна бъде допусната в сделката, то нейната цена ще се покачи много и далеч ще надхвърли първоначално обявената сума от €420 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Бъдещето на българските Су-25
Следваща публикация
Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Египет е подписал за Су-35

Египет е сключил договор за доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руския бизнес вестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Меню