САЩ блокираха продажбата на израелски F-16 за Хърватска

40 прочитания

САЩ са блокирали продажбата на употребявани израелски F-16 за Хърватска. Това съобщава на 6 декември 2018 г., израелската телевизия Arutz Eser, като новината по-късно бе потвърдена и от хърватската страна.

Според Arutz Eser, напрежението между САЩ и Израел, във връзка със сделката, в последните месеци се покачвало, като Съединените щати непрестанно създавали пречки за финализиране на договора между Израел и Хърватска.

Въпросът бил дори повдигнат при среща в началото на седмицата между израелския премиер Бениямин Нетаняху и американския държавен секретар Майк Помпео. На нея станало ясно, че част от американската администрация, включително секретаря по отбраната Джим Матис са против сделката.

Американската страна твърдяла, че Израел няма право да продава изтребителите си F-16 на трети страни и няма право да ги продава, докато те са модифицирани без разрешение от оригиналния производител Lockheed Martin.

Arutz Eser съобщава, цитирайки израелски официални лица, че хърватската страна вече започвала да губи търпение, тъй като подписването на договора не се очертавало в скоро време.

Вчера, 7 декември 2018 г., хърватския премиер Андрей Пленкович потвърди, че в момента САЩ не разрешават да се финализира договора между страната му и Израел за покупката на 12 употребявани изтребители F-16C/D.

Пленкович е заявил още, че Хърватска няма отношение към настоящите спорове и те са между САЩ и Израел, като всичко, което е било искано от страната му е било изпълнено навреме. Той е изразил надежда, че всички спорове ще бъдат евентуално разрешение.

В същото време МО на страната е съобщило, че Израел е бил предоставил документация, според която САЩ дават разрешение за експорт на изтребителите F-16 за Хърватска.

Посолството на САЩ в Хърватска също излезе вчера с официално съобщение, в което се казва, че повече от година между Съединените щати и Израел вървят разговори за експорта на F-16 в Хърватска и американската страна ясно е заявила при какви условия ще бъде дадено разрешение за сделката.

Хърватска избра израелската оферта за доставка на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak в края на март 2018 г. Тогава се съобщаваше, че сделката ще е на стойност €420 млн., договорът ще бъде подписан скоро, а първите самолети ще бъдат получени в средата на 2020 г.

По сделката бързо започнаха да се появяват пречки от страна на САЩ. Страната отказа да предоставя на Израел класифицирано оборудване, като Link-16 и криптомодулите на комуникационната система и системата за опознаване. Американската позиция бе, че това оборудване може да се монтира на бившите израелски самолети само в Съединените щати.

След това Lockheed Martin отказа да даде разрешение за извършване на програма за удължаване на техническия ресурс на бившите израелски F-16. Според компанията производител, въпросната програма трябва да бъде изработена и приложена само от тях.

Според израелския канал Arutz Eser, сега е възникнал нов проблем – по израелските F-16 са правени много модификации, като Lockheed Martin са поискали всички те да бъдат премахнати, самолетите да бъдат докарани в оригиналния им вид и едва тогава компанията би дала благословия за сделката.

Хърватският военен портал Defender.hr посочва, че възраженията на Lockheed Martin най-вероятно са мотивирани от желанието на компанията да поеме поддръжката на изтребителите F-16 в Хърватска до края на жизнения им цикъл, което се смята за най-печелившата част от подобна сделка. В същото време, една от причините за избора на Израел, бе обещанието на страната, че поддръжката на употребяваните F-16 ще се извършва от израелската държава на много по-ниски цени и при гарантиране на доставките, независимо от политическата конюнктура.

Defender.hr съобщава и че ако американската страна бъде допусната в сделката, то нейната цена ще се покачи много и далеч ще надхвърли първоначално обявената сума от €420 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 737 загуби част от обшивката на двигателя си в полет
Следваща публикация
Противоречия в австрийското правителство за бъдещето на изтребителната авиация
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

45 години от първия полет на F-16

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

Холандия вероятно ще поръча с три по-малко F-35

Поради скъпия долар, бюджета за покупка на изтребителите F-35 няма да е достатъчен за закупуването на всички 37 изтребители за Кралските холандски ВВС и най-вероятно ще се наложи поръчката да се намали с три самолета. Това е съобщил холандския министър на отбраната Барбара Висер.

Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16

Посланикът на САЩ Ерик Рубин не пропусна да подчертае, че съседите на България, които са членки на НАТО, експлоатират F-16, но каза, че изборът на нов изтребител е българско решение. Това каза той днес, 13 юни 2018 г., по време на публична лекция във Военната академия „Г. С. Раковски“, цитиран от БТА.

Меню