Пентагонът търси 150 вертолета Bell

43 прочитания

Пентагонът има намерение да купи до 150 вертолета построени от Bell Helicopter, които ще са предназначени за американски правителствени агенции и експорт. Това съобщава IHS Jane’s.

Съобщението е публикувано на сайта за обществени поръчки в САЩ на 20 декември и е за 150 вертолета от моделите 407GX, 412EPI, 429, 505 и Huey II. Те трябва да бъдат доставени между 2019 и 2024 г. Машините ще се доставят с логистика, обучение и съпътстващо оборудване и услуги.

Въпреки, че има само един възможен доставчик на тези вертолети, по закон Пентагонът е задължен да пусне обществена поръчка отворена за много доставчици.

Вертолетите ще отидат в Държавния департамент на САЩ, федерални правоохранителни агенции и разузнавателните организации на САЩ, както и за експортни клиенти. Само преди няколко месеца бе пусната сходна поръчка за леките въоръжени вертолети MD 530F на MD Helicopters.

Моделът Bell 407GX е далечно развитие на Bell 206, който се използва и за военни цели. Преди няколко години Обединените арабски емирства купиха въоръжена версия на вертолета.

Bell 412EPI (на снимката) е последната вариация на изключително успешния модел 412. Военните оператори на типа са десетки, а само преди няколко месеца Черна гора заяви, че иска да купи три такива вертолета за своите ВВС.

Bell 429 e сравнително нов модел, който прави първи полет преди 10 години. Въпреки това, машината се използва във военните авиации на няколко държави, както и е широко използван от парацивилни клиенти по света.

Bell 505 JetRanger X е най-новият вертолет от портфолиото на Bell Helicopter. Машината получи типов сертификат в началото на 2017 г. Лекият еднодвигателен вертолет се очаква да има широко приложение за пилотско обучение.

Huey II е модернизационнен стандарт за съществуващите UH-1H Huey, при който вертолетите получават компоненти от цивилния модел Bell 212 и нов двигател в лицето на Honeywell T53-L-703. Вертолетът широко се експортира за неособено платежоспособни клиенти, включително и под форма на военна помощ.

Свързани теми

Предишна публикация
Полският МиГ-29 не е паднал по технически причини
Следваща публикация
Airbus се готви да спре производството на A380
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет

Американският вертолетостроител Bell представи своя проект за нов разузнавателно-ударен вертолет наречен 360 Invictus. Машината е предназначена за участие в проекта FARA (Future Armed Reconnaissance Aircraft), който трябва да създаде нов вертолет скаут за армейската авиация на САЩ.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Догодина Русия ще поръча модернизирани Ка-52

Руското МО планира през 2020 г. да сключи договор за доставка на модернизирани вертолети Ка-52. Това е съобщил днес, 28 май 2019 г., руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко, при посещение в авиостроителния завод „Прогресс“, който сглобява типа.

Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

Меню