Airbus се готви да спре производството на A380

9 прочитания

Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

За програмата A380 наближава момента на истината, след като наскоро станаха 10 години от старта на търговската ѝ експлоатация.

„Ако скоро не последва сделка с Emirates, то Airbus ще стартира процеса по спиране на производството на A380”, заявява източник на Reuters, който е запознат с процесите.

Airbus и Emirates са отказали коментари за Reuters, но подобно развитие е логично, предвид практически липсващите поръчки за гиганта в последните години.

Ако Airbus реши да спре производството на A380, първо самолетостроителя ще изпълни всички твърди заявки, които в момента са налични. Ако се стигне до този сценарии, то вероятно производството на типа ще приключи около 2020 г.

Airbus вложи около €11 млрд. в разработката на четиридвигателния гигант, който превозва около 500 пасажера и който измести Boeing 747 от позицията на най-голям пътнически самолет в историята.

Търсенето на модела в последните години е повече от слабо. Нетните поръчки за последните три години са нулеви.

Emirates остава най-големият оператор на типа, като в момента има твърди поръчки за 142 самолета, като в началото на ноември дубайската авиокомпания получи своят стотен самолет. Операторът е повече от доволен самолета.

Точно преди авиоизложението в Дубай през тази година се появи информация, че Airbus и Emirates преговарят за още 36 самолета, като сделката щеше да е на стойност около $16 млрд. До сделка не се стигна, след неразбирателство между двете страни. Според Reuters разговорите са били възобновени, но няма индикации за скорошна сделка.

Airbus се надява, че евентуална поръчка от страна на Emirates ще стабилизира програмата и ще даде възможност за продажба на още машини на други оператори в следващите години.

Към края на ноември Airbus има 317 поръчки за A380, като от тях са доставени 221 машини, което оставя още 96 да бъдат произведени. Според Reuters, обаче 47 от тези поръчки е малко вероятно да бъдат реализирани, поради различни причини.

Airbus се нуждае от поне 30 поръчки, за да оправдае производството на типа в следващите 10 години. Европейският самолетостроител в ще сглобява 12 самолета годишно през 2018 г., осем през 2019 г. и по едва шест на година през 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Пентагонът търси 150 вертолета Bell
Следваща публикация
Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Меню