Хърватска има намерение да вземе Black Hawk

52 прочитания

Хърватска има намерение да купи два вертолета UH-60 Black Hawk, които да бъде използвани от силите за специални операции на страната. Това е заявил хърватският военен министър Дами Кръстичевич в телевизионно интервю.

Кръстичевич е заявил, че двата вертолета ще се оперират от силите за специални операции, а не от ВВС на Хърватска.

Хърватският военен министър е заявил, че в момента вървят разговори със САЩ по тази тема, но е отказал всякакви други детайли по потенциалната сделка, като например очаквани разходи и времеви хоризонт.

Кръстичевич е обяснил, че страната му трябва да търси по-добра съвместимост с партньорите от НАТО, което преминава и през покупка на военна техника западно производство.

Идеята Хърватска да купи вертолети Black Hawk не е нова и се появява периодично вече няколко години. През 2014 г. се говореше за взимане на 15 – 20 употребявани UH-60, които да подменят сега използваните вертолети от фамилията Ми-8. В следващите години различни хърватски политици говореха за евентуалното придобиване на Black Hawk. В края на миналата година например хърватския президент Колинда Грабар-Китарович заяви, че в перспектива страната ѝ ще купи нови вертолети, които най-вероятно ще са UH-60.

Хърватските ВВС днес разполагат с една ескадрила Ми-171Ш и още една ескадрила с Ми-17, или общо 21 вертолета. Ми-171Ш са доставени чисто нови през 2008 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора купува три Bell 412
Следваща публикация
Индия търси 111 леки морски вертолета
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

Airbus Helicopters с влошени резултати за 2017 г.

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters отбелязва влошени резултати при доставките и събраните поръчки за 2017 г. в сравнение с 2016 г. Това стана ясно след като днес, 22 януари 2018 г., компанията представи своите годишни резултати.

Катастрофа с хърватски OH-58D

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Меню