Два милиона часа за AW139

17 прочитания

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Машината е най-успешният модел в историята на производителя, като първоначално е била разработена съвместно с американската компания Bell Helicopter, но от 2005 г. правата и разработката остават изцяло за италианската компания.

В момента в експлоатация по света има близо 900 броя AW139 (включително и един в българската Гранична полиция), докато броят на поръчаните вертолети (тук влизат както доставените машини, така и тези, които чакат за доставка или са в производство) е над 1000, от общо 300 различни клиенти в 80 държави по целия свят.

Първият полет на хеликоптера, първоначално означен AB139, e изпълнен на 3 февруари 2001 г., а типовият сертификат за летателна годност, издаден от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), датира от юни 2003 г. Първоначално AW139 e сертифициран за полети с максимална излетна маса от 6,4 тона, като по-късно тя е повишена на 6,8 тона, а от 2015 г. вече достига 7 тона. Вместимостта на пътническата кабина в нормален вариант е 12 места, а във вариант с максимална плътност може да побере до 15.

Машината има извънредно широко приложение – от VIP полети, до търсене и спасяване, спешна медицинска помощ, гранична охрана, други полицейски задачи, борба с пожари, превоз на пътници и товари, както и широк набор от военни задачи.

Конструкцията на AW139 е изпълнена по последните изисквания за безопасност на полета, а авангардните технологии допринасят за високата скорост на полета (крейсерска скорост до 306 km/h), възможността за продължаване на полета при отказ на един двигател в широк температурен диапазон и голяма надморска височина. Има също възможност за продължаване на полета до 60 минути при загуба на маслото в главния редуктор.

AW139 става база за развитие на фамилната концепция на Leonadro Helicopters, по която са създадени мащабно уголеменият модел AW189 (максимална излетна маса 8,5 тона) и умаления AW169 (4,6 тона), които използват същите технологии и конструктивни решения.

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-29 катастрофира в Полша
Следваща публикация
Великобритания разговаря с Швеция за създаване на боен самолет от следващо поколение
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша купува още четири учебни M-346

Полша обяви днес, 14 декември 2018 г., че ще купи още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346 на стойност от €130 млн.

Полша купува още четири M-346

Полша подписа договор за доставката на още четири реактивни учебно-тренировъчни самолети за напреднало обучение M-346. Стойността на сделката е €115 млн. и с това полския флот от този тип ще достигне до 12 машини.

Украйна показа първите си H225

Украйна показа своите първи вертолети Airbus Helicopters H225, които са предназначени за вътрешното министерство на страната.

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Меню