Два милиона часа за AW139

89 прочитания

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Машината е най-успешният модел в историята на производителя, като първоначално е била разработена съвместно с американската компания Bell Helicopter, но от 2005 г. правата и разработката остават изцяло за италианската компания.

В момента в експлоатация по света има близо 900 броя AW139 (включително и един в българската Гранична полиция), докато броят на поръчаните вертолети (тук влизат както доставените машини, така и тези, които чакат за доставка или са в производство) е над 1000, от общо 300 различни клиенти в 80 държави по целия свят.

Първият полет на хеликоптера, първоначално означен AB139, e изпълнен на 3 февруари 2001 г., а типовият сертификат за летателна годност, издаден от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), датира от юни 2003 г. Първоначално AW139 e сертифициран за полети с максимална излетна маса от 6,4 тона, като по-късно тя е повишена на 6,8 тона, а от 2015 г. вече достига 7 тона. Вместимостта на пътническата кабина в нормален вариант е 12 места, а във вариант с максимална плътност може да побере до 15.

Машината има извънредно широко приложение – от VIP полети, до търсене и спасяване, спешна медицинска помощ, гранична охрана, други полицейски задачи, борба с пожари, превоз на пътници и товари, както и широк набор от военни задачи.

Конструкцията на AW139 е изпълнена по последните изисквания за безопасност на полета, а авангардните технологии допринасят за високата скорост на полета (крейсерска скорост до 306 km/h), възможността за продължаване на полета при отказ на един двигател в широк температурен диапазон и голяма надморска височина. Има също възможност за продължаване на полета до 60 минути при загуба на маслото в главния редуктор.

AW139 става база за развитие на фамилната концепция на Leonadro Helicopters, по която са създадени мащабно уголеменият модел AW189 (максимална излетна маса 8,5 тона) и умаления AW169 (4,6 тона), които използват същите технологии и конструктивни решения.

Свързани теми

Предишна публикация
Забраняват се полетите с дронове над голяма част от София
Следваща публикация
Boeing няма намерение да придобива Embraer
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню