Два милиона часа за AW139

89 прочитания

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Машината е най-успешният модел в историята на производителя, като първоначално е била разработена съвместно с американската компания Bell Helicopter, но от 2005 г. правата и разработката остават изцяло за италианската компания.

В момента в експлоатация по света има близо 900 броя AW139 (включително и един в българската Гранична полиция), докато броят на поръчаните вертолети (тук влизат както доставените машини, така и тези, които чакат за доставка или са в производство) е над 1000, от общо 300 различни клиенти в 80 държави по целия свят.

Първият полет на хеликоптера, първоначално означен AB139, e изпълнен на 3 февруари 2001 г., а типовият сертификат за летателна годност, издаден от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), датира от юни 2003 г. Първоначално AW139 e сертифициран за полети с максимална излетна маса от 6,4 тона, като по-късно тя е повишена на 6,8 тона, а от 2015 г. вече достига 7 тона. Вместимостта на пътническата кабина в нормален вариант е 12 места, а във вариант с максимална плътност може да побере до 15.

Машината има извънредно широко приложение – от VIP полети, до търсене и спасяване, спешна медицинска помощ, гранична охрана, други полицейски задачи, борба с пожари, превоз на пътници и товари, както и широк набор от военни задачи.

Конструкцията на AW139 е изпълнена по последните изисквания за безопасност на полета, а авангардните технологии допринасят за високата скорост на полета (крейсерска скорост до 306 km/h), възможността за продължаване на полета при отказ на един двигател в широк температурен диапазон и голяма надморска височина. Има също възможност за продължаване на полета до 60 минути при загуба на маслото в главния редуктор.

AW139 става база за развитие на фамилната концепция на Leonadro Helicopters, по която са създадени мащабно уголеменият модел AW189 (максимална излетна маса 8,5 тона) и умаления AW169 (4,6 тона), които използват същите технологии и конструктивни решения.

Свързани теми

Предишна публикация
Забраняват се полетите с дронове над голяма част от София
Следваща публикация
Boeing няма намерение да придобива Embraer
89 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия търси нови морски вертолети

Индия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на общо 234 вертолети предназначени за ВМС на страната. Това съобщава Flightglobal.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Меню