Два милиона часа за AW139

73 прочитания

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Машината е най-успешният модел в историята на производителя, като първоначално е била разработена съвместно с американската компания Bell Helicopter, но от 2005 г. правата и разработката остават изцяло за италианската компания.

В момента в експлоатация по света има близо 900 броя AW139 (включително и един в българската Гранична полиция), докато броят на поръчаните вертолети (тук влизат както доставените машини, така и тези, които чакат за доставка или са в производство) е над 1000, от общо 300 различни клиенти в 80 държави по целия свят.

Първият полет на хеликоптера, първоначално означен AB139, e изпълнен на 3 февруари 2001 г., а типовият сертификат за летателна годност, издаден от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), датира от юни 2003 г. Първоначално AW139 e сертифициран за полети с максимална излетна маса от 6,4 тона, като по-късно тя е повишена на 6,8 тона, а от 2015 г. вече достига 7 тона. Вместимостта на пътническата кабина в нормален вариант е 12 места, а във вариант с максимална плътност може да побере до 15.

Машината има извънредно широко приложение – от VIP полети, до търсене и спасяване, спешна медицинска помощ, гранична охрана, други полицейски задачи, борба с пожари, превоз на пътници и товари, както и широк набор от военни задачи.

Конструкцията на AW139 е изпълнена по последните изисквания за безопасност на полета, а авангардните технологии допринасят за високата скорост на полета (крейсерска скорост до 306 km/h), възможността за продължаване на полета при отказ на един двигател в широк температурен диапазон и голяма надморска височина. Има също възможност за продължаване на полета до 60 минути при загуба на маслото в главния редуктор.

AW139 става база за развитие на фамилната концепция на Leonadro Helicopters, по която са създадени мащабно уголеменият модел AW189 (максимална излетна маса 8,5 тона) и умаления AW169 (4,6 тона), които използват същите технологии и конструктивни решения.

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-29 катастрофира в Полша
Следваща публикация
Великобритания разговаря с Швеция за създаване на боен самолет от следващо поколение
73 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италия представи концепцията си за заместник на AW129

Италианските въоръжени сили разкриха как ще изглежда заместникът на сега експлоатирания щурмови вертолет AW129 Mangusta (на служба известен като AH-129D). Машината, която ще се разработи от Leonardo ще бъде идеологическо развитие на AW129, но ще се опира на технологиите на транспортния AW149.

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

Гърция взима четири MH-60R Seahawk

Гърция ще вземе четири многоцелеви морски вертолета MH-60R Seahawk. Това стана ясно от изявление на гръцкото МО направено на 12 февруари 2019 г.

Норвегия получи първия си AW101

Норвегия получи своя първи тежък вертолет за търсене и спасяване Leonardo AW101. Машината бе официално предадена на норвежкото вътрешно министерство в завода на компанията в Йовил на 17 ноември.

Меню