EASA сертифицира AW109 Trekker

14 прочитания

Най-новият вариант на моделното семейство АW109 на италианския производител Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) – Trekker (пешеходец), получи в края на декември типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

Това позволява първите доставки да започнат в началото на тази година. До момента има събрани над 40 поръчки.

Най-новият член на семейството AW109 изпълни първи полет на 2 март 2016 г. Мястото е традиционното – в изпитателния център на централата на компанията AgustaWestland в Касчина Коста до Милано, Италия. В програмата за изпитания и сертификация са използвани два прототипа.

Trekker е вариант на AW109SP Grand с максимална излетна маса 3176 kg, снабден с плазово шаси (шейни), заменящо триопорния прибираем колесник на предшественика. По този начин се опростява и олекотява конструкцията на машината. Авиониката също е от изцяло нова, представена от комплекс с цветни дисплеи, производство на американската компания Genesys Aerosystems, даващ възможност за визуални полети(VFR) и полети по правила по прибори (IFR) от еднопилотен екипаж.

Силовата установка се състои от два двигателя с напълно цифрово управление (FADEC), тип Pratt & Whitney Canada PW207C с мощност 814 shp всеки. Максималната скорост е 168 kt (311 km/h). При използване на горивна система с пет клетки продължителността на полета достига 4 часа и 20 минути, а максималната далечина е 445 nm (825 km).

Машината има летателни характеристики по категория А (възможност за продължаване на полета при отказ на един двигател, дори и при критични режими – излитане и кацане), а основният редуктор запазва работоспособност от 30 минути при загуба на маслото в системата за смазване. Седалките за екипажа и пътниците, както и горивната система, са проектирани да издържат на натоварванията, възникващи при аварийно кацане.

Вместимостта на кабината е до шест пътника или една носилка плюс места за трима-четирима придружаващи. При полети в условия VFR екипажът се състои от един пилот и на мястото до него може да се превозва още един пътник. За изпълнение на специални задачи се предлага широк набор от оборудване за мисията – например кука за превозване на товар на външно окачване, лебедка, прожектор, външни високоговорители, електрооптична обзорна система (с телевизионни, топловизионни и лазерни сензори), система за предаване на видеосигнала на наземна станция, ски за сняг и аварийни поплавъци (балонети). Основните приложения се очакват да бъдат за бърза медицинска помощ, полицейско патрулиране, търсене и спасяване и общи авиационни работи (превози на товари на външно окачване и строително-монтажни работи).

Свързани теми

Предишна публикация
Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey
Следваща публикация
Кения поръча C-27J и AW139
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Еквадор получи първите си H145

Еквадорските ВВС са получили първите два вертолета Airbus Helicopter H145. Машините ще заместят предсрочно пенсионираните…
Меню