EASA сертифицира AW109 Trekker

131 прочитания

Най-новият вариант на моделното семейство АW109 на италианския производител Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) – Trekker (пешеходец), получи в края на декември типов сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

Това позволява първите доставки да започнат в началото на тази година. До момента има събрани над 40 поръчки.

Най-новият член на семейството AW109 изпълни първи полет на 2 март 2016 г. Мястото е традиционното – в изпитателния център на централата на компанията AgustaWestland в Касчина Коста до Милано, Италия. В програмата за изпитания и сертификация са използвани два прототипа.

Trekker е вариант на AW109SP Grand с максимална излетна маса 3176 kg, снабден с плазово шаси (шейни), заменящо триопорния прибираем колесник на предшественика. По този начин се опростява и олекотява конструкцията на машината. Авиониката също е от изцяло нова, представена от комплекс с цветни дисплеи, производство на американската компания Genesys Aerosystems, даващ възможност за визуални полети(VFR) и полети по правила по прибори (IFR) от еднопилотен екипаж.

Силовата установка се състои от два двигателя с напълно цифрово управление (FADEC), тип Pratt & Whitney Canada PW207C с мощност 814 shp всеки. Максималната скорост е 168 kt (311 km/h). При използване на горивна система с пет клетки продължителността на полета достига 4 часа и 20 минути, а максималната далечина е 445 nm (825 km).

Машината има летателни характеристики по категория А (възможност за продължаване на полета при отказ на един двигател, дори и при критични режими – излитане и кацане), а основният редуктор запазва работоспособност от 30 минути при загуба на маслото в системата за смазване. Седалките за екипажа и пътниците, както и горивната система, са проектирани да издържат на натоварванията, възникващи при аварийно кацане.

Вместимостта на кабината е до шест пътника или една носилка плюс места за трима-четирима придружаващи. При полети в условия VFR екипажът се състои от един пилот и на мястото до него може да се превозва още един пътник. За изпълнение на специални задачи се предлага широк набор от оборудване за мисията – например кука за превозване на товар на външно окачване, лебедка, прожектор, външни високоговорители, електрооптична обзорна система (с телевизионни, топловизионни и лазерни сензори), система за предаване на видеосигнала на наземна станция, ски за сняг и аварийни поплавъци (балонети). Основните приложения се очакват да бъдат за бърза медицинска помощ, полицейско патрулиране, търсене и спасяване и общи авиационни работи (превози на товари на външно окачване и строително-монтажни работи).

Свързани теми

Предишна публикация
МиГ-29К аварира в Индия
Следваща публикация
2017 г. е най-безопасната година в историята на гражданската авиация
131 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню