Президентът Радев критикува правителствената политика в сектор „Сигурност”

15 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува правителството за политиката му в сектор „Сигурност” и в частност за провалените модернизационни проекти, включително и по отношение на новия изтребител. Това каза той днес, 24 януари 2018 г., по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили посветих немалка част от работата си за укрепване на сектор „Сигурност“, който, смея да кажа, е в критично състояние. На проведения през май Консултативен съвет за национална сигурност бе постигнат важен консенсус около приоритетите – нормативна реформа, интегрирано развитие на сектора, ускоряване на модернизацията и най-важното – по-добри условия за личния състав. С малки изключения консенсусът не бе материализиран”, заяви президентът Радев.

Президентът, който е и бивш командир на ВВС, подчерта, че сформираната през юни парламентарна комисия за проучване на обстоятелствата около избора на нов изтребител (т.нар. „Комисия „Gripen”) е била „тенденциозна” и е блокирала цялостния процес на модернизация на въоръжените сили.

Радев отбеляза, че МО е било принудено да налива значителни средства в техника, която не носи съвременни способности, визирайки желанията за инвестиция в поддръжката на МиГ-29.

„Но и това не се случи поради липсата на подготвени договори в края на годината, което доведе до още по-тежко положение – нито нова, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка определените от бюджета стотици милиони за модернизация потънаха в отработения механизъм за харчене на излишъка”, отбеляза още президентът.

Върховният главнокомандващ посочи още, че проблемите с личния състав във въоръжените сили остават – както по отношение на окомплектоваността, така и по отношение на мотивацията, като постигнатото увеличение на заплатите се е разминало с очакваното.

В отговор на журналистически въпрос дали фиксацията на държавният глава върху темата за новият изтребител му е донесла позитиви или негативи, президентът заяви, че не той е повдигнал изначално темата за изтребителите и не той е започнал конфронтация по темата.

„Просто явно тя се експлоатираше, за да има постоянни нападки върху президентската институция и лично върху президента. Разбира се, аз не отстъпвам от своите принципни позиции, че в процеса на модернизация трябва да има прозрачност, откритост, обективност, конкурентност. Тези принципи бяха спазени по време на процедурата за придобиване на нов самолет. Аз съм защитавал тези принципи, защитавах и хората, които работиха в тези работни групи, които съм ръководил лично и които също бяха обект на мерзки нападки и обвинения”, заяви президентът Радев.

Радев отбеляза още, че ще работи за това, правителството да ревизира плана си за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП едва през 2024 г.

Забележките на президента Радев идва след практически нулевата за отбраната 2017 г. Проектът за придобиване на нов боен самолет бе спрян и върнат отначало, този за придобиването на патрулни кораби за ВМС бе спрян малко преди подписването на договор с мъгляви и несвързани обяснения, докато проекта за придобиване на нова бойна машина за пехотата така и не стартира. Бодрите обещания за инвестиции в поддръжката на МиГ-29 не се сбъднаха, а на този фон спряха полетите с щурмовите самолети Су-25, има криза във военно-транспортната авиация и в учебната.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище София се похвали с 30% ръст на обслужените пасажери за миналата година
Следваща публикация
МО търси пиросредства за военната авиация
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител

Очаквано, Комисията по отбрана в Народното събрание, даде зелена светлина на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това стана на извънредно заседание, което се проведе днес, 5 юни 2018 г.

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Меню