Президентът Радев критикува правителствената политика в сектор „Сигурност”

16 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува правителството за политиката му в сектор „Сигурност” и в частност за провалените модернизационни проекти, включително и по отношение на новия изтребител. Това каза той днес, 24 януари 2018 г., по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили посветих немалка част от работата си за укрепване на сектор „Сигурност“, който, смея да кажа, е в критично състояние. На проведения през май Консултативен съвет за национална сигурност бе постигнат важен консенсус около приоритетите – нормативна реформа, интегрирано развитие на сектора, ускоряване на модернизацията и най-важното – по-добри условия за личния състав. С малки изключения консенсусът не бе материализиран”, заяви президентът Радев.

Президентът, който е и бивш командир на ВВС, подчерта, че сформираната през юни парламентарна комисия за проучване на обстоятелствата около избора на нов изтребител (т.нар. „Комисия „Gripen”) е била „тенденциозна” и е блокирала цялостния процес на модернизация на въоръжените сили.

Радев отбеляза, че МО е било принудено да налива значителни средства в техника, която не носи съвременни способности, визирайки желанията за инвестиция в поддръжката на МиГ-29.

„Но и това не се случи поради липсата на подготвени договори в края на годината, което доведе до още по-тежко положение – нито нова, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка определените от бюджета стотици милиони за модернизация потънаха в отработения механизъм за харчене на излишъка”, отбеляза още президентът.

Върховният главнокомандващ посочи още, че проблемите с личния състав във въоръжените сили остават – както по отношение на окомплектоваността, така и по отношение на мотивацията, като постигнатото увеличение на заплатите се е разминало с очакваното.

В отговор на журналистически въпрос дали фиксацията на държавният глава върху темата за новият изтребител му е донесла позитиви или негативи, президентът заяви, че не той е повдигнал изначално темата за изтребителите и не той е започнал конфронтация по темата.

„Просто явно тя се експлоатираше, за да има постоянни нападки върху президентската институция и лично върху президента. Разбира се, аз не отстъпвам от своите принципни позиции, че в процеса на модернизация трябва да има прозрачност, откритост, обективност, конкурентност. Тези принципи бяха спазени по време на процедурата за придобиване на нов самолет. Аз съм защитавал тези принципи, защитавах и хората, които работиха в тези работни групи, които съм ръководил лично и които също бяха обект на мерзки нападки и обвинения”, заяви президентът Радев.

Радев отбеляза още, че ще работи за това, правителството да ревизира плана си за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП едва през 2024 г.

Забележките на президента Радев идва след практически нулевата за отбраната 2017 г. Проектът за придобиване на нов боен самолет бе спрян и върнат отначало, този за придобиването на патрулни кораби за ВМС бе спрян малко преди подписването на договор с мъгляви и несвързани обяснения, докато проекта за придобиване на нова бойна машина за пехотата така и не стартира. Бодрите обещания за инвестиции в поддръжката на МиГ-29 не се сбъднаха, а на този фон спряха полетите с щурмовите самолети Су-25, има криза във военно-транспортната авиация и в учебната.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище София се похвали с 30% ръст на обслужените пасажери за миналата година
Следваща публикация
МО търси пиросредства за военната авиация
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че след задраскването на състезателната процедура, вече е трудно да се говори за преговори за покупката на нови изтребители за ВВС, които да постигнат добри условия. Това каза той днес, 19 май 2019 г., пред журналисти.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Димитър Стоянов: Инвестирането в старите руски самолети показва политическото клатушкане на България

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител заяви, че инвестирането в старите руски бойни самолети, докато обявяваме Русия за заплаха за Европа, показва политическото клатушкане на България. Това казa той днес, 8 октомври 2017 г., в ефира на БНР.

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Меню