Президентът Радев критикува правителствената политика в сектор „Сигурност”

5 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува правителството за политиката му в сектор „Сигурност” и в частност за провалените модернизационни проекти, включително и по отношение на новия изтребител. Това каза той днес, 24 януари 2018 г., по повод първата годишнина от встъпването му в длъжност.

„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили посветих немалка част от работата си за укрепване на сектор „Сигурност“, който, смея да кажа, е в критично състояние. На проведения през май Консултативен съвет за национална сигурност бе постигнат важен консенсус около приоритетите – нормативна реформа, интегрирано развитие на сектора, ускоряване на модернизацията и най-важното – по-добри условия за личния състав. С малки изключения консенсусът не бе материализиран”, заяви президентът Радев.

Президентът, който е и бивш командир на ВВС, подчерта, че сформираната през юни парламентарна комисия за проучване на обстоятелствата около избора на нов изтребител (т.нар. „Комисия „Gripen”) е била „тенденциозна” и е блокирала цялостния процес на модернизация на въоръжените сили.

Радев отбеляза, че МО е било принудено да налива значителни средства в техника, която не носи съвременни способности, визирайки желанията за инвестиция в поддръжката на МиГ-29.

„Но и това не се случи поради липсата на подготвени договори в края на годината, което доведе до още по-тежко положение – нито нова, нито ремонтирана стара техника. В крайна сметка определените от бюджета стотици милиони за модернизация потънаха в отработения механизъм за харчене на излишъка”, отбеляза още президентът.

Върховният главнокомандващ посочи още, че проблемите с личния състав във въоръжените сили остават – както по отношение на окомплектоваността, така и по отношение на мотивацията, като постигнатото увеличение на заплатите се е разминало с очакваното.

В отговор на журналистически въпрос дали фиксацията на държавният глава върху темата за новият изтребител му е донесла позитиви или негативи, президентът заяви, че не той е повдигнал изначално темата за изтребителите и не той е започнал конфронтация по темата.

„Просто явно тя се експлоатираше, за да има постоянни нападки върху президентската институция и лично върху президента. Разбира се, аз не отстъпвам от своите принципни позиции, че в процеса на модернизация трябва да има прозрачност, откритост, обективност, конкурентност. Тези принципи бяха спазени по време на процедурата за придобиване на нов самолет. Аз съм защитавал тези принципи, защитавах и хората, които работиха в тези работни групи, които съм ръководил лично и които също бяха обект на мерзки нападки и обвинения”, заяви президентът Радев.

Радев отбеляза още, че ще работи за това, правителството да ревизира плана си за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП едва през 2024 г.

Забележките на президента Радев идва след практически нулевата за отбраната 2017 г. Проектът за придобиване на нов боен самолет бе спрян и върнат отначало, този за придобиването на патрулни кораби за ВМС бе спрян малко преди подписването на договор с мъгляви и несвързани обяснения, докато проекта за придобиване на нова бойна машина за пехотата така и не стартира. Бодрите обещания за инвестиции в поддръжката на МиГ-29 не се сбъднаха, а на този фон спряха полетите с щурмовите самолети Су-25, има криза във военно-транспортната авиация и в учебната.

Свързани теми

Предишна публикация
МО търси пиросредства за военната авиация
Следваща публикация
Летище София се похвали с 30% ръст на обслужените пасажери за миналата година
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Марешки е против превъоръжаването

Лидерът на парламентарно представената партия „Воля” Веселин Марешки се обяви против програмите за превъоръжаване, включително и тази за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 8 май 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню