КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

53 прочитания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

На 19 декември 2017 г. УКРИНМАШ подаде жалба в КЗК срещу стартиралата на 6 декември процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29“ при поканен само един участник – РСК „МиГ“. В жалбата имаше и искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“ до окончателното произнасяне на КЗК по нея.

На 28 декември в КЗК е пристигнало писмено становище на Министерство на отбраната, в което се дават защитни аргументи срещу искането на УКРИНМАШ за временно спиране на процедурата.

Според МО в конкретния случай, жалбоподателят не излага конкретни мотиви и не представя доказателства, които след преценката им от КЗК да доведат до извода, че са налице основанията за налагане на такава мярка.

МО посочва възможните последици за отбраната и сигурността на Република България, които биха настъпили при налагане на исканата временна мярка, а именно:

1. Затруднение в изпълнението на задачите по Air Policing поради свеждане под критичния минимум на летателната дейност с МиГ-29 след 26.06.2018 г. в следствие на изтичане на ресурса на  пиросредствата за комплектуване на катапултните седалки от комплектацията на самолетите.
2. Компрометиране на безопасността на полетите вследствие на липсата на изправна авиационна техника за поддържане на летателната подготовка на екипажите, носещи бойното дежурство.
3. Физическо и психическо натоварване, превишаващо допустимите норми, на летателния състав изпълняващ задачите по Air Policing, вследствие на редуцирането на състава, на които може да бъде осигурена някаква летателна подготовка за бойно дежурство.

В заключение МО посочва, че за осигуряването на летателната годност на самолети МиГ-29 е необходим комплексен подход, който осигурява капитално-възстановителни ремонти (КВР), удължаване на ресурса, доставки и услуги в кратък период и гарантира своевременно справяне с непредвидени обстоятелства. В тази връзка, сключването на рамково споразумение за поддържката на МиГ-29 и договори по него в най-кратки срокове са от изключително значение за Министерството на отбраната (респективно Република България), при приемливо ниво на безопасност на полетите.

КЗК оставя без уважение искането на украинската страна за спиране на процедурата. Комисията се обосновава с фактическата липса на аргументи от страна на УКРИНМАШ и оценя и възможните негативни ефекти от такова решение за отбраната и сигурността на страната.

Определението на КЗК подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховния административен съд (ВАС). За сега не е ясно дали УКРИНМАШ ще направи подобна стъпка.
Ако украинската държавна фирма реши да не отнася случая до ВАС, то МО може да продължи с преговорите с руската страна.

На 28 декември 2017 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че очаква УКРИНМАШ да отнесе случая и до ВАС, като до февруари да има заключение и от там. По неговите думи, веднага след това се продължават преговорите с РСК „МиГ”.

КЗК все пак трябва да се произнесе по цялостната жалба на УКРИНМАШ срещу стартиралата обществена поръчка. По закон това трябва да стане в едномесечен срок след началото на производството (която е 28 декември), но в повечето случаи това отнема два, дори три месеца.

Едва след окончателноро произнасяне на КЗК и евентуалното обжалване във ВАС по самата жалба, МО може да сключи договор с РСК „МиГ”. Тоест, при един негативен сценарии, това може да отнеме четири – пет месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Испания вероятно ще замени F/A-18 с Eurofighter

Испания най-вероятно ще замени своите остарели F/A-18 Hornet с новопроизведени Eurofighter. Това е заявил министърът на отбраната на страната Анхел Оливарес, цитиран от местни медии.

Плевнелиев защити Ненчев по делото за поддръжката на МиГ-29

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.) защити бившия военен министър Николай Ненчев, като заяви, че решението да се залага на ремонт в Полша на българските МиГ-29 не било само негово, а било в отговор на цялостната стратегия на държавата с оглед на ангажиментите към НАТО.

Меню