КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

21 прочитания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

На 19 декември 2017 г. УКРИНМАШ подаде жалба в КЗК срещу стартиралата на 6 декември процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29“ при поканен само един участник – РСК „МиГ“. В жалбата имаше и искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“ до окончателното произнасяне на КЗК по нея.

На 28 декември в КЗК е пристигнало писмено становище на Министерство на отбраната, в което се дават защитни аргументи срещу искането на УКРИНМАШ за временно спиране на процедурата.

Според МО в конкретния случай, жалбоподателят не излага конкретни мотиви и не представя доказателства, които след преценката им от КЗК да доведат до извода, че са налице основанията за налагане на такава мярка.

МО посочва възможните последици за отбраната и сигурността на Република България, които биха настъпили при налагане на исканата временна мярка, а именно:

1. Затруднение в изпълнението на задачите по Air Policing поради свеждане под критичния минимум на летателната дейност с МиГ-29 след 26.06.2018 г. в следствие на изтичане на ресурса на  пиросредствата за комплектуване на катапултните седалки от комплектацията на самолетите.
2. Компрометиране на безопасността на полетите вследствие на липсата на изправна авиационна техника за поддържане на летателната подготовка на екипажите, носещи бойното дежурство.
3. Физическо и психическо натоварване, превишаващо допустимите норми, на летателния състав изпълняващ задачите по Air Policing, вследствие на редуцирането на състава, на които може да бъде осигурена някаква летателна подготовка за бойно дежурство.

В заключение МО посочва, че за осигуряването на летателната годност на самолети МиГ-29 е необходим комплексен подход, който осигурява капитално-възстановителни ремонти (КВР), удължаване на ресурса, доставки и услуги в кратък период и гарантира своевременно справяне с непредвидени обстоятелства. В тази връзка, сключването на рамково споразумение за поддържката на МиГ-29 и договори по него в най-кратки срокове са от изключително значение за Министерството на отбраната (респективно Република България), при приемливо ниво на безопасност на полетите.

КЗК оставя без уважение искането на украинската страна за спиране на процедурата. Комисията се обосновава с фактическата липса на аргументи от страна на УКРИНМАШ и оценя и възможните негативни ефекти от такова решение за отбраната и сигурността на страната.

Определението на КЗК подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховния административен съд (ВАС). За сега не е ясно дали УКРИНМАШ ще направи подобна стъпка.
Ако украинската държавна фирма реши да не отнася случая до ВАС, то МО може да продължи с преговорите с руската страна.

На 28 декември 2017 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че очаква УКРИНМАШ да отнесе случая и до ВАС, като до февруари да има заключение и от там. По неговите думи, веднага след това се продължават преговорите с РСК „МиГ”.

КЗК все пак трябва да се произнесе по цялостната жалба на УКРИНМАШ срещу стартиралата обществена поръчка. По закон това трябва да стане в едномесечен срок след началото на производството (която е 28 декември), но в повечето случаи това отнема два, дори три месеца.

Едва след окончателноро произнасяне на КЗК и евентуалното обжалване във ВАС по самата жалба, МО може да сключи договор с РСК „МиГ”. Тоест, при един негативен сценарии, това може да отнеме четири – пет месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”
Следваща публикация
Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.

Първите произведени изтребители от пето поколение F-35B ще трябва вероятно да се подменят, тъй като ще са достигнали до края на жизнения си цикъл по отношение на часове във въздуха. Това се казва в доклад за състоянието на програмата F-35, който се цитира от Aviation Week.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

45 години от първия полет на F-16

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню