КЗК отхвърли молбата на УКРИНМАШ за спиране на процедурата за МиГ-29

51 прочитания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската държавна компания УКРИНМАШ за спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. КЗК е направила това решение на 29 декември 2017 г.

На 19 декември 2017 г. УКРИНМАШ подаде жалба в КЗК срещу стартиралата на 6 декември процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29“ при поканен само един участник – РСК „МиГ“. В жалбата имаше и искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“ до окончателното произнасяне на КЗК по нея.

На 28 декември в КЗК е пристигнало писмено становище на Министерство на отбраната, в което се дават защитни аргументи срещу искането на УКРИНМАШ за временно спиране на процедурата.

Според МО в конкретния случай, жалбоподателят не излага конкретни мотиви и не представя доказателства, които след преценката им от КЗК да доведат до извода, че са налице основанията за налагане на такава мярка.

МО посочва възможните последици за отбраната и сигурността на Република България, които биха настъпили при налагане на исканата временна мярка, а именно:

1. Затруднение в изпълнението на задачите по Air Policing поради свеждане под критичния минимум на летателната дейност с МиГ-29 след 26.06.2018 г. в следствие на изтичане на ресурса на  пиросредствата за комплектуване на катапултните седалки от комплектацията на самолетите.
2. Компрометиране на безопасността на полетите вследствие на липсата на изправна авиационна техника за поддържане на летателната подготовка на екипажите, носещи бойното дежурство.
3. Физическо и психическо натоварване, превишаващо допустимите норми, на летателния състав изпълняващ задачите по Air Policing, вследствие на редуцирането на състава, на които може да бъде осигурена някаква летателна подготовка за бойно дежурство.

В заключение МО посочва, че за осигуряването на летателната годност на самолети МиГ-29 е необходим комплексен подход, който осигурява капитално-възстановителни ремонти (КВР), удължаване на ресурса, доставки и услуги в кратък период и гарантира своевременно справяне с непредвидени обстоятелства. В тази връзка, сключването на рамково споразумение за поддържката на МиГ-29 и договори по него в най-кратки срокове са от изключително значение за Министерството на отбраната (респективно Република България), при приемливо ниво на безопасност на полетите.

КЗК оставя без уважение искането на украинската страна за спиране на процедурата. Комисията се обосновава с фактическата липса на аргументи от страна на УКРИНМАШ и оценя и възможните негативни ефекти от такова решение за отбраната и сигурността на страната.

Определението на КЗК подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховния административен съд (ВАС). За сега не е ясно дали УКРИНМАШ ще направи подобна стъпка.
Ако украинската държавна фирма реши да не отнася случая до ВАС, то МО може да продължи с преговорите с руската страна.

На 28 декември 2017 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че очаква УКРИНМАШ да отнесе случая и до ВАС, като до февруари да има заключение и от там. По неговите думи, веднага след това се продължават преговорите с РСК „МиГ”.

КЗК все пак трябва да се произнесе по цялостната жалба на УКРИНМАШ срещу стартиралата обществена поръчка. По закон това трябва да стане в едномесечен срок след началото на производството (която е 28 декември), но в повечето случаи това отнема два, дори три месеца.

Едва след окончателноро произнасяне на КЗК и евентуалното обжалване във ВАС по самата жалба, МО може да сключи договор с РСК „МиГ”. Тоест, при един негативен сценарии, това може да отнеме четири – пет месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Волен Сидеров е против покупката на нов изтребител
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Докладът на комисията за изтребителите бе обективен

Председателя на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на отбраната Константин Попов защити работата на т.нар. „Комисия „Gripen”, като заяви, че доклада, който тя е изготвила е обективен. Това каза той в сутрешния блок на БНТ1, днес 16 октомври 2017 г.

alt

Как купихме МиГ-29

Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост, малцина си спомнят за трудния път, извървян до доставката на 22-та самолета.

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet

Кувейтското правителство е информирало САЩ, че има готовност да финализира сделката за придобиване на многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornets. Това съобщава местният вестник Al Rai.

Меню