Парламентът обсъжда инвестиционния проект за нов изтребител (на живо)

30 прочитания

Народното събрание обсъжда днес, 7 юни 2018 г., актуализираният инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Обсъждането върви в една и съща точка, заедно с проекта за придобиване на нов ти боен самолет.
Отразяваме на живо.

В залата присъстват заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

12,40 часа – Константин Попов (ГЕРБ) изчита доклада на комисията по отбрана в Народното събрание. Комисията е одобрила проекта с 12 гласа „за“ и шест „въздържал се“. Докладът може да бъде видян тук.

12,48 часа – Евгения Ангелова (ГЕРБ) изчита становището на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Комисията е одобрила проектите с 12 гласа „за“ и шест „въздържал се“.

12,53 часа – Заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев (ОП) изчита проекта на решение на Парламента, който ще бъде предложен за гласуване. Той може да бъде видян тук.

12,56 часа – Дебатът се открива от Десислав Чуколов (ОП). Той заявява, че Обединените патриоти са твърдо за тези проекти, но посочи, че САЩ ползва четири бази в България, за които страната ни не получава никакви пари. Той каза още, че САЩ подарява военна техника на различни държави, а сега трябвало да се платят над 3 млрд. за изтребители и БТР-и. Той поставя въпроса, дали ще се доставят най-добрата техника. Според него, най-добрата техника не идва от Запада, а от Русия. Това би било и по-изгодно. Той пита защо няма покана към Русия за доставка на техника. Той пита и кой ще храни българските пенсионери. Чуколов атакува обосновката на проекта, тъй като там е записано, че има напрежение в Украйна и Сирия и пита, дали техниката ще се ползва за агресия. Той казва, че истинските приоритети на държавата са социалните, а не превъоръжаването.

13,03 часа – реплика на Славчо Атанасов (ОП). Той отбеляза, че България не може да гарантира националната си сигурност, както е по конституция. Според него тази гаранция ще стане чрез превъоръжаване.

13,07 часа – реплика на Владимир Тошев (ГЕРБ), който заяви, че няма как Русия да достави съвместима с НАТО техника.

13,10 часа – дуплика на Чуколов. Той пита защо ще се търси доставка на техника от Израел, която не е член, нито на ЕС, нито на НАТО. Депутатът припомни за унищожената военна техника.

Пленарната зала на Народното събрание е полупразна.

13,12 часа – Антон Дончев (БСП) попита защо в залата не присъства министър Каракачанов. Беше му отговорено, че той е в Брюксел.

13,14 часа – Изказване на Кольо Милев (БСП). Той заяви, че БСП винаги е подкрепял армията, но винаги е имало проблем с начина по който се прави модернизацията. Той отбеляза, че не вижда политическа воля за модернизацията. Той каза, че и да се приемат тези проект, той не вярва, че той ще се реализира. Според него осем самолета няма да решат проблемите на българската отбрана. Депутатът каза, че определено се чувства лобиране за определен тип самолет, но не каза кой е той. Той отбеляза, че в проекта не е записано, че става въпрос за нов тип многоцелев самолет, а щяло да се търси само самолет за „ер полисинг“. В заключение той каза, че той ще подкрепи проекта, въпреки многото минуси и слабости на проектите.

13,22 часа – Изказване на Борис Вангелов (ОП). Той заяви, че в последните над 20 години не е придобивана основна бойна техника. Според него разходите по проектите не са непосилни и ще са в рамките на 300 – 400 млн. лева годишно, което е 0,4% от БВП, което било постижимо. Той каза, че Обединени патриоти ще подкрепят проектите.

13,26 часа – Изказване на Петър Витанов (БСП). Той отбеляза, че БСП е последователна в подкрепата си към модернизацията на армията. Той каза, че БСП ще подкрепи двата проекта, което било подкрепа за обновяването на армията, а не за самите проекти, които били проблемни. Той заяви, че в проекта за изтребител е заложено, че многоцелевото въоръжение няма да се купи изначално, а на по-късен етап, което значило, че няма да бъде закупен многоцелев изтребител. Той каза и че много от самолетите, за които ще се пращат RFP не отговарят задължителните основни изисквания, като например остатъчен ресурс и цена. Има предопределност при избора на нов самолет, смята депутатът от БСП. Попита и защо въоръжението ще се купува задължително от САЩ. В заключение каза, че БСП подкрепят проектите, но с условност и може да преосмисли решението си на по-късен етап.

12,33 часа – Реплика на Емил Христов (ГЕРБ). Той каза, че не е основателна критиката за въоръжението.

13.36 часа – Реплика на Владимир Тошев (ГЕРБ). Той каза, че не било проблем това, че ще се търси само въоръжение от САЩ, защото всички самолети били въоръжени с такова въоръжение.

13,41 часа – Дебатът бе прекъснат от пререкания между ОП и „Воля“ във връзка с работата на Комисията по политиките за българите в чужбина в НС.

13,48 часа – Изказване на Симеон Симеонов (ДПС). Той акцентира върху член 3 и 4 на Вашингтонския договор, които казват, че всяка членка на НАТО трябва да изгражда собствената си отбрана. Той заяви, че има проблем в отбраната и трябва да се прояви зрялост по въпросите за модернизацията на армията. Той смята, че социалните сфери не трябва да се противопоставят на отбраната и сигурността. Симеонов каза, че ДПС ще подкрепи проектите, но подчерта, че изборът на новата техника трябва да стане по прозрачен начин и при спазване на законите на страната.

13,53 часа – Изказване на Константин Попов (ГЕРБ). Той каза, че от Народното събрание се иска да се заеме ясна позиция по въпросите на отбраната на страната. Според него, Народното събрание ще осигури прозрачност на тези проекти. Той каза, че служебното правителство „Герджиков“ приело грешно решение, което трябвало да се коригира от Народното събрание. Според него не трябвало да се говори какви самолети да се купуват, а да се вземе решение дали Българската армия заслужава да се модернизира и да се инвестира в отбраната. Той каза, че ако депутатите не подкрепят проектите, ще бъдат забравени от историята.

14,00 часа – Реплика на Пламен Христов (Воля). Той каза, че армията заслужава нова техника, но въпреки това „Воля“ няма да подкрепи проектите. Той попита Попов, дали е най-спешно покупката на изтребители или трябва да се реши проблема с неокоплектоването. Според него, сега не било дошло времето за новата техника.

14,02 часа – Реплика на Иван Иванов (БСП). Той заяви, че не разбира кога Попов е искрен – когато той е против вече избрания нов самолет или когато сега се тръгва към нов избор, който може да е за 30 годишен самолет. Той заяви, че със същия патос Попов е отхвърлил чисто нови самолети и има опасност да се падне в пропастта на старата техника.

14,04 часа – Дуплика на Попов. Той заяви, че тезата е, че обновяването на техниката ще доведе до повишаване на интереса към военната служба. Попов заяви, че е имало грешки в процедурите при предишния избор и решението е било грешно, като след това е имало гласуване от Народното събрание.

14,07 часа – Дебатът е прекратен за деня. Той ще бъде продължен утре, 8 юни 2018 г. за тогава е оставено и гласуването на двата инвестиционни проекта.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС демонстрираха способности пред Комитета по политика и сигурност на ЕС
Следваща публикация
Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 13

Трябваше ли да станем свидетели на поредната, напълно неоправдана, медийна истерия около аварирал пътнически самолет,…

Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.

Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се опита да извърти случващото се в последните седмици около придобиването на нов изтребител, като каза, че няма решение за купуване на F-16, а само за започване на преговори. Това каза той днес, 6 януари 2019 г., в ефира на bTV.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Меню