Министър Каракачанов: Премиерът не е казал какъв самолет ще купим

8 прочитания

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се опита да омаловажи вчерашните думи на премиера, като заяви, че Борисов не е казвал какви изтребители ще бъдат купени. Военният министър даде интервю за Нова, което бе излъчено днес 15 декември 2018 г.

„Не знам какъв въпрос са задали на премиера, но той е казал – да, F-16 е много хубав самолет. Нека не слагаме каруцата пред коня. Премиерът не е казал какво ще купим и честно казано, сме доста далеч от подписване на договор”, обяснява министърът на отбраната.

Вчера, 14 декември 2018 г., министър-председателят заяви, че F-16 е много по-добър от останалите предложения за нов изтребител. Борисов каза, че не иска да се меси, но изказването му бе достатъчно ясно.

Интересно е, че вчера Борисов даде и интервю за предаването „Панорама” по БНТ1 в което той каза, че е разпоредил до края на годината да има решение за новия изтребител. Днес Каракачанов казва, че подписването на договора е далеч, което не влиза задължително в противоречие с думите на премиера, но и не показват, че решението е близо.

„Казвам ви го като историк – в историята на всяка една държава, винаги е било важно от къде ще купиш едно оръжие, дали ще купиш оръдия от Франция или Германия, от къде ще вземеш заема, срещу какви лихви и каква политическа ориентация ще имаш. И сега е така. Във взимането на решение за закупуване на оръжие, винаги е имало и политическа съобразност”, разяснява Каракачанов.

Така всъщност военният министър признава факт, който вече е изричан многократно – че решението, в крайна сметка е политическо.

Каракачанов повтори, че очаква самолетите да се получат до две години след подписването на сделката, а пилотите да ги усвоят на третата година.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС извършиха нова донорска задача
Следваща публикация
Министър Захариева: Правителството не се меси в избора на изтребител
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Белгия продължава да разглежда предложението на Rafale

Белгийското правителство заяви, че за сега ще продължи да разглежда френската оферта за Dassault Rafale, като опция за придобиване на нов изтребител, въпреки, че предложението не е в рамките на обявената конкурсна процедура.

Меню