Министър Каракачанов не иска да бърза с избора на нов изтребител

12 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде да се разбере, че няма намерение да бърза в избора на нов боен самолет за ВВС. Той участва днес, 23 октомври 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Не искам да правим нещо прибързано или политико съобразно и да направим грешен избор за армията. Защото какъвто самолет се купи сега, с него ще се лети и с него, недай си Боже, ще се ходи на война в следващите 30 години”, заяви Каракачанов.

Военният министър каза още, че е удължил работата на междуведомствената работна група с една седмица. Тя трябваше да приключи работата си миналия петък (19 октомври), но явно сега ще работи до 26 октомври.

“Проблемът (изборът на нов изтребител – бел.ред.) не е толкова лесен. Много хора смятат, че да купиш нов самолет е като да си купиш нова кола – отиваш в магазина и си избираш. Първо, МО и ВВС са направили спецификация за новия изтребител – какви качества трябва да има той, каква продължителност на живот, кога трябва да бъде доставен и разбира се, Парламентът е решил колко ще струва. Направили сме две нива на обсъждане – първото е междуведомствената работна група. Там има представители на финансите, на ДАНС, на ВВС, на МО, юристи. Сега те работят. След това има друго”, обясни министърът на отбраната.

Каракачанов подчерта многократно, че не желае да бърза с избора, като каза, че вертолетите Cougar и самолетите Spartan са били купени бързо и за това сега са стоели в хангарите и не са летели, защото сме нямали пари за поддръжката им.

Миналата седмица Каракачанов каза, че очаква новият изтребител, който по неговите оценки, бил сред най-важните му задачи, да бъде избран в рамките на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Беларус ще ремонтира Су-25
Следваща публикация
Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че ще подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не бъдат одобрени от правителството. Това каза той днес, 9 май 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Авиокаст: Епизод 9

Новият епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В него,…

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Променяме изискванията за новия изтребител, търсим и нови F-16

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за ВВС ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети. Остават вариантите за американските F-16 и шведските Gripen. Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Парламентът отказа да изслушва Каракачанов за Граф Игнатиево, прокуратурата не видя проблем в случая

Народното събрание отказа да вика министъра на отбраната Красимир Каракачанов за изслушване по въпроса с вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево. В същото време Прокуратурата отказа да се занимава със случая, тъй като не видя данни за престъпление.

Меню