Карго самолетите може да преминат към едночленни екипажи в обозримо бъдеще

15 прочитания

Преминаването от двучленен към едночленен екипаж може да спести милиарди на авиационната индустрия, но за сега единствено това е реалистично да се случи на борда на карго авиокомпаниите. Това съобщава Reuters в свой репортаж по темата.

Последната голяма революция по отношения на броя на екипажа в гражданската авиация стартира през 70-те години, когато започнаха да се появяват самолети, които могат да се управляват от двама пилоти, елиминирайки масово използвания до тогава борден инженер.

Reuters отбелязва, че авиационната индустрия в момента внимателно проучва възможността гражданските самолети да се управляват от само един пилот, като мотивацията зад това е проста – елиминирането на единия пилот ще доведе до икономии от десетки милиарди под форма на заплати и цена за обучение.

На пръв поглед последните събития в авиацията, като изчезването на полет MH370 и самоубийството на пилота на полета на Germanwings през 2015 г. не предразполагат към сериозен размисъл по такава възможност, но темата бе сериозно обсъждана на авиоизложението в Сингапур.

„Проучваме този въпрос и смятаме, че е възможно да приложим идеята в карго авиацията. Пътническите полети за сега са извън реалистично възможното”, заявява вицепрезидентът на Boeing по новите технологии Чарлз Тупс.

Тупс смята, че биха били нужни няколко десетилетия за да може пътниците да се чувстват комфортно на борда на самолет, който е управляван само от един човек, но за да стане и това факт е нужен постепенен подход и общ напредък в технологиите, като например масовото въвеждане на автономни автомобили.

Сингапурската компания ST Aerospace демонстрира в рамките на изложението, че преработката на пилотската кабина за полет с един пилот е напълно реалистична.

„Има глобален интерес към това. Мисля, че повечето големи карго авиокомпании внимателно се наблюдават и в мига в който една от тях реши да заложи на тази технология, много други ще се ориентират към същото с цел намаляване на разходите си”, смята Джефри Лам, изпълнителен директор на ST Aerospace.

И в момента някои малки бизнес самолети могат да се пилотират от един човек, но по правило всички големи пътнически и товарни самолети се управляват от двама човека.

Кевин Шум, генерален директор на сингапурската гражданска авиационна администрация, смята че в рамките на пет години може да се постигне технологичен напредък, който да позволи преминаването към полети с един пилот, но отбелязва, че това са оптимистични прогнози.

NASA публикува през септември 2017 г. проучване по темата, което не беше оптимистично. Били са проведени полети с Boeing 737, при които самолетът е управляван само от един пилот, но докладите на летците показват, че работното натоварване, дори и при стандартен полет без проблеми, е било неприемливо високо.

Все пак изследването посочва, че е възможно самолетът да бъде управляван нормално от един пилот, докато другия спи, което би било полезно при много дълги полети, при които на борда се намират трима и повече пилоти, които се редуват да пилотират и почиват.

Президентът на австралийската пилотска асоциация Дейвид Буут обаче смята, че тази концепция е неприложима и би се движила само от желанието за намаляване на оперативните разходи.

Изпълнителният директор на Qantas Airways Алън Джойс също не вижда предимства от полети с един пилот и заявява, че компанията му няма подобни планове в обозримо бъдеще.

На сходно мнение е и Александър де Жуняк, изпълнителният директор на международната асоциация на гражданската авиация IATA:

„Не виждам предимства в тази идея, но виждам много недостатъци”

Свързани теми

Предишна публикация
Детайли по проекта ПАК ДА
Следваща публикация
Pilatus предаде първия сериен PC-24
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

FedEx купува 24 нови карго самолета

FedEx Express купува 24 нови широкофюзелажни карго самолети – 12 броя от модела 767-300ERF и още толкова от модела 777F. Това обяви авиокомпанията и Boeing в съвместно съобщение.

Япония търси нов боен вертолет

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…

Boeing 787-10 получи типов сертификат

Авиолайнерът Boeing 787-10 получи типов сертификат за летателна годност от Федералната авиационна администрация на САЩ. Това е станало на 22 януари 2018 г. и отваря пътя към вкарване на модела в търговска експлоатация.

Меню