САЩ спряха от полети Boeing 737 Max

954 прочитания

Американската гражданска авиационна администрация FAA обяви, че спира от полети всички Boeing 737 Max, които се оперират от авиокомпании базирани в страната. Решението влиза в сила веднага.

В съобщението на FAA се казва, че днес, 13 март 2019 г., са добити нови данни от разследването на катастрофата на полет ET-301 в Етиопия. Данните са били свързани с конфигурацията на самолета в момента на катастрофата, както и са получени данни от сателитните системи за проследяване, които са били на борда на самолета.

Цялата тази информация показвала известни сходства между катастрофата на полет ET-301 и катастрофата на полет JT-610 от края на октомври 2018 г., когато катастрофира друг 737 Max в Индонезия. Тези сходства трябвало да бъдат проучени допълнително и това налагало спирането от полети на всички американски 737 Max.

Не се дават нови подробности за естеството на инцидента, но по-рано днес, от Ethiopian Airlines съобщиха, че екипажът е съобщил за проблеми в управлението, преди да поиска връщане на самолета на летището от което е излетял.

Забраната засяга 72 броя Boeing 737 Max оперирани от три авиокомпании.

САЩ беше практически последната страна, където типа продължаваше да лети. След катастрофата в Етиопия, която стана факт на 10 март, постепенно всички оператори на 737 Max спряха полети с него – или по собствено решение или принудени от гражданските авиационни администрации на съответните страни. По-рано днес Панама, Фиджи и Канада спряха полетите на този модел на Boeing.

От Boeing съобщиха, че имат пълно доверие в типа, но след консултации с FAA и авиационните администрации по света, самолетостроителят е подкрепил решението за спиране на полетите в името на запазване на доверието в самолета. За Boeing това е най-сериозната криза от началото на 2013 г., когато след няколко пожари с бордните литиево-йонни батерии за три месеца бяха спрени полетите с всички Boeing 787.

В момента в активна експлоатация се намираха 371 броя Boeing 737 Max от общо 385 доставени до момента.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed очаква българските F-16 да бъдат доставени през 2023 г.
Следваща публикация
Пентагонът иска да купи 379 летателни апарата в бюджета за 2020 г.
954 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Boeing се защитава след съмнения в качеството на работа на втората линия за 787

Самолетостроителят Boeing се хвърли в защита, след като статия в авторитетния вестник New York Times описва втората линия за сглобяване на модела 787, като страдаща от тежки проблеми в качеството на работа. Това пише Flightglobal.

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Меню