САЩ спряха от полети Boeing 737 Max

960 прочитания

Американската гражданска авиационна администрация FAA обяви, че спира от полети всички Boeing 737 Max, които се оперират от авиокомпании базирани в страната. Решението влиза в сила веднага.

В съобщението на FAA се казва, че днес, 13 март 2019 г., са добити нови данни от разследването на катастрофата на полет ET-301 в Етиопия. Данните са били свързани с конфигурацията на самолета в момента на катастрофата, както и са получени данни от сателитните системи за проследяване, които са били на борда на самолета.

Цялата тази информация показвала известни сходства между катастрофата на полет ET-301 и катастрофата на полет JT-610 от края на октомври 2018 г., когато катастрофира друг 737 Max в Индонезия. Тези сходства трябвало да бъдат проучени допълнително и това налагало спирането от полети на всички американски 737 Max.

Не се дават нови подробности за естеството на инцидента, но по-рано днес, от Ethiopian Airlines съобщиха, че екипажът е съобщил за проблеми в управлението, преди да поиска връщане на самолета на летището от което е излетял.

Забраната засяга 72 броя Boeing 737 Max оперирани от три авиокомпании.

САЩ беше практически последната страна, където типа продължаваше да лети. След катастрофата в Етиопия, която стана факт на 10 март, постепенно всички оператори на 737 Max спряха полети с него – или по собствено решение или принудени от гражданските авиационни администрации на съответните страни. По-рано днес Панама, Фиджи и Канада спряха полетите на този модел на Boeing.

От Boeing съобщиха, че имат пълно доверие в типа, но след консултации с FAA и авиационните администрации по света, самолетостроителят е подкрепил решението за спиране на полетите в името на запазване на доверието в самолета. За Boeing това е най-сериозната криза от началото на 2013 г., когато след няколко пожари с бордните литиево-йонни батерии за три месеца бяха спрени полетите с всички Boeing 787.

В момента в активна експлоатация се намираха 371 броя Boeing 737 Max от общо 385 доставени до момента.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed очаква българските F-16 да бъдат доставени през 2023 г.
Следваща публикация
Пентагонът иска да купи 379 летателни апарата в бюджета за 2020 г.
960 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с влошени резултати в резултат на кризата със 737 Max

Американският самолетостроител Boeing показва влошени резултати в резултат на кризата с най-продавания им модел 737 Max. За първите четири месеца на 2019 г. са доставени с 24% по-малко самолети в сравнения със същия период през миналата година. Това съобщава Reuters.

Boeing очаква полетите с модела 737 Max да се възстановят през юли

Американският самолетостроител Boeing е съобщил на някои от операторите на модела 737 Max, че има очакване софтуерния ъпдейт за самолета да бъде одобрен във втората половина на май, а полетите с типа да се възстановят около средата на юли. Това са съобщили два източника на Reuters.

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

Пилотите на катастрофиралия 737 Max са се борили с управлението през целия полет

Екипажът на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines се е борил с управлението по времето на целия шестминутен полет, тъй като непрекъснато са идвали команди за пикиране, поради грешни данни от бордните сензори. Това показва предварителния доклад за катастрофата от 10 март 2019 г., цитирани от Reuters.

Ryanair отлага получаването на първите 737 Max

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че отлага доставката на първите пет Boeing 737 Max за края на тази година. Причината за това е, че в момента типът е спрян от полети и доставки не се извършват.

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Меню