САЩ спряха от полети Boeing 737 Max

956 прочитания

Американската гражданска авиационна администрация FAA обяви, че спира от полети всички Boeing 737 Max, които се оперират от авиокомпании базирани в страната. Решението влиза в сила веднага.

В съобщението на FAA се казва, че днес, 13 март 2019 г., са добити нови данни от разследването на катастрофата на полет ET-301 в Етиопия. Данните са били свързани с конфигурацията на самолета в момента на катастрофата, както и са получени данни от сателитните системи за проследяване, които са били на борда на самолета.

Цялата тази информация показвала известни сходства между катастрофата на полет ET-301 и катастрофата на полет JT-610 от края на октомври 2018 г., когато катастрофира друг 737 Max в Индонезия. Тези сходства трябвало да бъдат проучени допълнително и това налагало спирането от полети на всички американски 737 Max.

Не се дават нови подробности за естеството на инцидента, но по-рано днес, от Ethiopian Airlines съобщиха, че екипажът е съобщил за проблеми в управлението, преди да поиска връщане на самолета на летището от което е излетял.

Забраната засяга 72 броя Boeing 737 Max оперирани от три авиокомпании.

САЩ беше практически последната страна, където типа продължаваше да лети. След катастрофата в Етиопия, която стана факт на 10 март, постепенно всички оператори на 737 Max спряха полети с него – или по собствено решение или принудени от гражданските авиационни администрации на съответните страни. По-рано днес Панама, Фиджи и Канада спряха полетите на този модел на Boeing.

От Boeing съобщиха, че имат пълно доверие в типа, но след консултации с FAA и авиационните администрации по света, самолетостроителят е подкрепил решението за спиране на полетите в името на запазване на доверието в самолета. За Boeing това е най-сериозната криза от началото на 2013 г., когато след няколко пожари с бордните литиево-йонни батерии за три месеца бяха спрени полетите с всички Boeing 787.

В момента в активна експлоатация се намираха 371 броя Boeing 737 Max от общо 385 доставени до момента.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed очаква българските F-16 да бъдат доставени през 2023 г.
Следваща публикация
Пентагонът иска да купи 379 летателни апарата в бюджета за 2020 г.
956 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 737 Max 7 изпълни дебютен полет

Най-малката модификация на поколението Max на Boeing 737 изпълни вчера, 16 март 2017 г., своя първи полет. Прототипът на 737 Max 7 направи над три часов полет в района на Сиатъл.

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

Меню