САЩ спряха от полети Boeing 737 Max

961 прочитания

Американската гражданска авиационна администрация FAA обяви, че спира от полети всички Boeing 737 Max, които се оперират от авиокомпании базирани в страната. Решението влиза в сила веднага.

В съобщението на FAA се казва, че днес, 13 март 2019 г., са добити нови данни от разследването на катастрофата на полет ET-301 в Етиопия. Данните са били свързани с конфигурацията на самолета в момента на катастрофата, както и са получени данни от сателитните системи за проследяване, които са били на борда на самолета.

Цялата тази информация показвала известни сходства между катастрофата на полет ET-301 и катастрофата на полет JT-610 от края на октомври 2018 г., когато катастрофира друг 737 Max в Индонезия. Тези сходства трябвало да бъдат проучени допълнително и това налагало спирането от полети на всички американски 737 Max.

Не се дават нови подробности за естеството на инцидента, но по-рано днес, от Ethiopian Airlines съобщиха, че екипажът е съобщил за проблеми в управлението, преди да поиска връщане на самолета на летището от което е излетял.

Забраната засяга 72 броя Boeing 737 Max оперирани от три авиокомпании.

САЩ беше практически последната страна, където типа продължаваше да лети. След катастрофата в Етиопия, която стана факт на 10 март, постепенно всички оператори на 737 Max спряха полети с него – или по собствено решение или принудени от гражданските авиационни администрации на съответните страни. По-рано днес Панама, Фиджи и Канада спряха полетите на този модел на Boeing.

От Boeing съобщиха, че имат пълно доверие в типа, но след консултации с FAA и авиационните администрации по света, самолетостроителят е подкрепил решението за спиране на полетите в името на запазване на доверието в самолета. За Boeing това е най-сериозната криза от началото на 2013 г., когато след няколко пожари с бордните литиево-йонни батерии за три месеца бяха спрени полетите с всички Boeing 787.

В момента в активна експлоатация се намираха 371 броя Boeing 737 Max от общо 385 доставени до момента.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed очаква българските F-16 да бъдат доставени през 2023 г.
Следваща публикация
Пентагонът иска да купи 379 летателни апарата в бюджета за 2020 г.
961 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Boeing с влошени резултати в резултат на кризата със 737 Max

Американският самолетостроител Boeing показва влошени резултати в резултат на кризата с най-продавания им модел 737 Max. За първите четири месеца на 2019 г. са доставени с 24% по-малко самолети в сравнения със същия период през миналата година. Това съобщава Reuters.

Меню