Pilatus предаде първия сериен PC-24

4 прочитания

Швейцарският самолетостроител Pilatus Aircraft достави първия сериен бизнесджет PC-24 на стартовия оператор на типа. Церемонията за това се е състояла вчера, 7 февруари 2018 г.

Самолетът ще се експлоатира от PlaneSense и има гражданска американска регистрация N124AF.

Преди два месеца Pilatus получи европейски и американски типов сертификат за летателна годност за своя двудвигателен бизнесджет, който изпълни първия си полет през май 2015 г.

PlaneSense е поръчал шест броя PC-24, като се планира доставката на още два самолета в последното тримесечие на 2018 г. и още три през 2019 г. От компанията са заявили, че искат да поръчат още PC-24 и ще го сторят веднага щом Pilatus започнат отново да приемат поръчки.

Pilatus продаде 84 самолета за 36 часа през 2014 г. и заяви, че няма да приема нови поръчки, докато не вкара самолета в серийно производство. Самолетостроителят планира да достави на крайните си клиенти 23 броя PC-24 през тази година и смята да започне да приема отново поръчки към края на 2018 г.

PlaneSense използва концепцията за споделена собственост при експлоатацията на флота си от 36 броя PC-12NG и четири бизнесджета Nextant 400Xti. Компанията планира да започне полети с PC-24 през март, като вече са обучени четирима пилоти.

Проектът PC-24 бе стартиран през май 2013 г. Pilatus цели създаването на бизнесджет, който да възприеме част от универсалността на PC-12, като например опериране от къси и лошо подготвени площадки и наличие на голяма товарна врата.

PC-24 се задвижва от два реактивни двигателя Williams FJ44-4A, има максимална излетна маса от 8 тона и може да превозва до 10 пасажера.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО
Следваща публикация
Сърбия иска китайски въоръжени БЛА
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бизнесджет излезе от пистата в Бургас

Бизнесджет Cessna Citation Sovereign излезе от пистата на летище Бургас днес, 31 август 2018 г. При инцидента няма пострадали, но летището бе затворено за около час.

Lockheed Martin ще си сътрудничи с Aerion за създаването на свръхзвуков бизнесджет

Аерокосмическият гигант Lockheed Martin обяви сътрудничеството си с Aerion за стартиране на проучване около възможността за създаване на свръхзвуков бизнесджет, който да бъде задвижван от три реактивни двигателя.

Бизнесджет катастрофира в Иран

Турски бизнесджет Challenger 604 e катастрофирал днес, 11 март 2018 г., в централната част на Иран. При инцидента са загинали всички 11 души, които са се намирали на борда.

PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария

Турбовитловият учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M с борден номер 665 се завърна днес, 12 февруари 2019 г., след основен ремонт в Швейцария. Машината беше тежко повредена при аварийно кацане през ноември 2010 г.

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Меню