Pilatus предаде първия сериен PC-24

14 прочитания

Швейцарският самолетостроител Pilatus Aircraft достави първия сериен бизнесджет PC-24 на стартовия оператор на типа. Церемонията за това се е състояла вчера, 7 февруари 2018 г.

Самолетът ще се експлоатира от PlaneSense и има гражданска американска регистрация N124AF.

Преди два месеца Pilatus получи европейски и американски типов сертификат за летателна годност за своя двудвигателен бизнесджет, който изпълни първия си полет през май 2015 г.

PlaneSense е поръчал шест броя PC-24, като се планира доставката на още два самолета в последното тримесечие на 2018 г. и още три през 2019 г. От компанията са заявили, че искат да поръчат още PC-24 и ще го сторят веднага щом Pilatus започнат отново да приемат поръчки.

Pilatus продаде 84 самолета за 36 часа през 2014 г. и заяви, че няма да приема нови поръчки, докато не вкара самолета в серийно производство. Самолетостроителят планира да достави на крайните си клиенти 23 броя PC-24 през тази година и смята да започне да приема отново поръчки към края на 2018 г.

PlaneSense използва концепцията за споделена собственост при експлоатацията на флота си от 36 броя PC-12NG и четири бизнесджета Nextant 400Xti. Компанията планира да започне полети с PC-24 през март, като вече са обучени четирима пилоти.

Проектът PC-24 бе стартиран през май 2013 г. Pilatus цели създаването на бизнесджет, който да възприеме част от универсалността на PC-12, като например опериране от къси и лошо подготвени площадки и наличие на голяма товарна врата.

PC-24 се задвижва от два реактивни двигателя Williams FJ44-4A, има максимална излетна маса от 8 тона и може да превозва до 10 пасажера.

Свързани теми

Предишна публикация
Карго самолетите може да преминат към едночленни екипажи в обозримо бъдеще
Следваща публикация
Филипините купиха 16 броя Bell 412
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin ще си сътрудничи с Aerion за създаването на свръхзвуков бизнесджет

Аерокосмическият гигант Lockheed Martin обяви сътрудничеството си с Aerion за стартиране на проучване около възможността за създаване на свръхзвуков бизнесджет, който да бъде задвижван от три реактивни двигателя.

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Франция получи първия PC-21

Франция получи първия турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21. Машината е пристигнала на 30 август 2018 г. и е част от договор за цялостна подмяна на системата за обучение във френската военна авиация.

Меню