Pilatus предаде първия сериен PC-24

8 прочитания

Швейцарският самолетостроител Pilatus Aircraft достави първия сериен бизнесджет PC-24 на стартовия оператор на типа. Церемонията за това се е състояла вчера, 7 февруари 2018 г.

Самолетът ще се експлоатира от PlaneSense и има гражданска американска регистрация N124AF.

Преди два месеца Pilatus получи европейски и американски типов сертификат за летателна годност за своя двудвигателен бизнесджет, който изпълни първия си полет през май 2015 г.

PlaneSense е поръчал шест броя PC-24, като се планира доставката на още два самолета в последното тримесечие на 2018 г. и още три през 2019 г. От компанията са заявили, че искат да поръчат още PC-24 и ще го сторят веднага щом Pilatus започнат отново да приемат поръчки.

Pilatus продаде 84 самолета за 36 часа през 2014 г. и заяви, че няма да приема нови поръчки, докато не вкара самолета в серийно производство. Самолетостроителят планира да достави на крайните си клиенти 23 броя PC-24 през тази година и смята да започне да приема отново поръчки към края на 2018 г.

PlaneSense използва концепцията за споделена собственост при експлоатацията на флота си от 36 броя PC-12NG и четири бизнесджета Nextant 400Xti. Компанията планира да започне полети с PC-24 през март, като вече са обучени четирима пилоти.

Проектът PC-24 бе стартиран през май 2013 г. Pilatus цели създаването на бизнесджет, който да възприеме част от универсалността на PC-12, като например опериране от къси и лошо подготвени площадки и наличие на голяма товарна врата.

PC-24 се задвижва от два реактивни двигателя Williams FJ44-4A, има максимална излетна маса от 8 тона и може да превозва до 10 пасажера.

Свързани теми

Предишна публикация
Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО
Следваща публикация
Сърбия иска китайски въоръжени БЛА
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетя първият ACJ319neo

Първият ACJ319neo, корпоративна версия на A319neo, изпълни първия си полет на 24 април 2019 г. Това съобщават от европейския самолетостроител Airbus.

МО пусна обществена поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на до четири леки витлови учебно-тренировъчни самолети за нуждите на ВВС. Това става с решение на военния министър Красимир Каракачанов, подписано на 9 септември 2019 г., и публикувано днес, 13 септември.

Меню