Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

699 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Boeing вече няколко години проучва възможността да стартира работа по пътнически самолет с капацитет от 220 – 270 места, който да е широкофюзелажен, но да има икономика на експлоатация на тяснофюзелажен самолет. Моделът трябва да застане между 737 и 787.

От Airbus обаче планират да притиснат все още замислящия се самолет със своите модели A330neo и A321neo (по-точно модификацията A321LR).

Новият главен продавач на Airbus Кристиян Шерар заявява за Reuters, че тези модели са вече зрели конструкции, при които липсват технически рискове и които предлагат атрактивни финансови условия. Така според него, потенциалния пазар се притиска от две страни, а операторите използват двата модела за замяна на своите Boeing 757 и Boeing 767.

Boeing твърди, че все още непоявилия се модел ще дава сериозни финансови предимства пред моделите на Airbus, които се борят за същия пазарен сегмент, но в същото време американският самолетостроител е притискан от потенциалните оператори на типа да държи цената максимално ниска. Освен това Boeing в момента изживява сериозна криза със 737 Max.

В същото време, от Airbus работят по вариант на A321neo с още по-голяма излетна маса. Моделът е известен, като A321XLR.

Той ще е развитие на A321LR (на снимката), който получи типова сертификация през октомври 2018 г. Новият модел ще има максимална излетна маса от 101 тона (97 при A321LR и 93,5 при A321neo), което ще даде и максимална далечина на полет от порядъка на 8300 km. Фюзелажът на A321XLR ще е същия, като при A321neo.

От Airbus са намекнали на Reuters, че новата модификация е възможно да дебютира на авиационното изложение в Бурже, което ще се проведе следващия месец.

Наблюдателите на авиационната индустрия, обаче са скептици, че Boeing ще стартира новия си модел през тази година. Проблем е не само кризата със 737 Max, но и прогнозите за забавяне на ръста на авиационния пазар, което до известна степен се подкрепя от слабите поръчки, които Airbus и Boeing индексират от началото на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
„Йотов и син” с украински партньори искат да поемат изцяло поддръжката на L-39
Следваща публикация
Последен редовен търговски полет на Ту-134 в Русия
699 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Почина главният конструктор на Ил-76

Вчера, 28 април 2019 г., на 94-годишна възраст е починал Хенрих Новожилов, бивш генерален конструктор на „Илюшин” и главен конструктор на Ил-76 и Ил-96. Това съобщиха от конструкторското бюро.

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

Меню