Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

699 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Boeing вече няколко години проучва възможността да стартира работа по пътнически самолет с капацитет от 220 – 270 места, който да е широкофюзелажен, но да има икономика на експлоатация на тяснофюзелажен самолет. Моделът трябва да застане между 737 и 787.

От Airbus обаче планират да притиснат все още замислящия се самолет със своите модели A330neo и A321neo (по-точно модификацията A321LR).

Новият главен продавач на Airbus Кристиян Шерар заявява за Reuters, че тези модели са вече зрели конструкции, при които липсват технически рискове и които предлагат атрактивни финансови условия. Така според него, потенциалния пазар се притиска от две страни, а операторите използват двата модела за замяна на своите Boeing 757 и Boeing 767.

Boeing твърди, че все още непоявилия се модел ще дава сериозни финансови предимства пред моделите на Airbus, които се борят за същия пазарен сегмент, но в същото време американският самолетостроител е притискан от потенциалните оператори на типа да държи цената максимално ниска. Освен това Boeing в момента изживява сериозна криза със 737 Max.

В същото време, от Airbus работят по вариант на A321neo с още по-голяма излетна маса. Моделът е известен, като A321XLR.

Той ще е развитие на A321LR (на снимката), който получи типова сертификация през октомври 2018 г. Новият модел ще има максимална излетна маса от 101 тона (97 при A321LR и 93,5 при A321neo), което ще даде и максимална далечина на полет от порядъка на 8300 km. Фюзелажът на A321XLR ще е същия, като при A321neo.

От Airbus са намекнали на Reuters, че новата модификация е възможно да дебютира на авиационното изложение в Бурже, което ще се проведе следващия месец.

Наблюдателите на авиационната индустрия, обаче са скептици, че Boeing ще стартира новия си модел през тази година. Проблем е не само кризата със 737 Max, но и прогнозите за забавяне на ръста на авиационния пазар, което до известна степен се подкрепя от слабите поръчки, които Airbus и Boeing индексират от началото на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
„Йотов и син” с украински партньори искат да поемат изцяло поддръжката на L-39
Следваща публикация
Последен редовен търговски полет на Ту-134 в Русия
699 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

САЩ спряха от полети Boeing 737 Max

Американската гражданска авиационна администрация FAA обяви, че спира от полети всички Boeing 737 Max, които се оперират от авиокомпании базирани в страната. Решението влиза в сила веднага.

A330-800 изпълни дебютния си полет

Airbus A330-800 изпълни първия си полет днес, 6 ноември 2018 г., от заводското летище на европейския самолетостроител в Тулуза, Франция.

Меню