Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

41 прочитания

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Вестникът съобщава, че се очаква американска делегация, която се състои от представители на Пентагона и на Lockheed Martin, с които да се проведе нов кръг преговори по условията на модернизацията. Предишният кръг преговори приключи през януари без да се постигне сериозен прогрес.

В момента Гърция има забележки относно финансовите условия на сделката и сроковете ѝ на реализация. Последната американска оферта е на стойност €1,25 млрд. и включва модернизацията на 85 броя F-16 (това са самолетите от Block 52+ и Block 52+ Advanced) до стандарта F-16V. Гърция обаче разполага с бюджет от €1,1 млрд. Страната вече се отказа от част от оборудването по модернизацията, но все още не може да се вмести в бюджета си.

Гърция обяви намерението си да модернизира своите F-16 преди малко повече от година и през октомври 2017 г. получи оферта от САЩ за модернизацията на 123 броя F-16 и доставка на голямо количество допълнително оборудване на стойност от почти €2 млрд., но сумата надхвърляше почти два пъти гръцкия бюджет, което доведе до сериозно свиване на амбициите на програмата.

Гърция има и проблем със сериозните авансови вноски, които американското правителство иска по сделката и се опитва да намери друга схема за плащане.

Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя F-16C/D Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30. Публично не е обявено какво ще се случи с немодернизираните F-16. В последните години Гърция се опитва да продаде част от старите Block 30, но опитите са неуспешни.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети
Следваща публикация
Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Меню