Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

720 прочитания

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Никой от трите варианта, които са на въоръжение във ВВС на САЩ, ВМС на САЩ и Корпуса на морската пехота, не успяват да удовлетвори петте ключови показателя за изправност. Това заявява Робърт Белър, директор на отдела за оперативни изпитания в Пентагона, по време на изслушване пред комисиите по отбрана на двете камери на американския Конгрес.

Комисиите на Конгреса правят традиционния си преглед на мега програмата F-35.

„Изправността на F-35 продължава да е под очакваните нива. С две думи, самолетите се чупят по-често от очакваното и ремонтите им отнемат твърде дълго”, обобщава Белър.

Изказването му идва няколко седмици, след като Пентагонът и Lockheed Martin се споразумяха за пакетна сделка за 478 броя F-35 на цената от $34 млрд. До момента САЩ са вложили в покупката на F-35 около $27 млрд., въпреки че все още изтребителят не е преминал през оперативните си изпитания и има сериозни проблеми с изправността.

Вече няколко години Пентагонът отказва да даде разрешение за стартиране на пълномащабното производство на типа, поради продължаващите проблеми с него. Предпоследният срок за това бе този декември, но сега решението е отложено а 2020 г.

Белър обаче заявява, че идващата 2020 г. не вещае достигане на желаните параметри, особено за моделите F-35B и F-35C. Той уточнява, че основният проблем в момента е в показателя „средно време между сериозни откази”, което било ключово за осигуряване на голям брой изправни самолети.

Освен това флотът F-35 имал проблеми да бъде напълно боеготов за продължителен период от време, тъй като поради откази често не можело отделните самолети да бъдат напълно боеготови, а били само частично боеготови или въобще не били боеготови.

Елън Лорд, отговаряща за аквазицията в Пентагона, е заявила на същото изслушване, че като цяло се наблюдават подобрения в процента изправна и боеготова техника. Според нея, като цяло флотът F-35 е показал изправност от 73% през октомври, на фона на 55% през октомври 2018 г. Не е обаче ясно дали този висок процент ще се запази.

Бившият секретар (министър) по отбраната на САЩ Джим Матис заповяда през септември 2018 г. всички основни типове изтребители на въоръжение в САЩ да достигнат изправност от 80% или повече в рамките на една година.

Сега от Пентагона се похвалиха, че процента неизправни F-35 поради липса на резервни части е намалял осезаемо, но все още е неприемливо висок.

От американското военно ведомство полагат и сериозни усилия за намаляване на цената за експлоатация на F-35, като целта е тя да достигне $25 000 за летателен час през 2025 г. елън Лорд е посочила, че сегашните анализи на тази цена показват, че около $3000 от нея са неясно дефинирани и че се работи с Lockheed Martin за изясняване на тази ситуация.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството планира да вложи още 300 млн. в придобиването на F-16
Следваща публикация
Чехия се готви да подпише за UH-1Y и AH-1Z
720 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

Швейцария избра F-35

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението…

Турция е близо до подписване за Су-35

Турция е близо до сключването на сделка с руското правителство за покупката на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава водещият турски вестник Sabah, цитирайки собствени неназовани източници.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Меню