Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети

4 прочитания

Boeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

В новата компания Boeing ще държи 51% от акциите, а останалите ще са собственост на Embraer. Разпределението на процентите е било изрично желание на бразилското правителство, което държи златна акция в компанията и може да блокира всяко решение в нея.

Embraer и Boeing не са пожелали да коментират за Reuters.

През декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да погълне бразилския самолетостроител Embraer, но бразилското правителство категорично се противопостави на идеята. В рамките на последвалите преговори стана ясно, че правителството няма против създаването на джойнтвенчърова компания, която да поеме производството и маркетинга на регионалните джетове, които Embraer строи в момента.

Не е ясно какво ще се случи с производството на бизнесджетове на Embraer, тъй като някои от предлаганите в момента модели са вариации на регионалните джетове. Със сигурност Embraer ще запази пълен контрол върху отбранителния си отдел. Компанията произвежда и селскостопански самолети.

Embraer е третият по големина производител на пътнически самолети в света, като компанията доминира на пазара от 70 до 130 места.

Ходът на Boeing се разглежда като опит да се парира експанзията на Airbus към регионалния пазар, след като европейският самолетостроител обаяви, че купува 50,01% от програмата CSeries от Bombardier.

Свързани теми

Предишна публикация
Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80
Следваща публикация
Япония отива към строежа на изцяло нов изтребител
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Boeing достави първия 787-10

Singapore Airlines стана стартов оператор на Boeing 787-10, след като получи своя първи самолет на церемония, която се проведе вчера, 25 март 2018 г.

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Меню