Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети

6 прочитания

Boeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

В новата компания Boeing ще държи 51% от акциите, а останалите ще са собственост на Embraer. Разпределението на процентите е било изрично желание на бразилското правителство, което държи златна акция в компанията и може да блокира всяко решение в нея.

Embraer и Boeing не са пожелали да коментират за Reuters.

През декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да погълне бразилския самолетостроител Embraer, но бразилското правителство категорично се противопостави на идеята. В рамките на последвалите преговори стана ясно, че правителството няма против създаването на джойнтвенчърова компания, която да поеме производството и маркетинга на регионалните джетове, които Embraer строи в момента.

Не е ясно какво ще се случи с производството на бизнесджетове на Embraer, тъй като някои от предлаганите в момента модели са вариации на регионалните джетове. Със сигурност Embraer ще запази пълен контрол върху отбранителния си отдел. Компанията произвежда и селскостопански самолети.

Embraer е третият по големина производител на пътнически самолети в света, като компанията доминира на пазара от 70 до 130 места.

Ходът на Boeing се разглежда като опит да се парира експанзията на Airbus към регионалния пазар, след като европейският самолетостроител обаяви, че купува 50,01% от програмата CSeries от Bombardier.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия
Следваща публикация
Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing намалява темпа на производство на 737

Boeing намалява темпа на сглобяване на тяснофюзелажния си модел 737 с близо 20% от средата на този месец. Това е съобщил вчера, 5 април 2019 г., изпълнителният директор на компанията Денис Мюленбърг.

Boeing показа модела 777-9

Boeing показа първия прототип на модела 777-9. Машината трябваше да бъде тържествено демонстрирана на церемония на 13 март 2019 г., но тя бе анулирана след кризата около катастрофата на Boeing 737 Max в Етиопия.

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Авиокаст: Епизод 17

Продължаваме с темата за полетите София – Скопие и какво въобще се случва с оператора…
Меню