Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети

6 прочитания

Boeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

В новата компания Boeing ще държи 51% от акциите, а останалите ще са собственост на Embraer. Разпределението на процентите е било изрично желание на бразилското правителство, което държи златна акция в компанията и може да блокира всяко решение в нея.

Embraer и Boeing не са пожелали да коментират за Reuters.

През декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да погълне бразилския самолетостроител Embraer, но бразилското правителство категорично се противопостави на идеята. В рамките на последвалите преговори стана ясно, че правителството няма против създаването на джойнтвенчърова компания, която да поеме производството и маркетинга на регионалните джетове, които Embraer строи в момента.

Не е ясно какво ще се случи с производството на бизнесджетове на Embraer, тъй като някои от предлаганите в момента модели са вариации на регионалните джетове. Със сигурност Embraer ще запази пълен контрол върху отбранителния си отдел. Компанията произвежда и селскостопански самолети.

Embraer е третият по големина производител на пътнически самолети в света, като компанията доминира на пазара от 70 до 130 места.

Ходът на Boeing се разглежда като опит да се парира експанзията на Airbus към регионалния пазар, след като европейският самолетостроител обаяви, че купува 50,01% от програмата CSeries от Bombardier.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия
Следваща публикация
Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Вътрешни проблеми в Embraer забавят обединението с Boeing

Сериозни трудности в реорганизацията на бразилската самолетостроителна компания Embraer, забавя създаването на обединение за производство на регионални джетове с Boeing. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Emirates поръчва 40 броя Boeing 787-10

Дубайската авиокомпания Emirates обяви, че ще купи 40 броя Boeing 787-10. Това стана ясно по време на провеждащото се в момента авиоизложение в Дубай.

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Меню