Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети

6 прочитания

Boeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

В новата компания Boeing ще държи 51% от акциите, а останалите ще са собственост на Embraer. Разпределението на процентите е било изрично желание на бразилското правителство, което държи златна акция в компанията и може да блокира всяко решение в нея.

Embraer и Boeing не са пожелали да коментират за Reuters.

През декември 2017 г. стана ясно, че Boeing иска да погълне бразилския самолетостроител Embraer, но бразилското правителство категорично се противопостави на идеята. В рамките на последвалите преговори стана ясно, че правителството няма против създаването на джойнтвенчърова компания, която да поеме производството и маркетинга на регионалните джетове, които Embraer строи в момента.

Не е ясно какво ще се случи с производството на бизнесджетове на Embraer, тъй като някои от предлаганите в момента модели са вариации на регионалните джетове. Със сигурност Embraer ще запази пълен контрол върху отбранителния си отдел. Компанията произвежда и селскостопански самолети.

Embraer е третият по големина производител на пътнически самолети в света, като компанията доминира на пазара от 70 до 130 места.

Ходът на Boeing се разглежда като опит да се парира експанзията на Airbus към регионалния пазар, след като европейският самолетостроител обаяви, че купува 50,01% от програмата CSeries от Bombardier.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия
Следваща публикация
Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

Boeing достави първия 787-10

Singapore Airlines стана стартов оператор на Boeing 787-10, след като получи своя първи самолет на церемония, която се проведе вчера, 25 март 2018 г.

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Меню