Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

52 прочитания

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

В последните две години Индия работеше за покупката на 114 еднодвигателни многоцелеви изтребители, които трябваше да се произвеждат по лиценз в Индия в рамките на инциативата “Make in India”. Очакваше се, че стойността на сделката ще достигне $18 млрд.

Високопоставен източник на вестника от индийското МО е заявява, че оригиналната идея за конкурса е оценена като твърде рестриктивна, тъй като е ограничавала избора до два изтребителя – американския F-16 и шведския Gripen, което можело да доведе до проблеми.

Източникът на The Times of India е заявил, че конкурсът ще се отвори към по-тежки двудвигателни платформи и вероятно целият процес ще се забави с около две години.

По всичко личи, че Индия се кани да направи повторение на конкурса MMRCA, в рамките на който се разглеждаха F-16IN, F/A-18 Super Hornet, Eurofighter, Rafale, Gripen NG и МиГ-35. Процесът се влачи няколко години, приключи с победа на Rafale на база обещания за по-ниски цени в сравнение с Eurofighter, който също достигна до финала, но в крайна сметка се провали след като индийската и френската страна не успяха да се договорят за финансовите условия и технологичния трансфер.

Все пак Индия купи 36 броя Rafale, които обаче ще се сглобяват във Франция.

Идеята за конкурс за еднодвигателен изтребител бе да се купи възможно най-бързо многоцелев изтребител, който да замести сега експлоатираните бойни самолети МиГ-21, МиГ-27 и Jaguar. Повечето от тези машини ще достигнат край на жизнения си цикъл след 2020 г. Разгръщането на линия за сглобяване в Индия щеше да позволи в бъдеще да се поръчват още машини от същия тип.

Огромният залог в конкурса доведе до сериозна конкуренция между Gripen E/F и F-16V, като бяха намерени сериозни индустриални партньори в Индия, с които щеше да се работи по лицензното сглобяване.

При успешно провеждане на конкурса се планираше още един по същата схема, но вече за по-тежки двудвигателни машини.

Рестартът на конкурса при новите условия, обаче изглежда, че няма да се случи скоро, тъй като догодина предстоят избори в Индия и вероятно правителството няма да прави сериозни ходове в отбраната до тогава.

Паралелно с това, индийските ВМС планират в момента конкурс за 57 палубни изтребители, но предвид бавното строителство на новите индийски самолетоносачи, има вероятност и този процес да бъде прекратен.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16
Следваща публикация
Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Официално, Хърватия избра Rafale

Хърватия избра френските многоцелеви изтребители Dassault Rafale за свой нов боен самолет. Новината бе обявена…

Т-50 официално ще получи индекса Су-57

Главнокомандващият ВКС на Руската федерация генерал-полковник Виктор Бондарев съобщи, че серийните изтребители Т-50 ще получат…
Меню