Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

37 прочитания

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

В последните две години Индия работеше за покупката на 114 еднодвигателни многоцелеви изтребители, които трябваше да се произвеждат по лиценз в Индия в рамките на инциативата “Make in India”. Очакваше се, че стойността на сделката ще достигне $18 млрд.

Високопоставен източник на вестника от индийското МО е заявява, че оригиналната идея за конкурса е оценена като твърде рестриктивна, тъй като е ограничавала избора до два изтребителя – американския F-16 и шведския Gripen, което можело да доведе до проблеми.

Източникът на The Times of India е заявил, че конкурсът ще се отвори към по-тежки двудвигателни платформи и вероятно целият процес ще се забави с около две години.

По всичко личи, че Индия се кани да направи повторение на конкурса MMRCA, в рамките на който се разглеждаха F-16IN, F/A-18 Super Hornet, Eurofighter, Rafale, Gripen NG и МиГ-35. Процесът се влачи няколко години, приключи с победа на Rafale на база обещания за по-ниски цени в сравнение с Eurofighter, който също достигна до финала, но в крайна сметка се провали след като индийската и френската страна не успяха да се договорят за финансовите условия и технологичния трансфер.

Все пак Индия купи 36 броя Rafale, които обаче ще се сглобяват във Франция.

Идеята за конкурс за еднодвигателен изтребител бе да се купи възможно най-бързо многоцелев изтребител, който да замести сега експлоатираните бойни самолети МиГ-21, МиГ-27 и Jaguar. Повечето от тези машини ще достигнат край на жизнения си цикъл след 2020 г. Разгръщането на линия за сглобяване в Индия щеше да позволи в бъдеще да се поръчват още машини от същия тип.

Огромният залог в конкурса доведе до сериозна конкуренция между Gripen E/F и F-16V, като бяха намерени сериозни индустриални партньори в Индия, с които щеше да се работи по лицензното сглобяване.

При успешно провеждане на конкурса се планираше още един по същата схема, но вече за по-тежки двудвигателни машини.

Рестартът на конкурса при новите условия, обаче изглежда, че няма да се случи скоро, тъй като догодина предстоят избори в Индия и вероятно правителството няма да прави сериозни ходове в отбраната до тогава.

Паралелно с това, индийските ВМС планират в момента конкурс за 57 палубни изтребители, но предвид бавното строителство на новите индийски самолетоносачи, има вероятност и този процес да бъде прекратен.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса
Следваща публикация
Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Гърция вероятно ще модернизира под 100 F-16

Броя на модернизираните гръцки изтребители F-16 вероятно ще бъде под 100. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на Гърция Димитрис Витсас, цитиран местни медии.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Меню