Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

52 прочитания

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

В последните две години Индия работеше за покупката на 114 еднодвигателни многоцелеви изтребители, които трябваше да се произвеждат по лиценз в Индия в рамките на инциативата “Make in India”. Очакваше се, че стойността на сделката ще достигне $18 млрд.

Високопоставен източник на вестника от индийското МО е заявява, че оригиналната идея за конкурса е оценена като твърде рестриктивна, тъй като е ограничавала избора до два изтребителя – американския F-16 и шведския Gripen, което можело да доведе до проблеми.

Източникът на The Times of India е заявил, че конкурсът ще се отвори към по-тежки двудвигателни платформи и вероятно целият процес ще се забави с около две години.

По всичко личи, че Индия се кани да направи повторение на конкурса MMRCA, в рамките на който се разглеждаха F-16IN, F/A-18 Super Hornet, Eurofighter, Rafale, Gripen NG и МиГ-35. Процесът се влачи няколко години, приключи с победа на Rafale на база обещания за по-ниски цени в сравнение с Eurofighter, който също достигна до финала, но в крайна сметка се провали след като индийската и френската страна не успяха да се договорят за финансовите условия и технологичния трансфер.

Все пак Индия купи 36 броя Rafale, които обаче ще се сглобяват във Франция.

Идеята за конкурс за еднодвигателен изтребител бе да се купи възможно най-бързо многоцелев изтребител, който да замести сега експлоатираните бойни самолети МиГ-21, МиГ-27 и Jaguar. Повечето от тези машини ще достигнат край на жизнения си цикъл след 2020 г. Разгръщането на линия за сглобяване в Индия щеше да позволи в бъдеще да се поръчват още машини от същия тип.

Огромният залог в конкурса доведе до сериозна конкуренция между Gripen E/F и F-16V, като бяха намерени сериозни индустриални партньори в Индия, с които щеше да се работи по лицензното сглобяване.

При успешно провеждане на конкурса се планираше още един по същата схема, но вече за по-тежки двудвигателни машини.

Рестартът на конкурса при новите условия, обаче изглежда, че няма да се случи скоро, тъй като догодина предстоят избори в Индия и вероятно правителството няма да прави сериозни ходове в отбраната до тогава.

Паралелно с това, индийските ВМС планират в момента конкурс за 57 палубни изтребители, но предвид бавното строителство на новите индийски самолетоносачи, има вероятност и този процес да бъде прекратен.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16
Следваща публикация
Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…

Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

Меню