Швейцария даде детайли по новата си изтребителна програма

5 прочитания

Швейцарското министерство на отбраната, гражданската защита и спорта, даде детайли по изискванията към новия си изтребител и очерта потенциалните участници в процеса.

В разпространения от швейцарското военно ведомство документ се чете, че от новите бойни самолети на швейцарските ВВС ще се иска да изпълняват три основни задачи – поддържането на мисия „ер полисинг”, реагиране на ситуация в която има проблем с цивилен самолет в швейцарското въздушно пространство или има нерегламентирано навлизане на чужд военен апарат в мирно време и операции по време на война, включително такива по ПВО, непосредствена поддръжка и удари в дълбочина на противниковата територия.

В документа се посочва, че броя на изтребителите, които ще бъде купен ще бъде определен след оценка на редица фактори, но той трябва да позволява носене на дежурство в мирно време, поддържане на непрекъснато дежурство във въздуха с четири самолета за продължителен период от време, а по време на война да се позволи изпълняването на много паралелни бойни мисии.

За участие в конкурса ще бъдат поканени следните страни – Германия с Eurofighter, Франция с Rafale, Швеция с Gripen E и САЩ с F-35A и F/A-18 Super Hornet. Цели се сключване на междуправителствена сделка. Страните трябва да са готови да извършват тестове в Швейцария и да костюмизират самолетите си по швейцарските изисквания. От страните участнички ще се очаква 100% офсет.

В документа се посочва, че леките изтребители F-5E/F ще бъдат свалени от въоръжение преди да бъдат получени новите изтребители, а наличните F/A-18C/D ще бъдат пенсионирани паралелно с усвояването на новия самолет.

Швейцарското правителство планира да получи парламентарна подкрепа за плана си за обновяване на ВВС на страната в рамките на 2019 г. Планът ще бъде подложен на референдум не по-късно от пролетта на 2020 г., а конкретният тип нов изтребител ще бъде избран до края на същата година. Договор за доставка трябва да бъде подписан през 2022 г., а самите доставки да станат факт между 2025 и 2030 г.

Швейцария планира да оцени практически същия кръг изтребители, както при предишния конкурс, но с тази разлика, че ще се търси и оферта за F-35A.

Швейцарските ВВС експлоатират днес около 30 броя F/A-18C/D, както и около 22 броя F-5E/F.

Свързани теми

Предишна публикация
Испания готви 15-годишен план за модернизация
Следваща публикация
Турция и Пакистан преговарят за 30 броя T129
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия

В светлината на идващите парламентарни избори в Индия и нестихващата критика от страна на опозицията, индийското МО даде разбивка на цената за придобиване на 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Стойността на сделката е малко под €8 млрд.

16 прочитания

Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale

Индийският заместник министър на отбраната Субхаш Бамре е съобщил пред парламента на страната, че единичната цена на изтребител Rafale, който Индия купува е $103,12 млн. Това съобщава IHS Jane’s.

7 прочитания

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

104 прочитания

САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

10 прочитания

Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

6 прочитания

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

682 прочитания
Меню