Швейцария даде детайли по новата си изтребителна програма

5 прочитания

Швейцарското министерство на отбраната, гражданската защита и спорта, даде детайли по изискванията към новия си изтребител и очерта потенциалните участници в процеса.

В разпространения от швейцарското военно ведомство документ се чете, че от новите бойни самолети на швейцарските ВВС ще се иска да изпълняват три основни задачи – поддържането на мисия „ер полисинг”, реагиране на ситуация в която има проблем с цивилен самолет в швейцарското въздушно пространство или има нерегламентирано навлизане на чужд военен апарат в мирно време и операции по време на война, включително такива по ПВО, непосредствена поддръжка и удари в дълбочина на противниковата територия.

В документа се посочва, че броя на изтребителите, които ще бъде купен ще бъде определен след оценка на редица фактори, но той трябва да позволява носене на дежурство в мирно време, поддържане на непрекъснато дежурство във въздуха с четири самолета за продължителен период от време, а по време на война да се позволи изпълняването на много паралелни бойни мисии.

За участие в конкурса ще бъдат поканени следните страни – Германия с Eurofighter, Франция с Rafale, Швеция с Gripen E и САЩ с F-35A и F/A-18 Super Hornet. Цели се сключване на междуправителствена сделка. Страните трябва да са готови да извършват тестове в Швейцария и да костюмизират самолетите си по швейцарските изисквания. От страните участнички ще се очаква 100% офсет.

В документа се посочва, че леките изтребители F-5E/F ще бъдат свалени от въоръжение преди да бъдат получени новите изтребители, а наличните F/A-18C/D ще бъдат пенсионирани паралелно с усвояването на новия самолет.

Швейцарското правителство планира да получи парламентарна подкрепа за плана си за обновяване на ВВС на страната в рамките на 2019 г. Планът ще бъде подложен на референдум не по-късно от пролетта на 2020 г., а конкретният тип нов изтребител ще бъде избран до края на същата година. Договор за доставка трябва да бъде подписан през 2022 г., а самите доставки да станат факт между 2025 и 2030 г.

Швейцария планира да оцени практически същия кръг изтребители, както при предишния конкурс, но с тази разлика, че ще се търси и оферта за F-35A.

Швейцарските ВВС експлоатират днес около 30 броя F/A-18C/D, както и около 22 броя F-5E/F.

Свързани теми

Предишна публикация
Испания готви 15-годишен план за модернизация
Следваща публикация
Турция и Пакистан преговарят за 30 броя T129
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия ще избере F-35

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Полша започва да търси нови изтребители

Инспектората по въоръжението към полското МО е започнал проучване на вариантите за замяна на сега експлоатираните бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Проектът за замяна на старите съветски машини е известен като „Harpia”.

Меню