Турция и Пакистан преговарят за 30 броя T129

16 прочитания

Турция и Пакистан може скоро да сключат сделка за продажбата на 30 щурмови вертолети TAI T129 ATAK. Това съобщава турския вестник Daily Sabah.

Според източници на Daily Sabah сделката може да се сключи в близките месеци. Вертолетите T129 са били вече тествани в Пакистан и са отговорили на всички изисквания. По неофициална информация стойността на сделката ще е около $1,5 млрд.

Пакистан и Турция преговарят за доставка на T129 още от юни 2016 г. През миналия октомври пакистанския премиер Шахид Хакан Абаси дори летя на вертолета по време на визитата си в Турция и каза, че страната му ще купи такива машини в най-скоро време.

В същото време три турски T129 участваха в парад в Исламабад по случай националния празник на страната, който се проведе вчера, 23 март 2018 г.

Пакистан от доста време се опитва да замени остаряващия си флот от щурмови вертолети, който в момента се състои от около 50 броя AH-1F. Страната вече е поръчала 12 броя AH-1Z, както и четири Ми-35М, които вече са получени. Има индикации за интерес и към китайския Z-10. Не е ясно какви са точно плановете на пакистанските въоръжени сили и какво налага това разнообразие на щурмови вертолети.

T129 е турското развитие на италианския щурмови вертолет A129 Mangusta. Машината се произвежда от турската компания TAI и има подобрени двигатели, авионика и въоръжение в сравнение с италианския си родственик.

Свързани теми

Предишна публикация
Qantas извърши първия редовен полет без междинно кацане между Австралия и Великобритания
Следваща публикация
Швейцария даде детайли по новата си изтребителна програма
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция няма намерение да се отказва, нито от С-400, нито от F-35

Турция няма намерение да се отказва от покупката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, нито от покупката на изтребителите от следващо поколение F-35. Това е заявил турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от местни медии.

Hürkuş-B се разби в Турция

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това…

Катар подарява VIP Boeing 747 на Турция

Правителството на Катар е подарило на Турция един четиридвигателе Boeing 747-8I във VIP конфигурация. Това съобщава FlightGlobal, позовавайки се на собствени източници.

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…
Меню