Италия намалява темпа на покупка на F-35

24 прочитания

Италианското правителство е взело решение да намали темпа на покупка на изтребителите от следващо поколение F-35 с цел спестяване на разходи. Това съобщава Defense News.

До момента Италия планираше да поръчва по 10 броя F-35 годишно, но новото италианско правителство е взело решение да намали темпа на поръчки до шест или седем изтребителя годишно.

Въпреки заканите на новото коалиционно правителство, което се състои от популисткото движение „Пет звезди” и „Северната лига”, да спре покупката на изтребителя и да преразгледа цялостното участие на страната в програмата, сега се обявява, че в рамките на мандата си то ще купува три – четири изтребителя по-малко. Решението за това, колко точно F-35 да придобие Италия ще бъде оставено на следващо правителство.

През 2012 г. Италия реши да намали заявените F-35 от 131 на 90 (60 броя F-35A и 30 броя F-35B). Тогава решението бе продиктувано от липса на пари.

До момента Италия е получила 10 F-35A и един F-35B, като два самолета от модела А и единственият от модела В се намират в САЩ, а останалите F-35A са в Италия.

Италианското правителство взе решение да намали разходите за отбрана с близо €450 млн. в бюджета за догодина. Освен, че ще бъдат купувани по-малко F-35, ще бъдат намалени поръчките за вертолетите NH90, ще се спре изцяло програмата за модернизация на изтребителите-бомбардировачи Tornado, ще бъдат купени по-малко зенитни комплекси CAMM-ER и ще бъде отказан плана за изграждане на нова сграда на италианското МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
Gripen E лети с Meteor
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Излязоха финансовите детайли по сделката с Rafale за Индия

В светлината на идващите парламентарни избори в Индия и нестихващата критика от страна на опозицията, индийското МО даде разбивка на цената за придобиване на 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Стойността на сделката е малко под €8 млрд.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Меню