Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

915 прочитания

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

Според Скуркевич, в рамките на настоящата програма за превъоръжаване ще бъде финансирана само една ескадрила F-35. Следващата ескадрила от още 16 машини ще бъде купена в следващия програма за превъоръжаване, която ще се реализира след 2026 г.

В края на февруари страната обяви, че се ориентира към директната покупка на 32 изтребителя от пето поколение, вместо да стартира конкурс за избор на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните МиГ-29 (две ескадрили или около 30 самолета) и Су-22 (една ескадрила от 18 машини). Това трябваше да стане в рамките на програмата за превъоръжаване до 2026 г.

Заместник-министърът на отбраната е направил това изказване по време на дебати в полския парламент, посветен на развитието на въоръжените сили.

Депутатът от основната опозиционна партия „Гражданска платформа” Йоанна Клюз-Ростковска атакува управляващите, като е заявила, че имат неадекватна политика в сферата на отбраната, тъй като изтребителите МиГ-29 отново не летели, след поредния инцидент с тях, а едва 40% от наличните многоцелеви F-16C/D били в изправно състояние.

Скуркевич не е оспорил изнесените цифри, но е отговорил, че решението да се продължи с експлоатацията на МиГ-29 датира от 2011 г.

Полският сайт defence24.pl повдига въпроса, че това е признак за липса на достатъчно финанси в рамките на програмата за превъоръжаване до 2026 г., което не позволявало купуването накуп на 32 броя F-35A. Изданието също отбелязва високата цена за експлоатацията на F-35, както и сериозните средства, които са нужни за развръщане на нужната инфраструктура за експлоатация на типа. В същото време се споменава и факта, че следващата ескадрила ще се договаря на друга, вероятно по-висока бъдеща цена.

До скоро, Полша планираше да замени трите ескадрили МиГ-29 и Су-22 с три ескадрили многоцелеви изтребители или общо 48 машини. Очакваше се, че замяната ще бъде под формата на отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16 Block 70, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F.

Вместо това през февруари бе обявена директната покупка на 32 изтребителя F-35, а сега става ясно, че реално на първо време ще бъдат взети едва 16 самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Последен редовен търговски полет на Ту-134 в Русия
Следваща публикация
Главният урок от катастрофата със Суперджет 100
915 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

Димитър Стоянов: Комисията не ме изслуша, защото не желае да получи реални отговори

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, дава пространно интервю на Габриела Наплатанова, което бе публикувано на сайта на bTV.

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Меню