Нов успешен пуск на Falcon 9

19 прочитания

Ракетата носител Falcon 9 извърши пореден успешен пуск, като изведе на орбита 10 комуникационни спътника. Изстрелването стана факт днес, 30 март 2018 г. от космодрума Ванденберг, Калифорния.

Ракетата бе изстреляна точно в 07,14 часа местно време. Изстрелването е минало без забележки и 10-те сателита са били изведени на кръгова орбита на около 625 km над Земята.

Не е бил правен опит за връщане на първата степен. От SpaceX обясняват, че скоро се преминава към нови ракети Falcon 9 Block 5, което прави връщането на използваните степени от старото поколение безсмислено.

Бил е направен опит за връщане на двете части на аеродинамичния обтекал, който покрива горната част на ракетата и под който се намира полезния товар. Опитът обаче е бил неуспешен. Според основателя на SpaceX Илон Мъск е възникнал проблем с парашут, който е трябвало да забави падането и да направлява частите към специален кораб.

През февруари SpaceX също направи опит да върне аеродинамичния обтекал, тъй като цената му е около $6 млн., но той също бе неуспешен.

10-те комуникационни спътници Iridium NEXT с номера от 41 до 50 са собственост на Iridium. Задачата им е да препредават радиосигнали в дециметровия и сантиметровия диапазон. Компанията в момента обновява мрежата си от комуникационни сателити. Предишните четири изстрелвания с Falcon 9 изведоха на орбита 40 сателита. Всички тези пускове станаха факт през 2017 г.

SpaceX ще изведе на орбита общи 75 броя Iridium NEXT. 66 от тях ще изградят действащата мрежа на Iridium, а останалите шест ще са резерв на орбита. Други шест сателита ще са резерв на земята.

Следващото изстрелване на Falcon 9 се планира за 2 април, когато към Международната космическа станция ще бъде изпратен товарен космически кораб Dragon.

Свързани теми

Предишна публикация
Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС
Следваща публикация
Китай успокоява, че е малко вероятно големи парчета от станцията ѝ да достигнат до Земята
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

Ariane 5 с успешно изстрелване

Европейската ракета носител Ariane 5 успешно изведе на орбита два сателита. Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвиана на 5 април 2018 г.

Меню