Нов успешен пуск на Falcon 9

13 прочитания

Ракетата носител Falcon 9 извърши пореден успешен пуск, като изведе на орбита 10 комуникационни спътника. Изстрелването стана факт днес, 30 март 2018 г. от космодрума Ванденберг, Калифорния.

Ракетата бе изстреляна точно в 07,14 часа местно време. Изстрелването е минало без забележки и 10-те сателита са били изведени на кръгова орбита на около 625 km над Земята.

Не е бил правен опит за връщане на първата степен. От SpaceX обясняват, че скоро се преминава към нови ракети Falcon 9 Block 5, което прави връщането на използваните степени от старото поколение безсмислено.

Бил е направен опит за връщане на двете части на аеродинамичния обтекал, който покрива горната част на ракетата и под който се намира полезния товар. Опитът обаче е бил неуспешен. Според основателя на SpaceX Илон Мъск е възникнал проблем с парашут, който е трябвало да забави падането и да направлява частите към специален кораб.

През февруари SpaceX също направи опит да върне аеродинамичния обтекал, тъй като цената му е около $6 млн., но той също бе неуспешен.

10-те комуникационни спътници Iridium NEXT с номера от 41 до 50 са собственост на Iridium. Задачата им е да препредават радиосигнали в дециметровия и сантиметровия диапазон. Компанията в момента обновява мрежата си от комуникационни сателити. Предишните четири изстрелвания с Falcon 9 изведоха на орбита 40 сателита. Всички тези пускове станаха факт през 2017 г.

SpaceX ще изведе на орбита общи 75 броя Iridium NEXT. 66 от тях ще изградят действащата мрежа на Iridium, а останалите шест ще са резерв на орбита. Други шест сателита ще са резерв на земята.

Следващото изстрелване на Falcon 9 се планира за 2 април, когато към Международната космическа станция ще бъде изпратен товарен космически кораб Dragon.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай успокоява, че е малко вероятно големи парчета от станцията ѝ да достигнат до Земята
Следваща публикация
Falcon 9 изстреля товарен кораб към МКС
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 8

Новият епизод на българския аудиокаст посветен на авиация и космонавтика е вече тук. В него…

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Меню