Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

68 прочитания

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Космическият кораб Союз МС-10 бе изстрелян с помощта на ракетата-носител Союз-ФГ от космодрума Байконур в 11,40 часа московско време. Командир на полета бе руският космонавт Алексей Овчинин, а на борда се намираше също и американският му колега Тайлър Хейг. Те трябваше да се скачат с Международната космическа станция (МКС) по-късно през деня.

Аномалията в работата на ракетата-носител Союз-ФГ се появи около 165 секунди след изстрелването. Екипажът е съобщил за вибрации и моментно усещане за безтегловност. Точно в този момент е трябвало да се отделят ускорителите на първата степен на ракетата.

След като е станало ясно, че ракетата-носител не работи нормално е сработила аварийната система за прекратяване на полета. Корабът Союз МС-10 се е отделил от ракетата и се е насочил обратно към земята. Спускаемата капсула се е отделила нормално от сервизния и орбиталния модул, след което е започнал да се спуска по балистична траектория. Екипажът е изпитал претоварване от около шест единици.

Парашутите и спирчаните ракети са сработили нормално и спускаемата капсула се е приземила на около 400 km от Байконур, в казахстанската степ. Екипажът не е пострадал и бързо е бил открит от екипите за търсене и спасяване.

За разследване на инцидента е била сформирана държавна комисия в Русия, а NASA е направила паралелна комисия за разследване, тъй като на борда се е намирал техен космонавт.

По-късно през деня, руската държавна информационна агенция ТАСС цитира свой източник в разследването, който е заявил, че основната версия в момента е проблем при отделянето на първата степен на Союз-ФГ.

До изясняване на причините за инцидента са спрени всички изстрелвания със Союз-ФГ, която е единствената ракета-носител сертифицирана да извеждане на орбита космическите кораби Союз МС. А това значи и че МКС заплашва да остане без екипаж, тъй като станцията разчита само на руския космически кораб. Скаченият в момента там Союз МС-09 трябва да се завърне на земята в началото на декември 2018 г. Мисията може да бъде удължена леко, но за сега не изглежда, че до тогава стартовете на Союз-ФГ ще бъдат възстановени. По план, следващото изстрелване (Союз МС-11), трябваше да стане факт на 20 декември 2018 г.

Стартът днес беше 65-ото изстрелване на Союз-ФГ. Всички 64 преди него са били напълно успешни.

Инцидентът идва на фона на няколкото сериозни провала, които преживя Роскосмос в последните години. През ноември 2017 г. авария претърпя ракетата-носител Союз-2.1б, след пуск от космодрума Восточний. Тогава проблемът бе софтуерен. През декември 2016 г. авария претърпя Союз-У, която не успя да изведе на орбита товарния космически кораб Прогрес МС-04. За причина за инцидента, бе посочен проблем в отделянето на кораба от третата степен на ракетата.  През 2015 г. има още три неуспешни старта – два на Союз и един на тежката Протон. Преди месец пък, на Союз МС-09, който е скачен с МКС, бе открит проблем с херметизацията, чийто причини не са напълно изяснени.

Последният инцидент при изстрелване на космонавти в Русия и СССР, преди това, е от септември 1983 г., когато възниква пожар на площадката за изстрелване, което налага използването на система за аварийно отстрелване на космическия кораб и ракетата-носител. Екипажът на Союз Т-10-1 се измъква невредим.

Инцидентът от днес, обаче напомня много за инцидента със Союз 18-1 от 5 април 1975 г. Както и сега, след изстрелването е забелязан проблем в работата на ракетата-носител. Тогава инцидентът става на 261-вата секунда след старта, при отделянето на втората степен. И тогава сработва аварийната система, която автоматично изпраща космическия кораб обратно на земята. Екипажът и тогава се измъква жив, само с известни наранявания, заради сериозните претоварвания при аварийната маневра.

Свързани теми

Предишна публикация
Ariane 5 успешно изстреля сонда към Меркурий
Следваща публикация
Союз МС-08 се приземи успешно
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…
Меню