Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

68 прочитания

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Космическият кораб Союз МС-10 бе изстрелян с помощта на ракетата-носител Союз-ФГ от космодрума Байконур в 11,40 часа московско време. Командир на полета бе руският космонавт Алексей Овчинин, а на борда се намираше също и американският му колега Тайлър Хейг. Те трябваше да се скачат с Международната космическа станция (МКС) по-късно през деня.

Аномалията в работата на ракетата-носител Союз-ФГ се появи около 165 секунди след изстрелването. Екипажът е съобщил за вибрации и моментно усещане за безтегловност. Точно в този момент е трябвало да се отделят ускорителите на първата степен на ракетата.

След като е станало ясно, че ракетата-носител не работи нормално е сработила аварийната система за прекратяване на полета. Корабът Союз МС-10 се е отделил от ракетата и се е насочил обратно към земята. Спускаемата капсула се е отделила нормално от сервизния и орбиталния модул, след което е започнал да се спуска по балистична траектория. Екипажът е изпитал претоварване от около шест единици.

Парашутите и спирчаните ракети са сработили нормално и спускаемата капсула се е приземила на около 400 km от Байконур, в казахстанската степ. Екипажът не е пострадал и бързо е бил открит от екипите за търсене и спасяване.

За разследване на инцидента е била сформирана държавна комисия в Русия, а NASA е направила паралелна комисия за разследване, тъй като на борда се е намирал техен космонавт.

По-късно през деня, руската държавна информационна агенция ТАСС цитира свой източник в разследването, който е заявил, че основната версия в момента е проблем при отделянето на първата степен на Союз-ФГ.

До изясняване на причините за инцидента са спрени всички изстрелвания със Союз-ФГ, която е единствената ракета-носител сертифицирана да извеждане на орбита космическите кораби Союз МС. А това значи и че МКС заплашва да остане без екипаж, тъй като станцията разчита само на руския космически кораб. Скаченият в момента там Союз МС-09 трябва да се завърне на земята в началото на декември 2018 г. Мисията може да бъде удължена леко, но за сега не изглежда, че до тогава стартовете на Союз-ФГ ще бъдат възстановени. По план, следващото изстрелване (Союз МС-11), трябваше да стане факт на 20 декември 2018 г.

Стартът днес беше 65-ото изстрелване на Союз-ФГ. Всички 64 преди него са били напълно успешни.

Инцидентът идва на фона на няколкото сериозни провала, които преживя Роскосмос в последните години. През ноември 2017 г. авария претърпя ракетата-носител Союз-2.1б, след пуск от космодрума Восточний. Тогава проблемът бе софтуерен. През декември 2016 г. авария претърпя Союз-У, която не успя да изведе на орбита товарния космически кораб Прогрес МС-04. За причина за инцидента, бе посочен проблем в отделянето на кораба от третата степен на ракетата.  През 2015 г. има още три неуспешни старта – два на Союз и един на тежката Протон. Преди месец пък, на Союз МС-09, който е скачен с МКС, бе открит проблем с херметизацията, чийто причини не са напълно изяснени.

Последният инцидент при изстрелване на космонавти в Русия и СССР, преди това, е от септември 1983 г., когато възниква пожар на площадката за изстрелване, което налага използването на система за аварийно отстрелване на космическия кораб и ракетата-носител. Екипажът на Союз Т-10-1 се измъква невредим.

Инцидентът от днес, обаче напомня много за инцидента със Союз 18-1 от 5 април 1975 г. Както и сега, след изстрелването е забелязан проблем в работата на ракетата-носител. Тогава инцидентът става на 261-вата секунда след старта, при отделянето на втората степен. И тогава сработва аварийната система, която автоматично изпраща космическия кораб обратно на земята. Екипажът и тогава се измъква жив, само с известни наранявания, заради сериозните претоварвания при аварийната маневра.

Свързани теми

Предишна публикация
Ariane 5 успешно изстреля сонда към Меркурий
Следваща публикация
Союз МС-08 се приземи успешно
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Меню