Производството на ракетите-носители „Протон” отивам към своя край

192 прочитания

През 2022 г. ще бъдат произведени последните четири тежки ракети-носители „Протон-М”. Това съобщи руската космическа агенция „Роскосмос”.

Ракетите се произвеждат в Държавният космически научно-производствен център „Хруничев“, част от „Роскосмос”. Агенцията съобщава, че освен четирите ракети, които в момента се строят, на склад има други десет.

Шефът на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин се включи в социалната мрежа Twitter, като уточни, че 14-те ракети „Протон-М” ще бъдат изстреляни в рамките на следващите четири години, като за всички тях има вече назначен товар.

Най-важният товар, който ще бъде изстрелян с „Протон-М” през тази година е марсоходът ExoMars – съвместна програма между ESA и „Роскосмос”. Стартът е планиран за втората половина на септември.

Първият старт на „Протон” е от юли 1965 г. От тогава до днес са изстреляни 426 ракети от няколкото ѝ модификации. Актуалната версия „Протон-М” започва да се експлоатира през април 2001 г.

Русия смята да замени „Протон” с новата ракета „Ангара А5”. Трите ѝ изпитателни старта през 2014, 2020 и 2021 г. бяха успешни, макар ѝ при последния тест, последната степен „Персей” да не сработи.

Свързани теми

Предишна публикация
Твърде едър за космоса
Следваща публикация
Президентът Байдън иска да поддържа МКС до 2030 г.
192 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Меню