Китай успокоява, че е малко вероятно големи парчета от станцията ѝ да достигнат до Земята

20 прочитания

Китай успокои, че е много малко вероятно големи парчета от космическата ѝ станция Tiangong-1 да достигнат до земната повърхност. Това съобщава Reuters.

„Ако се наложи ще влезем във връзка с конкретни страни, но за сега информираме ресорните агенции на ООН за случващото. От това, което е известно, е много малко вероятно големи парчета от станцията да достигнат земята”, това е заявил говорителя на китайското външно министерство Лу Канг.

Той е уточнил, че Китай не крие нищо от космическата си програма и подхожда отговорно към апаратите си в космоса.

Очаква се Tiangong-1 да навлезе в плътните слоеве на атмосферата в следващите няколко дни. Точното време, както и мястото на навлизане, за сега са неизвестни, но се предполага, че навлизането ще стане най-вероятно на 1 или 2 април.

Tiangong-1, която е първата китайска космическа станция, бе изстреляна на орбита през септември 2011 г. Масата на станцията е около 8,5 тона. С нея се скачи една безпилотна и две пилотируеми мисии, като се очакваше експлоатацията ѝ да приключи в края на 2013 г. Вместо това тя бе оставена на орбита с изследователска цел.

Неконтрулируемият начин по който станцията навлиза в атмосферата подхранва подозренията, че Китай е загубил контрол над Tiangong-1.

Теоретично станцията може да падне на около 2/3 от площта на Земята, като в застрашената зона влиза и България.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов успешен пуск на Falcon 9
Следваща публикация
Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Мисията на Artemis 1

След месеци на технически и организационни проблеми, както и цели два урагана, днес, 16 ноември…
Меню