Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

101 прочитания

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов № 43 от 30.03.2018 г., публикувано днес, 4 април 2018 г., процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на лек витлов учебно-тренировъчен самолет беше прекратена.

Причината, формулирана в решението, е свързана с установени нарушения при откриването, които не могат да бъдат отстранени без това да промени условията, при които е обявена процедурата.

Това касае първо чисто юридически слабости на документацията. В решението, обявлението, документацията по обществената поръчка и техническата спецификация не е уточнено самолетите и доставяният полетен симултор кога трябва да са произведени. В решение № 43 се споменава, че това води до хипотеза, че някои участници могат да предложат нови (неизползвани) самолети, но произведени много преди датата на поръчката, а други да предложат новопроизведени самолети или самолети, които ще се произведат след датата на поръчката. Това е в противоречие с необходимостта и желанието на заявителя, която е да се придобият новопроизведени самолети и полетен симулатор (произведени в определен срок преди обявяване на поръчката, и произведени в определен срок след сключване на договор към рамковото споразумение).

В решение № 43 също се споменава за констатирани неточности в техническата спецификация, като например липса на дефиниране на понятията „основни елементи от сложния пилотаж“ и категория „aerobatic (acrobatic)“. В списъка с неточности, описани в решението, влиза също липсата на дефиниране на честотния диапазон и стъпката на настройване на свързочната радиостанция, както и дефиниране на нивото на обучение на техническия състав съгласно някои от действащите международни стандарти за подготовка на авиационен технически персонал.
В заключение се споменава, че констатираните противоречия и неточности не могат да бъдат отстранени, без да бъдат променени условията в процедурата.

Процедурата за откриване на открита по вид обществена поръчка за доставка на леки витлови самолети за ВВС с прогнозна цена 2 536 667 лв. без ДДС беше стартирана с решение № 7 на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 17.01.2018 г. Заложено е изпълнение на следните доставки и свързаните с тях услуги: доставка на леки витлови учебно-тренировъчни самолети – четири броя; доставка на полетен симулатор – един брой; доставка на авиационно-техническо имущество, консумативи и разходни материали – осигуряващи експлоатация на самолетите за не по-малко от 400 часа нальот на един самолет за една година (общо 1600 часа за четири самолета); доставка на пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване на самолетите, силовата установка и авиониката на самолетите – осигуряващи провеждане на нормална/ежедневна летателна дейност и планови и непланови инспекции – on the route and in the hangar; доставка на контролно-проверовъчна апаратура и контролно-измервателна апаратура необходима за обслужване на самолетите; обучение на летателен състав – четирима инструктора; обучение на авиационен инженерен състав – 20 човека.

Оферти за участие можеха да се подават до 12 март 2018 г., но на 23 февруари поръчката бе обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което и я спря.

Поръчката бе обжалвана от „Контакт 2000“ ООД. Справка в търговския регистър показва, че дружеството фактически няма дейност в последните години, а капиталът му се държи от Недялка Цачева и Катя Глушкова. Последната е адвокат в Софийската адвокатска колегия (видно от публичния регистър към колегията), като е съдружник с друг адвокат. Може да се предположи, че жалбата идва от клиент на това адвокатско дружество, който не иска да излиза публично и да обжалва директно поръчката от свое име.

На 15 март 2018 г. КЗК отхвърли искането на „Контракт 2000” ООД за налагане на временна мярка спиране на процедурата, тъй като жалбоподателя не бе дал аргументи в полза на твърдението, че интересите на компанията ще бъдат увредени, ако процедурата продължи в настоящия си вид. КЗК, обаче не успя да се произнесе по същество на жалбата, тъй като МО спря процедурата преди това.

Междувременно в началото на март процедурата бе атакувана в Народното събрание от депутата Петър Витанов (БСП), който цитирайки медийна публикация в сайта Frognews, се усъмни в необходимостта от покупката на леки витлови самолети за първоначално обучение и изрази съмнение, че спецификацията е направена така, че да спечели един доставчик.

Тогава военният министър защити необходимостта от наличието на такива самолети, като се позова на експертизата на ВВС, но каза, че ако има нарушения, поръчката ще бъде прекратена.

Идеята за покупка на леки учебно-тренировъчни самолети за ВВС не е нова и битува във ВВС още от времето, когато командир бе генерал Константин Попов (2009 – 2014 г). Идеята е тези машини, с многократно по-ниски разходи от РС-9М да поемат началното обучение, като по разчети на ВВС това ще позволи разходите да се намалят до 10 пъти поради ниския разход на гориво и консумативи и лесната и евтина техническа поддръжка. Според ВВС има нужда от 1200 часа годишно за да се покрият напълно нуждите от начално обучение на млад летателен състав и поддържане на подготовка на инструкторите. Такива самолети ще позволят въвеждане на единна методика за подбор и начална подготовка на курсанти-летци, които след това съобразно възможностите, показани на този етап ще се профилират за изтребители, пилоти на транспортни самолети и вертолетни пилоти. Това отговаря на съвременните практики в летателното обучение възприета в повечето страни в НАТО.

Остава да се види дали МО ще отстрани бързо недостатъците в документацията и ще пристъпи към рестарт на процедурата с идеята да използва отделените за това средства в рамките на бюджетната година или засега ще се откаже от намеренията си за оптимизация и поевтиняване на учебния процес във ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
МО се похвали, че раздвижва проекта за нов изтребител
Следваща публикация
Ще се направи нов опит за създаване на Висше военновъздушно училище
101 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартираха анализите във формированията на ВВС

Днес, 10 януари 2018 г., се проведе анализът на дейността през изминалата 2017 г. във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски” – Долна Митрополия с участието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от ВВС.

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Меню