Ще се направи нов опит за създаване на Висше военновъздушно училище

14 прочитания

По плана за възстановяване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия продължава да се работи, като в момента са налични няколко сериозни пречки, за чието остраняване се взимат мерки. Това съобщава сайтът otbrana.com.

Въпросът за това, какво се случва с плана за възстановяване на ВВВУ бе поставен на заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание, което се проведе днес, 29 март 2018 г.

„През 2017 г. беше направен опит и внесен проект в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА) за разкриване на Военновъздушно училище. Мотивът за отказ на НАОА за създаване на Висше военновъздушно училище беше, че проектът не отговаря на чл.15 и чл. 81, ал.1, т.3 от Закона за висшето образование и чл.26, т.15 от Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Въпросите за разкриването на Висше военновъздушно училище, както и министърът подчерта, са обсъждани на експертно ниво между представители на НАОА и МО. Експертите на агенцията са споделили, че в проектодокументацията няма категорични аргументи за създаване на Висше военновъздушно училище. Проблемните въпроси са четири. Първо, няма решение на Академичния съвет на НВУ. Второ, не е уреден въпросът за разделяне на имотите. Трето, не е уреден въпросът с финансирането на новото Военновъздушно училище и НВУ. Четвърто, няма решение за преразпределяне на личния състав.

Съгласно Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили – 2020, приета с решение на Народното събрание от 25.11.2015 г., структурата на венно-образователната система следваше да не се променя до 2018 г. Като в рамките на съществуващата структура трябваше да се търсят механизми за оценка на образователните способности и проекти за тяхното развитие, както и възможности за придобиване на комплексно авиационно образование в областите на ВВС и гражданското въздухоплаване и други граждански специалности“, заяви заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Беше разработена пътна карта, каза по-нататък заместник-министърът, по която трябваше да се проведат различни мероприятия за отстраняване на всички пречки, които са довели до отказ на акредитация на такова училище. Необходимо е било да се сертифицира във факултет „Авиационен“ преподавателският и инструкторският състав, да повиши своя статут и рейтинг, като предложи образование на български и чуждестранни курсанти и студенти с интегрирано професионално обучение по стандартите на Международната организация за гражданса авиация и авиационна безопасност. Освен това трябвало да започне единно обучение на авиациони кадри от системата на национална и международна сигурност и с авиационния бизнес чрез усъвършенстване на качеството на обучение и използването на съвместни тренажори и симулатори в отговор на високите изисквания на националното и международно законодателство. Обновяването на учебно-материалната база за целите на авиационното обучение, е друго мероприятие от пътната карта, както и придобиване на авиационна техника, сертифициране на тренажори и симулатори и летищна инфраструктура, която осигурява подготовката на авиационен и технически състав и на персонал по ръководството на въздушното движение.

„Със заповед на министъра на отбраната от 27 декември 2017 г. се създаде организация за преглед на изпълнението на програмата и плана и на всички тези мероприятия по създаването на училището, включително по придобиването на комплексно авиационно образование в областите на ВВС. Под мое ръководство и с участието на постоянния секретар на отбраната еи заместник-началника на отбраната, беше сформирана работна група с присъствието на началниците на Военна академия, НВУ и ВВМУ. Констатира се изоставане в изпълнението на всички тези мерки, които водят до отстраняване на слабостите, довели до неакредитирането на факултет „Авиационен“, като Висше военновъздушно училище. В момента, съгласно бюджетните осигуровки, министърът на отбраната е заделил 4 млн. лв. за инвестиции в инфраструктурата на факултет „Авиационен“. Факултетът работи по извършане на сертификация на преподавателски състав и завършването на онези дейности от пътната карта, които ще дадат възможност да се направи нов доклад от министъра на отбраната, за да се поиска от НАОА нова акредитация, която се надяваме този път да бъде добре подготвена и да бъде успешна. Без акредитация от НАОА министърът не може да предприеме стъпки по законодателното уреждане на създаване на Висше военновъздушно училище”, приключи изложението си заместник-министър Запрянов.

Свързани теми

Предишна публикация
Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС
Следваща публикация
България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Възстановиха парашутните скокове с L-410

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

ВВС отбелязват празника си с церемонии и дни на отворените врати

На 16 октомври отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. По повод празника в авиобазите на ВВС ще бъдат организирани дни на отворените врати. Това съобщават от ВВС.

Меню