F-35 приключи с изпитателните си полети

31 прочитания

На 11 април 2018 г. изпитателен F-35C е изпълнил последния тестов полет в рамките на изпитателната програма на типа (System Development and Demonstration – SDD). С това се приключва процес, който отне над 11 години.

Последният изпитателен полет е бил свързан със събиране на данни за полет с две 907-kg бомби GBU-31/B JDAM и две ракети „въздух-въздух“ AIM-9X.

Изпитателната програма на F-35 стартира на 15 декември 2006 г. с първия полет на първия изпитателен F-35A. Почти 11 години и четири месеца по-късно са били изпълнени 9200 изпитателни полети в рамките на над 17 000 летателни часа. Всичко това струва над $60 млрд.

В рамките на изпитателната програма не бе загубен нито един изтребител и няма нито един загинал.

Изпитателната програма на F-35, обаче е известна най-вече с огромните си закъснения и преразходи. Когато през декември 2006 г. F-35 изпълнява първия си полет се очаква изпитателната програма да приключи през 2012 г., като типът да достигне до първоначално ниво на бойна готовност дори по-рано.

В действителност Корпусът на морската пехота обяви F-35B за достигнал първоначално ниво на бойна готовност през 2015 г., а ВВС на САЩ сториха същото с F-35A през 2016 г. Палубната версия F-35C ще достигне такова ниво в края на тази или началото на следващата година.

Поради огромните технически проблеми програмата премина през няколко реструктурирания, поради което изискванията към F-35 бяха занижени в името на по-бързо приключване на изпитателната програма.

Пентагонът се оказа от част от изпитанията и след това започна да занижава изискванията си към софтуера и способностите на F-35. Бойните способности, които типа вече трябваше да притежава ще бъдат интегрирани едва със софтуерния стандарт Block 4, който ще е готов след 2020 г. Вместо това бяха приети редица междинни софтуерни стандарти, като Block 2B, Block 3i и Block 3F, които да позволят приемането на изтребителя на въоръжение.

Въпреки, че изпитателните полети приключиха, самата SDD фаза не е приключила, докато не преминат и оперативните изпитания на типа (Initial Operational Test and Evaluation – IOT&E), които ще стартират в края на тази или началото на 2019 г. Едва след края на оперативните изпитания самолетът ще бъде приет за готов продукт и ще бъде разрешено пълномащабното му производство.

Свързани теми

Предишна публикация
Доставката на F-16V за Словакия може да започне едва в края на 2022 г.
Следваща публикация
Airbus се отказва от подобрения по A320neo
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кой какво обещава?

На 25 март 2021 г. бе разпуснато 44-тото Народно събрание. От гледна точка на развитието…

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Германия ще търси по-бърза замяна на Tornado

Германия е запитала потенциалните доставчици на заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado, за възможностите им за доставка преди 2025 г. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню