F-35 приключи с изпитателните си полети

32 прочитания

На 11 април 2018 г. изпитателен F-35C е изпълнил последния тестов полет в рамките на изпитателната програма на типа (System Development and Demonstration – SDD). С това се приключва процес, който отне над 11 години.

Последният изпитателен полет е бил свързан със събиране на данни за полет с две 907-kg бомби GBU-31/B JDAM и две ракети „въздух-въздух“ AIM-9X.

Изпитателната програма на F-35 стартира на 15 декември 2006 г. с първия полет на първия изпитателен F-35A. Почти 11 години и четири месеца по-късно са били изпълнени 9200 изпитателни полети в рамките на над 17 000 летателни часа. Всичко това струва над $60 млрд.

В рамките на изпитателната програма не бе загубен нито един изтребител и няма нито един загинал.

Изпитателната програма на F-35, обаче е известна най-вече с огромните си закъснения и преразходи. Когато през декември 2006 г. F-35 изпълнява първия си полет се очаква изпитателната програма да приключи през 2012 г., като типът да достигне до първоначално ниво на бойна готовност дори по-рано.

В действителност Корпусът на морската пехота обяви F-35B за достигнал първоначално ниво на бойна готовност през 2015 г., а ВВС на САЩ сториха същото с F-35A през 2016 г. Палубната версия F-35C ще достигне такова ниво в края на тази или началото на следващата година.

Поради огромните технически проблеми програмата премина през няколко реструктурирания, поради което изискванията към F-35 бяха занижени в името на по-бързо приключване на изпитателната програма.

Пентагонът се оказа от част от изпитанията и след това започна да занижава изискванията си към софтуера и способностите на F-35. Бойните способности, които типа вече трябваше да притежава ще бъдат интегрирани едва със софтуерния стандарт Block 4, който ще е готов след 2020 г. Вместо това бяха приети редица междинни софтуерни стандарти, като Block 2B, Block 3i и Block 3F, които да позволят приемането на изтребителя на въоръжение.

Въпреки, че изпитателните полети приключиха, самата SDD фаза не е приключила, докато не преминат и оперативните изпитания на типа (Initial Operational Test and Evaluation – IOT&E), които ще стартират в края на тази или началото на 2019 г. Едва след края на оперативните изпитания самолетът ще бъде приет за готов продукт и ще бъде разрешено пълномащабното му производство.

Свързани теми

Предишна публикация
Доставката на F-16V за Словакия може да започне едва в края на 2022 г.
Следваща публикация
Airbus се отказва от подобрения по A320neo
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

Меню