Airbus се отказва от подобрения по A320neo

7 прочитания

Airbus се отказва от плановете си за подобрения по фамилията A320neo в опит да се противопостави на новия проект на Boeing за авиолайнер насочен към средния пазарен сегмент. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Airbus планираше два модела, наречени “A320neo-plus” и “A321neo-plus”, които трябваше да получат редица подобрения с цел увеличаване на капацитета и далечината им на полет.

Причината за отказа в създаването на нови модели е проблеми с ускоряването на производството на сегашните членове на фамилията A320neo. Източник на Reuters е посочил, че повишаването на темпа на производство не върви добре, което се дължи на проблеми с доставките на части. Така компанията е решила да се съсредоточи в оправянето на тези проблеми, а не в създаването на нови модели.

От Airbus са отказали да коментират.

В последните години фамилията A320neo се продава категорично по-добре от конкурентното семейство Boeing 737 Max. Това до голяма степен се дължи на отличния прием на модификацията A321neo.

Тази пазарна доминация, обаче е застрашена, защото Boeing планира да пусне нов модел, чийто капацитет ще е между 737 Max и 787, което със сигурност ще влоши продажбите на A321neo.

Airbus планираше да пусне удължени варианти на A320neo и A321neo, като превантивна мярка срещу новия самолет на Boeing. Новите модификации щяха да са готови около 2022 г., което щеше да е с поне две години по-рано от най-ранната възможна дата за влизане в търговска експлоатация на новия модел на Boeing.

Ходът на Airbus е явен сигнал, че компанията ще се въздържа от рискови ходове и ще заложи на подобряване на производството на наличните в момента модели, които се продават достатъчно добре.

Отказът от работа по A320neo поставя въпроса, как компанията ще парира все по-ясната доминация на Boeing на широкофюзелажния пазар. В последните седмици европейската компания загуби няколко сделки за продажба на A330neo и A350 и се видя, че Airbus може да загуби широкофюзелажния пазар за самолети с капацитет между 200 и 270 места.

Boeing проучва създаването на нов малък широкофюзелажен самолет от няколко години, но за сега не изглежда, че стартирането на програмата ще се случи скоро, тъй като американският самолетостроител се притеснява от високите цени на разработката на изцяло нов самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 приключи с изпитателните си полети
Следваща публикация
Пентагонът спря да приема F-35 след нов спор с Lockheed Martin
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гигантските сделки на Airbus и Boeing с Иран се провалиха

Многомилиардните сделки за продажба на пътнически самолети в Иран, които Airbus и Boeing се надяваха да реализират, са практически провалени. Това стана след като американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение с Иран и фактически отново въведе икономически санкции.

Китай купува 300 самолета от Airbus

Китайската държавна компания China Aviation Supplies Holding Company е подписала споразумение за покупка на 300 пътнически самолети от европейския самолетостроител Airbus. Това стана днес, 25 март 2019 г.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Airbus се цели в 700 доставки през тази година

Европейският самолетостроител Airbus се надява на това да доставки над 700 пътнически самолета през 2017 г. Това е заявил оперативният директор на компанията Фабрис Бриже в интервю за френския вестник Les Echos, цитиран от Reuters.

Delta Air Lines прави голяма поръчка за A321neo

Американската авиокомпания Delta Air Lines съобщи, че купува 100 броя Airbus A321neo и си запазва опциите за още толкова машини в рамките на програмата си за подмяна на тяснофюзелажния флот на компанията.

Airbus все пак разглежда нови модификации на A321neo

Европейският самолетостроител Airbus все пак работи по подобрен A321neo, който да парира новия малък широкофюзелажен самолет, който разработва Boeing в момента. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Меню