Airbus се отказва от подобрения по A320neo

7 прочитания

Airbus се отказва от плановете си за подобрения по фамилията A320neo в опит да се противопостави на новия проект на Boeing за авиолайнер насочен към средния пазарен сегмент. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Airbus планираше два модела, наречени “A320neo-plus” и “A321neo-plus”, които трябваше да получат редица подобрения с цел увеличаване на капацитета и далечината им на полет.

Причината за отказа в създаването на нови модели е проблеми с ускоряването на производството на сегашните членове на фамилията A320neo. Източник на Reuters е посочил, че повишаването на темпа на производство не върви добре, което се дължи на проблеми с доставките на части. Така компанията е решила да се съсредоточи в оправянето на тези проблеми, а не в създаването на нови модели.

От Airbus са отказали да коментират.

В последните години фамилията A320neo се продава категорично по-добре от конкурентното семейство Boeing 737 Max. Това до голяма степен се дължи на отличния прием на модификацията A321neo.

Тази пазарна доминация, обаче е застрашена, защото Boeing планира да пусне нов модел, чийто капацитет ще е между 737 Max и 787, което със сигурност ще влоши продажбите на A321neo.

Airbus планираше да пусне удължени варианти на A320neo и A321neo, като превантивна мярка срещу новия самолет на Boeing. Новите модификации щяха да са готови около 2022 г., което щеше да е с поне две години по-рано от най-ранната възможна дата за влизане в търговска експлоатация на новия модел на Boeing.

Ходът на Airbus е явен сигнал, че компанията ще се въздържа от рискови ходове и ще заложи на подобряване на производството на наличните в момента модели, които се продават достатъчно добре.

Отказът от работа по A320neo поставя въпроса, как компанията ще парира все по-ясната доминация на Boeing на широкофюзелажния пазар. В последните седмици европейската компания загуби няколко сделки за продажба на A330neo и A350 и се видя, че Airbus може да загуби широкофюзелажния пазар за самолети с капацитет между 200 и 270 места.

Boeing проучва създаването на нов малък широкофюзелажен самолет от няколко години, но за сега не изглежда, че стартирането на програмата ще се случи скоро, тъй като американският самолетостроител се притеснява от високите цени на разработката на изцяло нов самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35 приключи с изпитателните си полети
Следваща публикация
Пентагонът спря да приема F-35 след нов спор с Lockheed Martin
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

10 години Lufthansa Technik в България

Десет години след стъпването си в България германската компания за базово техническо обслужване и ремонт на самолети Lufthansa Technik (Луфтханза Техник) отбелязва много сериозни постижения. Дейността по същество на софийския клон на компанията, наречен Lufthansa Technik Sofia (LTSF), започва на 28 октомври 2008 г. и едва ли някой си е представял, че в годините ще бъде постигнато толкова много.

Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing

Европейският самолетостроител Airbus атакува все още непоявилия се средно голям модел на Boeing с агресивна ценова политика и наличните си модели, с надеждата да не се остави пазар за новата машина. Това съобщава Reuters.

Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

Меню