Германия получи оферти за замяна на Tornado

33 прочитания

Германското МО е получило днес, 24 април 2018 г., оферти от Airbus, Lockheed Martin и Boeing за потенциален заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters.

Германия търси заместник на около 90-те броя Tornado, с които се разполага в момента.. Поръчката може да е на стойност десетки милиарди евро и не е свързана с проекта за създаване на изтребител от следващо поколение, по който си сътрудничат Франция и Германия.

Airbus предлага многоцелеви изтребители Eurofighter. Германия в момента експлоатира около 130 машини от този тип. Lockheed Martin предлага своя F-35A, а Boeing F-15E и F/A-18E/F.

Германското правителство вече на няколко пъти даде да се разбере, че предпочита да купи допълнителни Eurofighter, вместо да купува американски изтребители. Командващият ВВС не Германия (Луфтвафе) генерал-майор Карл Мюлнер заяви през миналата година, че смята че F-35A е идеален заместник на Tornado, но правителството бързо се разграничи от него, а след това стана ясно, че генералът се пенсионира предсрочно.

Все пак, германското МО иска да проведе формална надпревара и да оцени офертите на всички страни, преди да вземе окончателното решение.

Изпълнителният директор на Airbus Defence & Space Дирк Хоке даде интервю в неделя за германския вестник Die Welt am Sonntag, в което предупреди, че покупката на произведен от САЩ изтребител и в частност F-35, ще бъде пагубно за германската авиационна индустрия и ще направи страната твърде зависима от САЩ в областта на отбраната.

Германия иска да започне да пенсионира своите Tornado около 2025 г. От заместникът му ще се очаква да поеме и ролята му на носител на ядрено оръжия в рамките на програмата за ядрено споделяне на НАТО. За сега не е ясно колко самолета ще иска да купи на негово място Германия.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair взима още 25 броя Boeing 737 Max
Следваща публикация
Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed Martin достави 400-ния C-130J

Американският самолетостроител достави 400-ния произведен C-130J Hercules. Това е станало на 9 февруари 2018 г., а до момента са произведени над 2500 самолета от този тип, които са налетели 1,7 млн. часа.

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

Меню