Германия получи оферти за замяна на Tornado

34 прочитания

Германското МО е получило днес, 24 април 2018 г., оферти от Airbus, Lockheed Martin и Boeing за потенциален заместник на сега експлоатираните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Reuters.

Германия търси заместник на около 90-те броя Tornado, с които се разполага в момента.. Поръчката може да е на стойност десетки милиарди евро и не е свързана с проекта за създаване на изтребител от следващо поколение, по който си сътрудничат Франция и Германия.

Airbus предлага многоцелеви изтребители Eurofighter. Германия в момента експлоатира около 130 машини от този тип. Lockheed Martin предлага своя F-35A, а Boeing F-15E и F/A-18E/F.

Германското правителство вече на няколко пъти даде да се разбере, че предпочита да купи допълнителни Eurofighter, вместо да купува американски изтребители. Командващият ВВС не Германия (Луфтвафе) генерал-майор Карл Мюлнер заяви през миналата година, че смята че F-35A е идеален заместник на Tornado, но правителството бързо се разграничи от него, а след това стана ясно, че генералът се пенсионира предсрочно.

Все пак, германското МО иска да проведе формална надпревара и да оцени офертите на всички страни, преди да вземе окончателното решение.

Изпълнителният директор на Airbus Defence & Space Дирк Хоке даде интервю в неделя за германския вестник Die Welt am Sonntag, в което предупреди, че покупката на произведен от САЩ изтребител и в частност F-35, ще бъде пагубно за германската авиационна индустрия и ще направи страната твърде зависима от САЩ в областта на отбраната.

Германия иска да започне да пенсионира своите Tornado около 2025 г. От заместникът му ще се очаква да поеме и ролята му на носител на ядрено оръжия в рамките на програмата за ядрено споделяне на НАТО. За сега не е ясно колко самолета ще иска да купи на негово място Германия.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair взима още 25 броя Boeing 737 Max
Следваща публикация
Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

Турция все пак преговаря за Су-35

Турция все пак води преговори за покупката на изтребители Су-35, това стана ясно от думите на турски официални лица в последните дни. Новината идва на фона на противоречащите си слухове, които витаят около темата в последните месеци.

Япония избира партньор за създаването на новия си изтребител

Япония трябва да избере през тази година партньор, с който да създаде своя нов боен самолет, като колебанията са между САЩ и Великобритания. Това пише водещия японски англоезичен вестник Nikkei Asian Review.

Меню