Общата цена за придобиването на F-35 се стабилизира

24 прочитания

Общата цена за придобиването и разработка на 2456 броя F-35 предназначени за въоръжените сили на САЩ се е стабилизирала на ново от $406,1 млрд. Това съобщава агенция Bloomberg на база доклад на Пентагона, с който разполага.

В сумата от $406,1 млрд. влиза цената за придобиване и разработка на нови способности. Тя е практически непроменена от оценката от миналата 2017 г., когато се изчисляваше, че същия брой изтребители ще бъде купен за $406,5 млрд.

Ако се смята само цената за придобиване на изтребителите, тя възлиза на $345,4 млрд. Което значи, че Пентагона очаква да купува F-35 на средна цена от $140,6 млн. за брой, без да се отчитат разходите по разработка на нови способности. Ако се отчетат и те, то средната цена скача на $165,3 млн.

Тези суми се различават значително от официалните очаквания на Пентагона и Lockheed Martin, че единичен F-35 ще струва под $100 млн. щом започне крупносерийното му производство.

Като цяло обаче докладът е добра новина за програмата, тъй като не се отчитат нови повишавания на разходите за придобиване и разработка. В последните седмици програмата F-35 търпи сериозни критики в Конгреса на САЩ заради високите очаквани разходи за експлоатация и добавяне на нови способности.

В доклада не са включени разходите по разработката и серийната модернизация на съществуващите изтребители до софтуерния стандарт Block 4. Те се очакват да бъдат около $16 млрд., но Пентагонът все още не е финализирал изискванията си към него и се надява, че ще успее да се договори с Lockheed Martin за по-ниски цени.

Като цяло, до 2070 г. в програмата F-35 ще се вложат около $1,1 трилиона, като в сумата влиза не само цената за придобиване, но и цената за експлоатация.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing 737 Max 7 изпълни дебютен полет
Следваща публикация
Започнаха летателните изпитания на гигантския GE9X
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Полетите с F-35 са спрени за технически прегледи

Полетите с изтребителите F-35 са временно спрени за извършване на технически прегледи, във връзка с инцидент с типа от преди две седмици. Това съобщиха днес, 11 октомври 2018 г., от Пентагона.

Меню