Словакия прие първите си два изтребителя F-16

167 прочитания

Словакия официално прие собствеността върху първите два многоцелеви изтребителя F-16 Block 70. Това съобщи производителят Lockheed Martin вчера, 10 януари 2024 г.

Предаването на собствеността на самолетите е станала в завода в Грийнвил, Южна Каролина. Първите словашки F-16 ще пристигнат в страната в средата на 2024 г., се казва още в съобщението на производителя, а доставките на последните изтребители ще приключат преди края на 2025 г.

Първият полет на първия F-16 предназначен за Словакия стана факт на 29 септември 2023 г., като малко преди това бе и официалната церемония, на който изтребителят бе показан пред словашките официални лица.

Макар и да не се съобщава изрично, първите два словашки F-16 най-вероятно са едноместния борд 1001 и двуместният борд 1101. Най-вероятно тези два самолета ще са последните, които ще прелетят в Словакия, тъй като по правило първите самолети се използват за обучение на летателен и технически състав.

Словакия купи 14 броя F-16C/D Block 70 през декември 2018 г. за общо $1,6 млрд. Първоначалният график на доставка предвиждаше в страната да пристигнат четири самолета през 2022 г. и 10 през 2023 г. Трудностите на Lockheed Martin да разгърне производството на F-16 в новата производствена линия в Грийнвил, натрупа почти две години закъснение.

В съобщението за предаването на първите два словашки F-16 от компанията-производител казват, че имат да изпълняват 135 поръчки за Block 70 (от числото се изваждат бройките, които вече са предали на крайния клиент), като се отбелязва, че още няма финализиран договор за вторите осем самолета за България. Това е нормално, тъй като страната ни се договаря с американското правителство и сключва договор с него (подписан през ноември 2022 г.), а след това то дава поръчката на Lockheed, което още не се е случило.

Компанията в момента трябва да е получила поръчки за 140 машини – 16 за Бахрейн, 14 за Словакия, осем за България, 24 за Мароко, 66 за Тайван и 12 за Йордания.

F-16 Block 70/72 е по-нататъшно развитие на Block 50/52, което има AESA радар APG-83, нов борден компютър, нов голям дисплей в пилотската кабина и други подобрения на авиониката. Конструктивно, двата блока са еднакви.

Снимки: Lockheed Martin

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея ще стартира серийното производство на KF-21 през тази година
Следваща публикация
Северна Македония купува осем военни вертолета от Leonardo
167 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Трудно може да говорим за преговори за новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че след задраскването на състезателната процедура, вече е трудно да се говори за преговори за покупката на нови изтребители за ВВС, които да постигнат добри условия. Това каза той днес, 19 май 2019 г., пред журналисти.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню