Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус

66 прочитания

Сърбия се е споразумяла с Беларус да получи четири изтребителя МиГ-29 безвъзмездно. Това е съобщил военният министър на страната Александър Вулин, пред местния вестник „Politika”.

Според Вулин, това става факт след преговори между президента на Сърбия Александър Вучич и беларуският му колега Александър Лукашенко. Военният министър е казал още, че четирите изтребителя, които ще дойдат от Беларус ще полетят със сръбски знаци в началото на следващата година, а преди това ще преминат през ремонт и модернизация.

За даряване на военна техника от Беларус за Сърбия се заговори още в началото на миналата година. Тогава се говореше за осем броя МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси „Бук” и С-300.

Предполага се, че капитално-възстановителните ремонти на бившите беларуски МиГ-29 ще стане факт в местния завод 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, като услугата ще се поеме от сръбската страна.

В края на 2016 г. стана ясно, че Русия подарява шест броя МиГ-29 (две спарки и четири едноместни) на Сърбия. Самолетите бяха тържествено показани през октомври 2017 г. В момента те преминават през ремонт и модернизация, която да ги докара до същия стандарт, по който са модернизирани сега наличните четири сръбски изтребителя от този тип. Изтребителите ще влязат в експлоатация във втората половина на тази година.

Вулин е потвърдил, че се водят преговори за четири новопостроени Ми-35М и още толкова Ми-17, които ще бъдат купени от Русия. Сделката трябва да се финализира до края на годината.

Беларуските ВВС в момента експлоатират две ескадрили МиГ-29, но страната разполага с машини от този тип, които са на дългосрочно съхранение.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия получи оферти за замяна на Tornado
Следваща публикация
Разследването за покупката на F-35 в Южна Корея се разширява
66 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Меню