САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

18 прочитания

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

Трима конгресмени, двама републиканци и един демократ, са предложили закон, по силата на който ще се спрат всякакви доставки на F-35A в Турция и ще се блокира участието на страната в строителството и поддръжката на типа.

Проектозаконът е внесен на 26 април.

Тримата конгресмени аргументират решението си с това, че турският президент Реджеп Таип Ердоган има все по-проблемно поведение, като погазва принципите на демокрацията и правовата държава. Тримата освен това посочват, че турските власти в момента са арестували американски пастор, който е обвинен, че е помагал на Кюрдската работническа партия. Посочено е и сближаването с Русия.

Сенаторите не посочват изрично покупката на зенитните комплекси С-400, като причина за проектозакона им, но то е част от общото сближаване с Русия.

За сега не е ясно какви са шансовете проектозаконът да премине успешно през всички процедури в Конгреса.

В същото време, държавният секретар на САЩ Майк Помпео е поставил въпросът за покупката на С-400 пред турския си колега Мевлют Чавушоглу, по време на срещата на външните министри на страните от НАТО, която се провежда в момента. Това е съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Помпео е изразил сериозните опасения на САЩ за покупката на С-400 и е поискал от турския си колега, страната му да избере друг комплекс, който е съвместим с НАТО.

„Сделката за С-400 е приключила. Там имаме подписан договор, но имаме нужда от още зенитни комплекси и може да разговаряме за други покупки”, е заявил Чавушоглу след срещата си с Помпео.

Чавушоглу е казал, че страната му няма да приеме чужд натиск по въпросите, какви оръжейни системи купува за собствената си сигурност.

През миналата седмица помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл заяви, че покупката от Турция на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, може да докара последици в програмата F-35.

Преди месец турски парламентаристи посетиха Конгреса на САЩ. След нея Волкан Бозкър, председател на комисията по международни отношения в турския парламент, заяви за местни медии, че е възможно САЩ да предприеме ответни мерки заради покупката на С-400, включително и спиране на доставките на F-35.

През миналата есен генерал Петър Павел, председател на военния комитет на НАТО, заяви, че Турция ще се изправи пред съответните последствия ако купи този зенитен комплекс.

През 2017 г. Турция и Русия сключиха договор за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че стойността на сделката е около $2,5 млрд., а доставките се очакват да стартират през първото тримесечие на 2020 г.

В същото време Турция е партньор от ниво 3 в програмата F-35 още от 2002 г. Страната планира да придобие 100 – 120 такива изтребители, като в момента е дадена твърда поръчка за 14 изтребителя F-35A. Първият от тях ще бъде получен в края на тази година.

Освен това турската компания TAI е подизпълнител в програмата F-35, като произвежда елементи от фюзелажа на изтребителя

Свързани теми

Предишна публикация
Малайзия обмисля рестартирането на операцията по издирване на полет MH370
Следваща публикация
Гърция одобри програмата за модернизация на F-16
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Турция поиска от САЩ още F-16

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за…
Меню