САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

18 прочитания

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

Трима конгресмени, двама републиканци и един демократ, са предложили закон, по силата на който ще се спрат всякакви доставки на F-35A в Турция и ще се блокира участието на страната в строителството и поддръжката на типа.

Проектозаконът е внесен на 26 април.

Тримата конгресмени аргументират решението си с това, че турският президент Реджеп Таип Ердоган има все по-проблемно поведение, като погазва принципите на демокрацията и правовата държава. Тримата освен това посочват, че турските власти в момента са арестували американски пастор, който е обвинен, че е помагал на Кюрдската работническа партия. Посочено е и сближаването с Русия.

Сенаторите не посочват изрично покупката на зенитните комплекси С-400, като причина за проектозакона им, но то е част от общото сближаване с Русия.

За сега не е ясно какви са шансовете проектозаконът да премине успешно през всички процедури в Конгреса.

В същото време, държавният секретар на САЩ Майк Помпео е поставил въпросът за покупката на С-400 пред турския си колега Мевлют Чавушоглу, по време на срещата на външните министри на страните от НАТО, която се провежда в момента. Това е съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Помпео е изразил сериозните опасения на САЩ за покупката на С-400 и е поискал от турския си колега, страната му да избере друг комплекс, който е съвместим с НАТО.

„Сделката за С-400 е приключила. Там имаме подписан договор, но имаме нужда от още зенитни комплекси и може да разговаряме за други покупки”, е заявил Чавушоглу след срещата си с Помпео.

Чавушоглу е казал, че страната му няма да приеме чужд натиск по въпросите, какви оръжейни системи купува за собствената си сигурност.

През миналата седмица помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл заяви, че покупката от Турция на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, може да докара последици в програмата F-35.

Преди месец турски парламентаристи посетиха Конгреса на САЩ. След нея Волкан Бозкър, председател на комисията по международни отношения в турския парламент, заяви за местни медии, че е възможно САЩ да предприеме ответни мерки заради покупката на С-400, включително и спиране на доставките на F-35.

През миналата есен генерал Петър Павел, председател на военния комитет на НАТО, заяви, че Турция ще се изправи пред съответните последствия ако купи този зенитен комплекс.

През 2017 г. Турция и Русия сключиха договор за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че стойността на сделката е около $2,5 млрд., а доставките се очакват да стартират през първото тримесечие на 2020 г.

В същото време Турция е партньор от ниво 3 в програмата F-35 още от 2002 г. Страната планира да придобие 100 – 120 такива изтребители, като в момента е дадена твърда поръчка за 14 изтребителя F-35A. Първият от тях ще бъде получен в края на тази година.

Освен това турската компания TAI е подизпълнител в програмата F-35, като произвежда елементи от фюзелажа на изтребителя

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция одобри програмата за модернизация на F-16
Следваща публикация
Показаха нов европейски БЛА
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия ще избере F-35

Белгийското правителство е избрало F-35A за замяна на остарелите F-16 MLU и в момента обмисля как да поднесе новината на белгийското общество. Това съобщава белгийската информационна агенция Belga, позовавайки се на няколко свои източника в правителствените среди на страната.

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

САЩ са обещали задълбочен технологичен трансфер за японския F-3

Съединените щати са обещали по-задълбочен технологичен трансфер около разработвания от Япония изтребител от следващо поколение F-3. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, цитиращ собствени източници от японското правителство.

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Меню