САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

13 прочитания

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

Трима конгресмени, двама републиканци и един демократ, са предложили закон, по силата на който ще се спрат всякакви доставки на F-35A в Турция и ще се блокира участието на страната в строителството и поддръжката на типа.

Проектозаконът е внесен на 26 април.

Тримата конгресмени аргументират решението си с това, че турският президент Реджеп Таип Ердоган има все по-проблемно поведение, като погазва принципите на демокрацията и правовата държава. Тримата освен това посочват, че турските власти в момента са арестували американски пастор, който е обвинен, че е помагал на Кюрдската работническа партия. Посочено е и сближаването с Русия.

Сенаторите не посочват изрично покупката на зенитните комплекси С-400, като причина за проектозакона им, но то е част от общото сближаване с Русия.

За сега не е ясно какви са шансовете проектозаконът да премине успешно през всички процедури в Конгреса.

В същото време, държавният секретар на САЩ Майк Помпео е поставил въпросът за покупката на С-400 пред турския си колега Мевлют Чавушоглу, по време на срещата на външните министри на страните от НАТО, която се провежда в момента. Това е съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Помпео е изразил сериозните опасения на САЩ за покупката на С-400 и е поискал от турския си колега, страната му да избере друг комплекс, който е съвместим с НАТО.

„Сделката за С-400 е приключила. Там имаме подписан договор, но имаме нужда от още зенитни комплекси и може да разговаряме за други покупки”, е заявил Чавушоглу след срещата си с Помпео.

Чавушоглу е казал, че страната му няма да приеме чужд натиск по въпросите, какви оръжейни системи купува за собствената си сигурност.

През миналата седмица помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл заяви, че покупката от Турция на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, може да докара последици в програмата F-35.

Преди месец турски парламентаристи посетиха Конгреса на САЩ. След нея Волкан Бозкър, председател на комисията по международни отношения в турския парламент, заяви за местни медии, че е възможно САЩ да предприеме ответни мерки заради покупката на С-400, включително и спиране на доставките на F-35.

През миналата есен генерал Петър Павел, председател на военния комитет на НАТО, заяви, че Турция ще се изправи пред съответните последствия ако купи този зенитен комплекс.

През 2017 г. Турция и Русия сключиха договор за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че стойността на сделката е около $2,5 млрд., а доставките се очакват да стартират през първото тримесечие на 2020 г.

В същото време Турция е партньор от ниво 3 в програмата F-35 още от 2002 г. Страната планира да придобие 100 – 120 такива изтребители, като в момента е дадена твърда поръчка за 14 изтребителя F-35A. Първият от тях ще бъде получен в края на тази година.

Освен това турската компания TAI е подизпълнител в програмата F-35, като произвежда елементи от фюзелажа на изтребителя

Свързани теми

Предишна публикация
Малайзия обмисля рестартирането на операцията по издирване на полет MH370
Следваща публикация
Гърция одобри програмата за модернизация на F-16
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Общата цена за придобиването на F-35 се стабилизира

Общата цена за придобиването и разработка на 2456 броя F-35 предназначени за въоръжените сили на САЩ се е стабилизирала на ново от $406,1 млрд. Това съобщава агенция Bloomberg на база доклад на Пентагона, с който разполага.

МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35

Министерство на отбраната на Великобритания не може да се ангажира с дългосрочни прогнози за бъдещата цена на изтребителя F-35, a евентуално покачване на разходите около този тип ще намали бъдещите поръчки. Това съобщава The Telegraph.

Меню