Показаха нов европейски БЛА

71 прочитания

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Проектът, който се разработва от Airbus Defence and Space, Dassault и Leonardo, се подкрепя от правителствата на Франция, Германия, Италия и Испания. Конструкцията е резултат от приключването на първоначалната фаза на проектиране.

Апаратът, който все още няма официално име, се задвижва от два турбовитлови двигателя. Тази конфигурация е избрана, за да може апаратът да се сертифицира за полети в нормалното цивилно въздушно пространство над Европа. Машината изглежда, че ще бъде малко по-голяма от американския MQ-9 Reaper, който има максимална излетна маса от 4800 kg.

Очаква се апаратът да влезе на въоръжение около 2025 г. За да се избегнат продължителните разработки и изпитания, машината ще бъде създадена в една базова версия. Всяка страна участник в проекта ще може да я доработва по свой вкус, но това ще става отделно от основния процес по производство и изпитания.

Представителите на Airbus Defence and Space, Dassault и Leonardo са подчертали, че проектът е изключително важен за Европа, която в момента разчита на безпилотни апарати американско или израелско производство.

Очаква се през 2019 г. да бъде подписан договор за разработката и изпитанията на апарата. Тогава вероятно ще стана ясно и какви количества ще заявят четирите страни.

На събитието присъстваха и представители на компаниите за електроника Elettronica, Hensoldt, Indra и Thales, които ще създадат авиониката, сензорите и друго оборудване за новата машина.

Този пореден опит за създаване на европейски БЛА от висок клас, стартира през 2015 г. Преди него имаше няколко провалени опита.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400
Следваща публикация
Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта
71 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словения купува C-27J

Словенското МО обяви днес, 15 януари 2021 г., ще страната ще купи един тактически транспортен…

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Меню