Показаха нов европейски БЛА

56 прочитания

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Проектът, който се разработва от Airbus Defence and Space, Dassault и Leonardo, се подкрепя от правителствата на Франция, Германия, Италия и Испания. Конструкцията е резултат от приключването на първоначалната фаза на проектиране.

Апаратът, който все още няма официално име, се задвижва от два турбовитлови двигателя. Тази конфигурация е избрана, за да може апаратът да се сертифицира за полети в нормалното цивилно въздушно пространство над Европа. Машината изглежда, че ще бъде малко по-голяма от американския MQ-9 Reaper, който има максимална излетна маса от 4800 kg.

Очаква се апаратът да влезе на въоръжение около 2025 г. За да се избегнат продължителните разработки и изпитания, машината ще бъде създадена в една базова версия. Всяка страна участник в проекта ще може да я доработва по свой вкус, но това ще става отделно от основния процес по производство и изпитания.

Представителите на Airbus Defence and Space, Dassault и Leonardo са подчертали, че проектът е изключително важен за Европа, която в момента разчита на безпилотни апарати американско или израелско производство.

Очаква се през 2019 г. да бъде подписан договор за разработката и изпитанията на апарата. Тогава вероятно ще стана ясно и какви количества ще заявят четирите страни.

На събитието присъстваха и представители на компаниите за електроника Elettronica, Hensoldt, Indra и Thales, които ще създадат авиониката, сензорите и друго оборудване за новата машина.

Този пореден опит за създаване на европейски БЛА от висок клас, стартира през 2015 г. Преди него имаше няколко провалени опита.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта
Следваща публикация
Малайзия обмисля рестартирането на операцията по издирване на полет MH370
56 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция уточни бъдещите способности на Rafale F4

Френската агенция за отбранителни доставки DGA уточни способностите на изтребителите Dassault Rafale, които ще бъдат получени в рамките на модернизацията до стандарт F4. Френското правителство даде поръчката за разработка на стандарта на 14 януари 2019 г.

Boeing показа голям военен БЛА

Американският самолетостроител Boeing показа голям нискозабележим военен безпилотен летателен апарат (БЛА), който да се използва за поддръжка на пилотируеми бойни самолети. Това стана по време на австралийското авиошоу Avalon.

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Меню