Показаха нов европейски БЛА

65 прочитания

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Проектът, който се разработва от Airbus Defence and Space, Dassault и Leonardo, се подкрепя от правителствата на Франция, Германия, Италия и Испания. Конструкцията е резултат от приключването на първоначалната фаза на проектиране.

Апаратът, който все още няма официално име, се задвижва от два турбовитлови двигателя. Тази конфигурация е избрана, за да може апаратът да се сертифицира за полети в нормалното цивилно въздушно пространство над Европа. Машината изглежда, че ще бъде малко по-голяма от американския MQ-9 Reaper, който има максимална излетна маса от 4800 kg.

Очаква се апаратът да влезе на въоръжение около 2025 г. За да се избегнат продължителните разработки и изпитания, машината ще бъде създадена в една базова версия. Всяка страна участник в проекта ще може да я доработва по свой вкус, но това ще става отделно от основния процес по производство и изпитания.

Представителите на Airbus Defence and Space, Dassault и Leonardo са подчертали, че проектът е изключително важен за Европа, която в момента разчита на безпилотни апарати американско или израелско производство.

Очаква се през 2019 г. да бъде подписан договор за разработката и изпитанията на апарата. Тогава вероятно ще стана ясно и какви количества ще заявят четирите страни.

На събитието присъстваха и представители на компаниите за електроника Elettronica, Hensoldt, Indra и Thales, които ще създадат авиониката, сензорите и друго оборудване за новата машина.

Този пореден опит за създаване на европейски БЛА от висок клас, стартира през 2015 г. Преди него имаше няколко провалени опита.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400
Следваща публикация
Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта
65 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител

Франция заплашва да спре работата по съвместния френско-германски проект за изтребител от следващо поколение, в случай че Германия не се откаже от стриктната си политика за експорт на оръжие. Това съобщава германското списание Der Spiegel.

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Меню