Показаха нов европейски БЛА

62 прочитания

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Проектът, който се разработва от Airbus Defence and Space, Dassault и Leonardo, се подкрепя от правителствата на Франция, Германия, Италия и Испания. Конструкцията е резултат от приключването на първоначалната фаза на проектиране.

Апаратът, който все още няма официално име, се задвижва от два турбовитлови двигателя. Тази конфигурация е избрана, за да може апаратът да се сертифицира за полети в нормалното цивилно въздушно пространство над Европа. Машината изглежда, че ще бъде малко по-голяма от американския MQ-9 Reaper, който има максимална излетна маса от 4800 kg.

Очаква се апаратът да влезе на въоръжение около 2025 г. За да се избегнат продължителните разработки и изпитания, машината ще бъде създадена в една базова версия. Всяка страна участник в проекта ще може да я доработва по свой вкус, но това ще става отделно от основния процес по производство и изпитания.

Представителите на Airbus Defence and Space, Dassault и Leonardo са подчертали, че проектът е изключително важен за Европа, която в момента разчита на безпилотни апарати американско или израелско производство.

Очаква се през 2019 г. да бъде подписан договор за разработката и изпитанията на апарата. Тогава вероятно ще стана ясно и какви количества ще заявят четирите страни.

На събитието присъстваха и представители на компаниите за електроника Elettronica, Hensoldt, Indra и Thales, които ще създадат авиониката, сензорите и друго оборудване за новата машина.

Този пореден опит за създаване на европейски БЛА от висок клас, стартира през 2015 г. Преди него имаше няколко провалени опита.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400
Следваща публикация
Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта
62 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

Гърция иска да предостави военновъздушни бази на САЩ

Гръцкото правителство е предложило да предостави свои авиобази за самолети на ВВС на САЩ в светлината на охладняващите отношения между Съединените щати и Турция. Това съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Примитивни дронове за болезнени удари

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

Меню