САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

765 прочитания

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Според вицеадмирала Румъния, Испания, Полша и Гърция са потенциални нови клиенти на F-35, особено в светлината на заплахите от Русия. Потенциални клиенти в Европа са и Финландия и Швейцария, а продажби в скоро време се очакват и за Сингапур.

Вицеадмиралът се е изказал пред Конгреса във връзка със състоянието на програмата и търговските перспективи пред него. Той не е посочил евентуални срокове за реализацията на продажбите, нито за какви количества ще става въпрос.

Днес, гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис е потвърдил, че страната му има сериозен интерес към покупката на F-35A, но е отговорил, че не може да се ангажира със срокове за реализация на такъв проект. Финансовото състояние на Гърция продължава да е изключително сложно и страната се опитва да запазва нивата на военни разходи, но практически не инвестира в нови проекти. Така например, през миналата година се намериха средства за модернизация на едва 85 от наличните 155 изтребителя F-16.

През годините Румъния също е изразявала интерес към евентуално придобиване на F-35, но там също няма конкретни планове кога и как това може да стане факт. В момента страната иска да купи допълнителни F-16 за подмяна на ветераните МиГ-21, но и за това все още няма конкретен план в действие.

Полша, от своя страна, обяви в края на февруари, че ще купи 32 броя изтребители от пето поколение, в рамките на проекта Harpia, който трябва да намери заместник на наличните МиГ-29 и Су-22. Единственият западен изтребител от пето поколение, който е в продажба е F-35.

Испания проучваше възможност за купи F-35 за замяна на наличните F/A-18 Hornet, но след това заяви, че вместо това е по-вероятно да поръча нови Eurofighter и бяха направени постъпки за влизане на страната в френско-германския проект FCAS за създаване на система от системи за въздушно превъзходство от следващо поколение. Все пак пред страната седи въпроса за намиране на заместник на палубните AV-8B Harrier, които се оперират от десантния кораб Juan Carlos I. Реално, единственият възможен кандидат за замяна на Harrier е F-35B.

Сингапур наскоро обяви, че ще купи в най-скоро време четири F-35, които да се използват за задълбочени изпитания на типа, а в перспектива ще замени всичките си около 60 броя F-16C/D с този тип.

Във Финландия и Швейцария F-35 ще се изправи срещу други модели в рамките на конкурсни процедури.

Свързани теми

Предишна публикация
Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават
Следваща публикация
Ил-112В ще има нужда от доработка за да отговори на изискванията
765 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият стар МиГ-35

Красимир ГРОЗЕВ разказва накратко за официалния публичен дебют на най-новото произведение на руския самолетостроител РСК „МиГ“.

Япония сериозно гледа към покупката на F-35B

Японското правителство сериозно обмисля покупката на вертикално кацащия изтребител F-35B в опит да подсигури отбраната на отдалечени от метрополията острови. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, позовавайки се на правителствен доклад.

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Меню