САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

771 прочитания

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Според вицеадмирала Румъния, Испания, Полша и Гърция са потенциални нови клиенти на F-35, особено в светлината на заплахите от Русия. Потенциални клиенти в Европа са и Финландия и Швейцария, а продажби в скоро време се очакват и за Сингапур.

Вицеадмиралът се е изказал пред Конгреса във връзка със състоянието на програмата и търговските перспективи пред него. Той не е посочил евентуални срокове за реализацията на продажбите, нито за какви количества ще става въпрос.

Днес, гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис е потвърдил, че страната му има сериозен интерес към покупката на F-35A, но е отговорил, че не може да се ангажира със срокове за реализация на такъв проект. Финансовото състояние на Гърция продължава да е изключително сложно и страната се опитва да запазва нивата на военни разходи, но практически не инвестира в нови проекти. Така например, през миналата година се намериха средства за модернизация на едва 85 от наличните 155 изтребителя F-16.

През годините Румъния също е изразявала интерес към евентуално придобиване на F-35, но там също няма конкретни планове кога и как това може да стане факт. В момента страната иска да купи допълнителни F-16 за подмяна на ветераните МиГ-21, но и за това все още няма конкретен план в действие.

Полша, от своя страна, обяви в края на февруари, че ще купи 32 броя изтребители от пето поколение, в рамките на проекта Harpia, който трябва да намери заместник на наличните МиГ-29 и Су-22. Единственият западен изтребител от пето поколение, който е в продажба е F-35.

Испания проучваше възможност за купи F-35 за замяна на наличните F/A-18 Hornet, но след това заяви, че вместо това е по-вероятно да поръча нови Eurofighter и бяха направени постъпки за влизане на страната в френско-германския проект FCAS за създаване на система от системи за въздушно превъзходство от следващо поколение. Все пак пред страната седи въпроса за намиране на заместник на палубните AV-8B Harrier, които се оперират от десантния кораб Juan Carlos I. Реално, единственият възможен кандидат за замяна на Harrier е F-35B.

Сингапур наскоро обяви, че ще купи в най-скоро време четири F-35, които да се използват за задълбочени изпитания на типа, а в перспектива ще замени всичките си около 60 броя F-16C/D с този тип.

Във Финландия и Швейцария F-35 ще се изправи срещу други модели в рамките на конкурсни процедури.

Свързани теми

Предишна публикация
Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават
Следваща публикация
Ил-112В ще има нужда от доработка за да отговори на изискванията
771 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

Министър Каракачанов: Искам тълкуване от парламента дали може да разширим кръга от потенциални доставчици на новия изтребител

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ще търси тълкуване от Народното събрания дали в процедурата за покупка на нов боен самолет могат да се включат и нови държави или ще се работи само с подбраните три. Това каза той днес, 15 декември 2017 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню