Още $22 млрд. ще бъдат дадени за софтуерния ъпдейт Block 4 за F-35

617 прочитания

САЩ ще дадат малко над $22 млрд. за разработка и интеграция на софтуерния ъпдейт Block 4, който е предназначен за изтребителите F-35. Това съобщава Bloomberg.

През миналата седмица Пентагонът е дал на Конгреса на САЩ доклад за това как се движат големите оръжейни програми, включително и F-35. Според доклада, с който Bloomberg разполага, стойността на придобиването на всички планирани F-35 е нараснала от $406,2 млрд. на $428,4 млрд.

Причината за допълнителните $22,2 млрд. е сумата за разработка и интеграция на следващия голям софтуерен ъпдейт за изтребителите F-35, който е наречен Block 4. В неговите рамки се предвижда интеграцията на голям брой нови оръжия и добавяне на множество различни нови способности на самолета.

В края на миналата година се оценяваше, че Block 4 ще струва $16 млрд. и то не само за Пентагона, но и за международните партньори в програмата. Сумата от $22 млрд. в последните оценки са само парите, които САЩ трябва да вложи.

Според същия документ, до 2077 г. САЩ ще похарчат за покупката, разработката и поддръжката на флота си от F-35 $1,196 трилиона, което е със $73 млрд. повече в сравнение с оценката от миналата година. Всичко това става на фона на обещанията на производителя Lockheed Martin, че цената на програмата ще пада с времето.

Повишаващите се разходи около F-35 ще имат отражение в Конгреса на САЩ. От своя страна Пентагона планира леко да намали темпа, с който поръчва този изтребител в следващите години.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing се защитава след съмнения в качеството на работа на втората линия за 787
Следваща публикация
Азербайджан е получил всички пакистански учебни самолети Super Mushshak
617 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-21 в България – Началото

На 12 ноември 1963 г. майор Иван Бедрозов извършва първия полет с МиГ-21 в България. С това започва 52-годишната история на експлоатацията на типа у нас. С 227 доставени машини МиГ-21 е вторият по многобройност (след МиГ-15) боен самолет, който е бил на служба у нас. Да си спомним как започва историята на този знаменит изтребител у нас.

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Меню