Финландия тръгна да търси нов изтребител

47 прочитания

Финландското правителство пусна запитван за даване на даване на първоначални оферти. Запитването е пуснато до четири страни – САЩ, Великобритания, Франция и Швеция, от които се чакат оферти за пет типа изтребителя.

През 2016 г. Финландия пусна запитване за информация към същите страни, като получи положителни отговори от всички тях.

От САЩ се чакат оферти за F/A-18E/F Super Hornet и F-35A, от Великобритания за Eurofighter, от Франция за Rafale и от Швеция за Gripen E/F. Финландия се надява да замени сега експлоатираните 62 броя F/A-18C/D Hornet със 64 нови многоцелеви изтребители. В сделката ще влиза въоръжение, логистика и обучение.

Очаква се след средата на 2019 г. финландското правителство да влезе в преговори с всички страни подали оферти и след това да поиска последни и най-добри оферти, което трябва да стане факт през 2020 г. Изборът ще бъде направен през следващата година, а първите нови изтребители ще започнат да постъпват на въоръжение от 2025 г., паралелно с пенсионирането на сега използваните Hornet. Този процес трябва да приключи през 2030 г., а новият самолет ще остане на служба поне до 2060 г.

Офертите ще се оценят само по военно-технически критерии, като оценките ще са свързани с ефективното изпълняване на пет типа военни сценарии – борба с въздушен, морски или наземен противник, разузнаване и наблюдение и изпълнение на стратегически удари.

Всички останали критерии, включително финансови, стратегически, такива за индустриалното сътрудничество и други, ще се оценят само като отговарящи или неотговарящи.

От всички страни ще се искат да дават оферти, които включват цялостни решения, включително интегрирано въоръжение, обучение и други. За сега не се съобщава какъв е финландския бюджет, но се очаква страната да похарчи между €7 и €10 млрд.

Свързани теми

Предишна публикация
Модернизацията на гръцките F-16 ще струва малко над €1,2 млрд.
Следваща публикация
САЩ даде разрешение за експорт на AH-1Z за Бахрейн
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale

Индийският заместник министър на отбраната Субхаш Бамре е съобщил пред парламента на страната, че единичната цена на изтребител Rafale, който Индия купува е $103,12 млн. Това съобщава IHS Jane’s.

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Доставиха стотния Су-35

Произведен е стотният сериен изтребител Су-35С. Самолета е бил предаден на ВКС на Русия днес, 11 декември 2018 г. по време на церемония в завода на Сухой в Комсомолск на Амур като част от последната партида за 2018г. Това съобщават от ОАК.

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…
Меню