Великобритания получи първите си F-35B

28 прочитания

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Четирите F-35B, пилотирани от летци от състава на Кралските ВВС, прелетяха директно от Южна Каролина. Прелитането е било осъществено с помощта на танкер A330 Voyager и е било с дистанция от 6500 km.

Първата строева ескадрила на Кралските ВВС, която ще бъде въоръжена с F-35B, е 617-ма „Dambusters”. Британските F-35 ще се експлоатират съвместно с Кралските ВМС. Следващата строева ескадрила, която ще получи типа е 809-та „Immortals” от състава на морската авиация. Тя ще бъде обявена за боеготова през 2023 г.

Британското Министерство на отбраната по-рано беше заявило, че първите английски F-35B ще пристигнат през лятото, а сега съобщиха, че машините са дошли два месеца предсрочно, което ще позволи на техническия състав да получи по-добра представа от машините.

Британските F-35B ще бъдат поддържани от Lightning Team UK – обединение от компаниите BAE Systems, Lockheed Martin, Pratt & Whitney и Rolls-Royce.

Командирът на Кралските ВВС въздушен маршал сър Стивън Хилър е заявил, че благодарение на ниската забележимост и други върхови технологии, F-35 пренася Кралските ВВС и Кралските ВМС на съвсем друго ниво на способности.

Великобритания планира да декларира първоначално ниво на бойни способности с F-35B в края на годината. Междувременно ще започнат и палубните операции от борда на самолетоносача HMS Queen Elizabeth. Очаква се да се постигне първоначално ниво на палубни бойни способности през 2020 г.

До момента Великобритания в получила 15 броя F-35B от общо 48 поръчани. Страната планира да разполага със 138 машини. Очаква се през тази година страната да обяви плановете си за бъдещото си развитие на бойната си авиация, от които ще стане ясно, кога и колко още F-35B ще бъдат поръчани.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели
Следваща публикация
Румъния влага €124 млн. в модернизация на IAR-99
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа

Френският президент Еманюел Макрон определи белгийското решение за покупка на американските изтребители F-35 е против общите европейски интереси. Това е казал той днес, 26 октомври 2018 г., цитиран от Reuters.

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

Меню